Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Gil Mertens moet er keihard voor knokken, maar wint alle drie de races van de schakelkarts in Venray

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2021 16:15

VENRAY – Hij moest er keihard voor knokken, maar aan het einde van de dag stonden er in Venray toch een poleposition en drie raceoverwinningen achter zijn naam. Karter Gil Mertens deed dus uitstekende zaken in de Open Schakel-klasse van de GK4 Kart Series. De strijd in die competitie is hevig, waarin de dertigjarige piloot en zijn teamgenoot en grootste concurrent Sam Claes elke keer tot het uiterste gaan.

Gil Mertens

“Pole, race één, race twee en race drie gewonnen en de hele tijd op kop gelegen. Mijn teamgenoot bij SLC Karting had een iets lagere bandendruk dan ik”, zei een opgetogen Gil over Sam. “Daardoor ging het aan het begin iets beter bij mij dan bij hem. En naar het einde toe ging het dan bij hem iets beter dan bij mij. Dat heeft voor mij goed uitgepakt. Ik ben zeer tevreden.”

Door zijn eclatante overwinning op het Nederlandse circuit gaat Gil nu aan kop in het kampioenschap. “We mogen zeker niet klagen. Tijdens de vorige ronde van het kampioenschap ben ik in Mariembourg in één heat uitgevallen en dan gaat je dagresultaat natuurlijk achteruit. Maar zondag drie keer winnen levert wel veel punten op. Het was sowieso een leuke koers. Ik moet altijd rekening houden met Sam en hij met mij. We zijn serieus aan elkaar gewaagd.”

Vorige week toonde de Sodikart-rijder al in uitstekende vorm te verkeren. Toen reed hij in Mariembourg de eerste ronde van het KZ-kampioenschap van Chrono. “Daar hebben we toch wel serieus moeten vechten en zijn we tweede geworden ondanks dat ik daar straftijd had. Dat kwam omdat ik een jumpstart had gemaakt. Tussen licht twee en drie bewoog ik even en dat mag niet. Daarom kreeg ik een tijdpenalty van vijf seconden.”

Hoewel hij de competitie van Chrono heel mooi vindt, richt Gil zich dit seizoen voornamelijk op de GK4 Kart Series. “Dat is betaalbaar en ik heb er een heel mooie strijd. Bij Chrono is de strijd ook heel mooi en ik kan er zeker mijn mannetje staan, maar mijn budget is te klein om daar alle races te rijden. We halen er de leukste uit. Zo gaan we bij Chrono meedoen in Spa en in Genk. Ook gaan we nog een paar races van het Frans kampioenschap rijden. Ook daar willen we de leukste races meedoen. Daar heb je ook een supermooi niveau.”

Gil Mertens

Gil wil voorlopig nog op het hoogste niveau blijven karten. “Ik ben al dertig, maar het racen op dit niveau gaat me nog altijd goed af en zolang het goed gaat, probeer ik verder te doen.” Want karten is Gils leven. Naast zijn job steekt hij enorm veel tijd in zijn sport.

“Na mijn uren voor de baas werk ik volledig in de karting, ’s avonds, ’s nachts. Het is heel erg leuk. Ik doe alles samen met mijn vader. We maken onze eigen motoren. We zijn er elke dag aan bezig. Dat doe ik als bijberoep ook voor andere piloten. Ik rijd zelf met een Vortex-motor in de KZ. Maar we tunen alle motormerken. Dus als een rijder wat meer PK's wil, kunnen ze mij contacten.”

Dat hij daar erg goed in is bewijzen zijn resultaten wel. Al gaat het natuurlijk zeker ook om de piloot zelf. In Gils geval is de combinatie motor en piloot een ijzersterke. De komende ronden van het GK4-kampioenschap zal hij dat maar wat graag weer bewijzen.

Gil Mertens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Frituur Chic in Aalst, Pascal Delbaer, Wim de Visser en Claude Bal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS