Karting • Karting Diversen

Karttopper Jesse Smeets gaat na de Nederlandse titel ook in Duitsland voor het hoogst haalbare

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 juni 2022 09:38 • Print artikel

VENRAY – Inmiddels is karter Jesse Smeets druk bezig zijn status van topper te bewijzen op een nog iets hoger niveau; afgelopen zaterdag ontving hij nog zijn beker voor zijn Nederlandse titel in de koningsklasse KZ2 van 2021. In de feestzaal van Hotel Asteria in Venray blikte de 23-jarige topper uit Grave kort terug op vorig seizoen en het huidige seizoen.

Jesse Smeets Nederlands kampioen schakelkarts Jesse in het midden van de foto

“Het gevoel van vorig seizoen is nu natuurlijk wel een beetje weg. Je bent volop bezig met het nieuwe seizoen en nu moet je nog terugblikken op vorig seizoen”, doelde Jesse op de jaarlijkse kampioenenhuldiging die door corona deze keer niet direct na het seizoen was. Toch was de hoofdprijs in de vorm van de NK-titel voor hem!

“Dat is wel leuk, en ook gek. Maar ik ben Nederlands kampioen geworden. Zeker de mooiste titel voor mij.” Inmiddels is het nieuwe seizoen al lang en breed begonnen en dat betekent in Jesses geval het iets hoger ingeschatte Duits kampioenschap KZ2. “Daarin hebben we nog maar één wedstrijd gehad, in Kerpen. Ik en daar tweede geworden, dus dat is positief. Dan zie je dat het niveau van het NK best wel hoog is. Dit weekend is de volgende wedstrijd en dan gaan we weer zien waar ik sta.”

Het niveau tijdens die eerste DKM-wedstrijd in Kerpen was geen grote verrassing voor Jesse. “Het is een beetje zoals ik had verwacht. Als je de Duitse rijders een keer aan het NK meedoen, zoals is gebeurd in Kerpen, dan hebben zij het ook heel moeilijk. Als competitie is het Duits kampioenschap wat internationaler, maar ik denk dat het NK zeker van een goed niveau is.”

Jesse Smeets Energy DKM

Dat geeft zijn titel nog wat meer cachet. “De reden dat we dit jaar in het DKM zijn gaan rijden is dat we qua niveau nog een stapje wilden zetten en kijken hoe het daar gaat. Het resultaat van het eerste raceweekend is positief, dus dat belooft wat voor de rest van het seizoen.”

Dat gaat verder op het circuit van Genk, in België. Jesse: “Een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Heel veel rijders hebben daar al meegedaan aan de eerste ronde van het EK en zijn dus goed voorbereid. Het is moeilijk te zeggen wat het gaat worden. Ik heb op zich wel goede hoop op een mooi resultaat. Ik ga gewoon vooraan erbij proberen te zitten en goed punten te scoren. Ik zal niet zeggen dat ik zomaar ga winnen. Ik zal er hard voor moeten werken. Het zal moeilijk worden.”

Ondertussen is Jesse nog steeds in het NK te vinden, als monteur en teammanager bij zijn team Energy Corse Benelux. Zo was de sympathieke Brabander onlangs aan het sleutelen tijdens de tweede ronde van het NK in Spa. “Ik ben dit jaar heel veel aan het werk als monteur en teammanager. Als je dan aan de kant staat, kriebelt het wel. Het liefst had ik ook het NK gereden, maar ik moest keuzes maken vanwege het budget.”

Dat wil overigens niet zeggen dat hij later dit seizoen niet alsnog één NK-ronde (of twee) meepakt. “En nog een paar wedstrijden van het ADAC-kampioenschap. Daar doen ook veel goede rijders aan mee.” Aan zijn zelfvertrouwen ligt het niet. Zeker niet na die tweede plaats in het DKM. “En als je de Nederlandse titel wint, geeft je dat ook een boost. Je hebt extra zelfvertrouwen en dat helpt mee.”

Hij kan bovendien voorlopig teren op die Nederlandse titel. “Als het eindelijk is gelukt dan valt er druk van je schouders af en dat voelt gewoon goed.” Maar als het aan Jesse ligt komt daar dit seizoen nog een mooie beker bij in het DKM-kampioenschap. “Dat zal erg moeilijk worden, maar ik ga er alles aan doen te winnen!”

Jesse Smeets wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Herbert Sas Transport en Fruit
Stone Base
BOSTIK
Supra Infraconsult
Globally Yours

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS