Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 4

Kas Haverkort (16) beleeft met drie zeges geweldig debuut in Spaanse Formule 4: “Dit had ik nooit durven dromen”

Uitgegeven door Bart • 19 juli 2020 16:08 • Print artikel

Kas Haverkort heeft zijn debuutweekend in het Formule-racen opgeluisterd met drie overwinningen in drie races. De 16-jarige coureur uit Heemserveen was een klasse apart in het openingsweekend van de Spaanse Formule 4 op het circuit van Navarra. Haverkort, lid van Team NL, komt uit voor het team van MP Motorsport en was in de trainingen en de kwalificatie al dominant.

Kas Haverkort drie maal zege

“Dit was echt een super weekend en dat begon al tijdens de trainingen op donderdag”, vertelt Haverkort vanuit Spanje. “De snelheid was super, de auto was top en alles voelde heel goed aan. In iedere trainingssessie was ik de snelste coureur. In de eerste kwalificatie pakte ik pole position voor zowel de eerste als de tweede race.”

De coureur van MP Motorsport nam dat goede gevoel mee naar de eerste race. “Ik had een goede start, behield de leiding en kon direct een gat slaan naar de rest. Tijdens de race heb ik dat kunnen uitbouwen tot zo’n drie seconden. Het was mijn eerste race in een Formule-auto, maar ik was eigenlijk heel rustig en totaal niet gespannen. Ik startte met de gedachte: ‘dit is mijn eerste race, ik zie wel hoe het gaat lopen’.”

Kas Haverkort

In de Spaanse Formule 4 bepaalt de snelste tijd in de kwalificatie de startvolgorde voor de eerste race. De tweede snelste tijd per coureur geldt als kwalificatie voor Race 2 en ook die pole position werd een prooi voor Haverkort. “Ik had ook in Race 2 een goede start en de zege kwam nooit echt in gevaar. Ook dat ging super.”

Op zondag was er een nieuwe kwalificatie voor Race 3. Daarin noteerde Haverkort de tweede tijd op een paar honderdsten van de nummer 1. “Maar bij de start van de race had ik de leiding al weer te pakken. Vervolgens heb ik weer een gaatje van zo’n 1,5 seconde kunnen slaan en ook de derde race gewonnen. Dit was echt een super weekend. Hier had ik vooraf alleen maar van kunnen dromen. Het testen ging al goed, maar dit was echt geweldig.”

Kas Haverkort

De volgende race van de Spaanse Formule 4 is volgende maand in Frankrijk op het Circuit Paul Ricard. Daar zal Haverkort na zijn perfecte openingsweekend alle ogen op zich gericht weten. “Het zorgt bij mij niet voor extra druk. Ik kijk wel wat er gaat gebeuren. Natuurlijk ga ik altijd voor een plaats in de Top 3, maar ik zeg nooit tegen mezelf dat ik moet winnen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS