Karting • Karting Diversen

Karttopper Sebastiaan Koppenol terug van weggeweest en is snel als vanouds met podiumscore

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juli 2023 19:28

GENK - Hij nam zondag al plaats op de derde plek van het podium toen de ceremoniemeester van de IAME Benelux Series hem naar de tweede plek dirigeerde. Verbaasd klom karter Sebastiaan Koppenol op de tweede trede van het podium en werd een mooi weekeinde dus ineens nog mooier. De 33-jarige coureur uit Hoofddorp stond na jaren weer op het podium. Deze keer voor zijn prestaties in de IAME X30 Master Senior Cup.

Sebastiaan Koppenol

“Ja, tweede. Ik dacht dat ik derde was”, zei Sebastiaan na afloop met de beker in zijn hand waarop toch echt P2 stond. “Ik denk dat de nummer twee straf heeft gehad en dat wist ik niet.” Dat klopte, want die had een tijdstraf van vijf seconden ontvangen wegens het veroorzaken van een botsing.

Sebastiaan vond die P2 uiteraard prima. “Ik ben zeker tevreden. Eigenlijk ging het een beetje moeizaam maar in de finale was ik dus nog tweede. Tijdens de tweede race lag ik in het overall klassement op een gegeven moment vierde, maar toen kreeg ik een zetje en viel ik terug. Het tempo moet nog iets beter en daar gaan we aan werken.”

Maar toch, zijn resultaat was, op zijn zachtst gezegd, alleszins een meevaller. “Dit is wel een beetje boven verwachting”, bekende hij. “Ik was vorige week aan het rijden en toen dacht ik: ik doe niet mee om de prijzen in Genk. Want dit is echt gas geven.”

Sebastiaan is dit jaar terug van een paar jaar weggeweest. Weggeweest als wedstrijdrijder welteverstaan. Hij was de afgelopen jaren nog altijd in de paddock te vinden als monteur van het PdB Racing Team van Peter de Bruijn, en ook dit seizoen doet hij dat nog. “Maar dit jaar probeer ik ook weer te racen. Omdat het bleef kriebelen”, legde hij uit. “Ik vind het veel te mooi, deze sport. Ik heb wel een paar keer moeten trainen om terug op niveau te komen, maar hoe vaker je rijdt, hoe scherper je wordt. Vandaag waren er toch een paar punten op de baan waarvan ik dacht: dat moet beter. Zeker als je een keer op het podium staat. Dat motiveert nog meer.”

Sebastiaan Koppenol

Sebastiaan pakt de zaken dan ook serieus aan. Als routinier weet hij maar al te goed wat erbij komt kijken om in een kart top te kunnen presteren. “Ik doe hardlopen, fietsen, alles. Aan het begin van het seizoen was ik drie, vier kilo te zwaar. Dan ben je kansloos. Nu ben ik op gewicht.”

Tijdens de eerste ronde van het kampioenschap werd hij vierde. De tweede race reed hij niet en zondag werd hij in Genk dus tweede. Bepaald knap voor iemand die drie jaar niet meer op wedstrijdniveau gekart heeft. Maar aan ervaring geen gebrek. “Ik begon al met karten toen ik zes was. Mijn vader kwam op een dag met een kartje thuis. Ik reed op dat moment nog op een crossmotor, maar dat ging niet helemaal goed.”

Karten ging de snelle Noord-Hollander veel beter af, zo bleek zijn talent al snel. “Ik heb daarna alles gereden wat je kon rijden, tot en met KZ2. Dat heb ik jarenlang gedaan, vanaf 2006. In 2011 ben ik nog Nederlands kampioen geworden. In 2017 heb ik nog SuperShifter gereden en daarna af en toe een wedstrijd.”

Nu is Sebastiaan dus terug van weggeweest. Hij geniet als vanouds. “Ik heb het altijd met mijn vader Herman gedaan. Dit is gewoon onze hobby. En ik wil het karten met mijn vader blijven doen. Ik heb altijd in de top drie gepresteerd. Blijkbaar kan ik wat. Nu rijd ik bij de Masters, dus ik ben aan het einde van het traject. Hopelijk kan ik nog eens winnen!”

Sebastiaan bedankt zijn monteur Mitchell Wintersberger, zijn vader Herman Koppenol, het PdB Racing Team en Barbier Racing.

Sebastiaan Koppenol wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Schoonmaakbedrijf L.J. de Vries uit Aalsmeer.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS