Karting • Chrono

Karttopper Max van Hout laat de champagne rijkelijk vloeien: "Dit is boven verwachting"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2021 12:06 • Print artikel

VENRAY - Met zo’n voornaam zit je als karter al gauw goed. Maar Max van Hout liet in Venray zien dat hij meer dan alleen een naam is. Tijdens de tweede ronde van het NK in de Mini Junioren 60cc-klasse won Max alle drie de heats. Hij pakte daardoor uiteraard ook de dagzege.

Max van Hout

De jonge coureur van Team Project One Racing had niet succesvoller kunnen zijn. Maar vóór het raceweekeinde kon Max alleen maar dromen over zo’n succes. “We reden drie weken terug in Strijen tijdens de eerste ronde van het NK en het ging niet goed”, zei de coureur uit Gemonde. “Niks liep. Dus dacht ik echt niet dat ik in Venray zou gaan winnen. Dit is boven verwachting.”

De eerste heat was erg spannend. “De nummer twee haalde me twee keer in”, aldus Max. “Maar ik pakte hem twee keer terug. Toen sloeg ik een gat. Ik was wat sneller op het rechte stuk.” De snelle Brabander begon met veel zelfvertrouwen aan de tweede heat. Hij ging er als een haas vandoor. “Ik had meteen twee seconden voorsprong. De nummers twee, drie en vier waren met elkaar aan het vechten. Daardoor werd het gat tussen mij en die jongens nog groter. Op het laatst kwam nummer twee wel wat dichterbij, maar ik kon hem voorblijven.”

Zijn ouders keken vanaf de tribune toe. Johan van Hout, die een bedrijf heeft in de infratechniek (‘Wij verkopen alles van handveger en blik tot en met graafmachines’), fungeert als teamleider van Project One Racing. Max’ moeder is voor, tijdens en na de races ook altijd aanwezig. “Mijn moeder zorgt voor het eten en het drinken”, verduidelijkte Max.

Hij besefte dat-ie veel te danken heeft aan zijn ouders. “Toen ik in de derde heat over de streep kwam, keek ik snel naar de tribune. Mijn ouders stonden daar allebei keihard te springen. Erg leuk om te zien. Ik sta er weleens bij stil dat ze heel veel voor mij doen. Zonder mijn ouders was ik niet eens in een kart terechtgekomen.”

Max van Hout

Overigens won Max de derde heat ‘op zijn gemakkie’. “Die derde ging supergoed”, zei hij. “Voor die heat dacht ik: ‘Als mijn grootste concurrent deze wint, hoef ik me toch geen zorgen te maken’. Want ik had al de eerste en tweede heat gewonnen.”

Max gaat in Boxtel naar het Baanderherencollege. En het leren gaat hem goed af. “Mijn laagste cijfer is 6.7”, zei het karttalent. “Ik wil later stickers voor op auto’s ontwerpen.” Wordt hij niet liever autocoureur? “Ja, daar hoop ik op.”

Maar eerst wil Max voor de vierde keer in zijn loopbaan kampioen worden. “Ik sta nu vierde in het algemeen klassement”, wist hij. “Dat komt door Strijen. Maar Venray heeft me weer veel zelfvertrouwen gegeven. Op 29 augustus ga ik proberen in Assen te winnen. Daar rijden we de derde ronde in het NK. Dat zou een mooi cadeau zijn, want ik ben op die dag jarig.”

Max van Houten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Heijstek Autoschade en Van der Sanden Machines.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS