Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Sam Claes pakt derde Nederlandse titel op rij en kijkt positief vooruit op 2021

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 februari 2021 02:21 • Print artikel

PEER – En toen was hij ineens toch voor de derde keer op rij Nederlands kampioen IAME in de Super Shifter-klasse. Karttopper Sam Claes uit het Belgische Peer had het totaal niet verwacht, want het kampioenschap kreeg door coronapandemie een rare wending. De winst van de 27-jarige Belg in de tweede ronde van het kampioenschap bleek echter net genoeg om toch weer met de mooiste beker van allemaal aan de haal te gaan. Sam blikt terug op een apart seizoen, maar kijkt gelijk positief vooruit. Hij wil graag weer deelnemen aan de Supernationals in Las Vegas.

Sam Claes kampioen

Slechts vier puntjes scheelde het, maar die vier puntjes waren dus wel genoeg om toch weer kampioen te worden. Voor de derde keer op rij had Sam zich de beste getoond in de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap. “Ben ik dus toch kampioen geworden. Ik had er totaal niet bij stilgestaan dat het nog kon”, zei Sam.

“Die ene NK-wedstrijd die ik heb gereden, was bedoeld als training voor het Benelux-kampioenschap die ook op het circuit van Mariembourg werd verreden. Nu ben ik voor het derde jaar oprij kampioen in het NK. De titel is zowel leuk voor mij als voor Randy Nauwelaers. Hij steekt er heel veel tijd en moeite in. Hij staat altijd voor me klaar en de samenwerking gaat erg goed.”

Natuurlijk was het de bedoeling geweest dat de Nederlandse titelstrijd nog twee raceweekeindes langer zou duren, maar door corona zag de organisatie zich genoodzaakt de derde en vierde ronde afgelopen december en januari af te gelasten. Daardoor bleek de winst van Sam in Mariembourg letterlijk goud waard. Wat de overwinning extra knap maakte, was dat hij die greep tijdens zijn eerste wedstrijdweekend in een half jaar tijd.

Makkelijk was het dan ook zeker niet geweest. “Dat we door corona maar één dag in het weekend konden rijden, in de zin dat we dag voor de wedstrijden niet konden trainen, vond ik lastig. Zo’n training is heel bruikbaar. Je zit dan op de wedstrijddag met meer vertrouwen in de kart omdat je weet wat eraan zit te komen.”

Terugblikkend op zijn seizoen, sprak Sam van gemengde gevoelens. “Sommige wedstrijden waren heel goed, sommige minder. In het Benelux-kampioenschap deed ik tot de laatste wedstrijd mee voor de titel. Maar in Mariembourg viel ik op de zondag twee keer uit met materiaalpech. In de eerste heat ging de motor stuk en in de finale ging de bougie kapot.”

Dat was natuurlijk erg jammer. Zeker ook omdat Sam de juiste snelheid had op de Zuid-Belgische piste. “Ik was derde in de kwalificatie. Dat was op zich niet verkeerd. En de tweede heat ging niet verkeerd. Uiteindelijk ben ik op één puntje buiten de top drie gevallen in het kampioenschap. Dat was zuur.”

Sam Claes

Ook komend seizoen komt Sam in de Super Shifter-klasse uit. Daarin gaat hij opnieuw het IAME Benelux-kampioenschap rijden en wil hij misschien wat endurance-races rijden. Ook is het zijn grote wens om zich opnieuw te plaatsen voor de Supernationals in Las Vegas. Dat evenement ging afgelopen jaar helaas niet door; in 2019 reed hij nog mee in de top vijf van de 44 deelnemers. En in de regen reed hij daar zelfs twee keer de snelste tijd.

“Even kijken wat er komt. Het hoofddoel is meedoen aan de Supernationals in Las Vegas. We zijn nu volop aan het testen in de hoop dat alles een beetje fatsoenlijk doorgaat komend jaar. Dat is afwachten. Maar ik echt heel veel zin om weer te gaan racen!”

Sam bedankt Randy Nauwelaers, zijn vader en de vaste crew voor hun support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS