Karting • Rotax Euro

Karttopper Xander Przybylak hervindt topvorm en wint tweede ronde EK! "Het was een topweekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 september 2020 03:16 • Print artikel

WACKERSDORF – En toen stond hij zowaar op de hoogste trede van het podium in Wackersdorf. Na afloop van de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy was Xander Przybylak de beste rijder in de DD2-klasse. Een resultaat waarmee het zeventienjarige talent uit Genk aan het begin van het weekeinde geen rekening had gehouden. Nog mooier: hij gaat nu zelfs aan kop in de titelstrijd!

DD2 Xander Przybylak naar de overwinning in Wackersdorf

“Dat is lang geleden”, zei Xander opgelucht. “Een tijdje is het minder goed gegaan met alles. Waardoor weet ik niet echt. Ik ging dus helemaal niet naar Wackersdorf met de verwachting om te winnen.” Het circuit was ook niet heel bekend terrein voor de snelle Belg. “Ik kende de baan nog wel van het EK van vorig jaar, maar daarna ben ik er niet meer terug geweest. Het duurde wel even voordat ik zonder foutjes ging rijden.”

Toen hij die foutjes eenmaal had geëlimineerd, reed de topper van Bouvin Power meteen uitstekende rondetijden. Daarmee zat hij steeds bij de beste drie. “Dat was toch wel een opluchting. De afstelling was de hele week gelijkgebleven, we hadden die snel goed.” Zo kwam het zelfvertrouwen bij Xander langzaam maar zeker terug. “Ik verwachtte in de kwalificatie toch zeker een plaats in de top drie.”

Helaas pakte dat anders uit. “We hadden de hele sessie een motorprobleem. Ik reed daardoor de tiende tijd, maar omdat iemand werd gediskwalificeerd, was ik uiteindelijk negende. Ik dacht dat ik veel meer naar achteren zou gaan starten. Naderhand hadden we het een en ander aan de motor vervangen om er zeker van te zijn dat het niet meer zou gebeuren.”

Start DD2 Xander Przybylak naar de overwinning in Wackersdorf

Dat hielp, want in de drie heats had hij meteen weer de snelheid te pakken die hij in de trainingen had laten zien. Hij werd daarin achtereenvolgens vierde, vierde en derde. “In alle heats heb ik een goede start gepakt. Ik kon snel naar voren komen. De motor was gelukkig weer goed.”

Dankzij zijn prima resultaten in de heats mocht hij de eerste finale starten op P4. Xander: “De start was oké. In de tweede ronde lag ik al op de tweede plaats, maar in de derde ronde kwam er een rode vlag. Daarna hadden we een herstart en moest ik weer van P4 vertrekken. Vanaf het derde rondje reed ik op P1. Daarna ben ik op die plek naar de finish gereden.”

Daardoor mocht hij finale twee van poleposition beginnen: “Iemand die nog nieuwe banden had was veel sneller dan de rest. Daardoor ben ik als tweede gefinisht.” Na zijn fraaie zege in de eerste finale was Xander daarover een klein beetje teleurgesteld. Maar die teleurstelling was zo verdwenen toen er een duidelijke P1 achter zijn naam stond in het dagklassement. “Het was een topweekend”, zei een blije Xander. “Ik voelde dat ik eindelijk terug was. Ik heb kunnen meedoen om het kampioenschap en ik heb gemerkt dat de snelheid er weer is. Ik heb nu meer zelfvertrouwen.”

Xander Przybylak podium

Daar hoopt hij van te kunnen profiteren tijdens zijn volgende raceweekeinde. Dat is het Nederlands kampioenschap in Kerpen. Daar doet hij over zo’n twee weken mee in de KZ-klasse. “Ik ga er sowieso met meer zelfvertrouwen naartoe. Ik hoop dan tot een beter resultaat te komen dan tijdens de vorige twee NK’s. Hopelijk kan ik er meedoen om de dagoverwinning!”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn oma en opa, zijn familie en vrienden en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS