Karting • Chrono

Karttopper Jesse Smeets flikt het! Nederlands kampioen in de koningsklasse KZ2! "We gaan ervan genieten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 november 2021 01:21

GENK – Onverwacht was het niet meer voor Jesse Smeets, maar de officiële bevestiging zondag dat hij kampioen in de KZ2-klasse was geworden, zorgde voor een feestje in de tent van zijn team Hanssen Motorsport. De 22-jarige karttopper uit Grave was tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap karten onbereikbaar geworden voor de concurrentie in de koningsklasse van de Nederlandse kartsport en dat moest natuurlijk gevierd worden.

Jesse Smeets Nederlands kampioen in de koningsklasse KZ 125 cc schakelkarts

“Dit geeft een echt goed gevoel”, zei een uitgelaten Jesse die in de prefinale en de finale respectievelijk als zesde en zevende was geëindigd. “Het was natuurlijk niet wat ik wilde, ik had het liever met een overwinning afgesloten natuurlijk, maar dat zat er helaas niet in. Een moeilijk weekend, maar het was in ieder geval genoeg voor het kampioenschap.”

Toch maakte hij zich zondag op het circuit van Genk geen moment zorgen. “Ik hoefde dit weekend alleen nog maar te starten om kampioen te worden. Ik had een echt grote voorsprong op de nummer twee. Na de dubbele NK-ronde in Berghem was het al redelijk zeker dat ik kampioen zou worden. Maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Ik moest er gewoon voor zorgen dat ik in allebei de races aan de start stond en over de finish kwam. Dat is in ieder geval gelukt.”

Vorig jaar werd hij derde in de eindstand van een door corona verkort seizoen, nu mag hij zich kampioen noemen van de koningsklasse van het Nederlandse karten. “Het was een heel mooi seizoen”, blikte hij terug. “Aan het begin van het jaar waren we ijzersterk. Toen had de rest wat moeite met ons. De tweede seizoenshelft was wat moeilijker, maar ik heb wel telkens voorin kunnen rijden en daar gaat het uiteindelijk om. Er waren veel rijders die sterk tevoorschijn kwamen.”

Afgelopen weekeinde had hij, net zoals eerder in Berghem, bovendien te maken met ijzersterke concurrentie. “Coen Doorn was dit weekend net een stapje te snel, helaas.” Het maakte het toch al hoge niveau alleen maar hoger en daarvan had Jesse als sportman kunnen genieten. “Je wil altijd goede tegenstand hebben, zeker in de koningsklasse.”

Gevraagd naar zijn beste optredens dit seizoen noemde Jesse het dubbele NK-weekeinde op het circuit van Spa in de zomer. “Ik heb daar allebei de wedstrijddagen gewonnen. Vooral de tweede wedstrijddag was goed. Toen heb ik de races gewonnen met 4,5 en 3,5 seconde voorsprong. Daar heb ik een heel grote voorsprong kunnen pakken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu kampioen ben.”

Jesse Smeets Nederalnds kampioen in de KZ 125 cc schakelkarts

En dat wilde hij uiteraard maar wat graag weten. “Nu gaan we ervan genieten en daarna hard aan de slag voor volgend seizoen. Wat we gaan doen is nog niet duidelijk. Misschien DKM. We moeten eerst kijken wat mogelijk is, hoe we het gaan doen. Ik blijf bij Hanssen Motorsport. Dat vind ik natuurlijk een hele eer. Joey (Hanssen, teameigenaar, red.) is drie keer Nederlands kampioen, wereldkampioen en Australisch kampioen. Dat ik nu in zijn voetsporen mag treden, is natuurlijk heel mooi!”

Jesse Smeets wil zijn ouders en familie bedanken. En verder natuurlijk het topteam van Joey Hanssen, alle teamleden, de monteurs en zijn sponsoren.

Jesse Smeets wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Hanssen Motorsport
Herbert Sas Transport en Fruit
Stone Base
BOSTIK
Supra Infraconsult
Globally Yours

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS