Karting • Iame X30 Euro Series

Karttalent Julian Jägers toont stormachtige ontwikkeling met podium in Genk: P2 in GK4!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juli 2020 18:04 • Print artikel

GENK - Met een knappe tweede plaats tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series bewees karter Julian Jägers zondag opnieuw dat hij een onstuimige ontwikkeling doormaakt. Het bood perspectief voor het gevarieerde programma in de Mini Parilla-klasse voor het de rest van het jaar. Daarin wil het negenjarige talent uit Zaltbommel veel ervaring opdoen. En, niet te vergeten, ook in de X30 Water Shift en IAME GR, waarmee hij ook rijdt. Het moet hem helpen flinke stappen te kunnen maken in zijn verdere ontwikkeling als coureur.

Julian Jägers

De podiumplaats op het circuit van Genk zorgde ervoor dat Julian na afloop van de finale met een gelukzalig gevoel zijn helm afzette. “Ik ben blij”, was zijn logische reactie. “Ik had een plek in de top vijf verwacht. De finale ging goed. Bij de start was ik even tweede, daarna ging ik terug naar drie en in de laatste bocht van de laatste ronde heb ik nog Julian Closmann ingehaald en werd ik tweede. Dit is echt super.”

Na een clubwedstrijd in Venray is het seizoen voor Julian nu dan ook echt van start gegaan. De oorspronkelijke start van het seizoen kreeg in maart een nogal abrupte wending. Julian trainde op vrijdag nog op het circuit van Mariembourg voor de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Een dag later annuleerde de organisatie de wedstrijd plots vanwege de uitbraak van het coronavirus.

“Wij zijn vervolgens doorgereden naar Ostricourt om daar de rest van het weekend te trainen”, blikt Julians vader Jeroen terug. “Na dat weekend kwam de kartloze periode voor Julian waarin we wel nog een enkele keer hebben gereden op het circuit van Emmen.”

Maar Julian bleef natuurlijk niet stilzitten. Om later fit aan de herstart van het seizoen te kunnen beginnen ging de rijder van topteam JD Kartsports meer mountainbiken. Ook begon hij met simracen op het iRacing-platform.

Nu het seizoen door corona pas laat is hervat, worden veel wedstrijden kort op elkaar verreden. Daardoor is het voor Julian, mede door zijn schoolverplichtingen, onmogelijk om aan bepaalde series volledig deel te nemen. Jeroen: “We hebben besloten om zoveel mogelijk ervaring op te doen en juist aan de avontuurlijke en niet gewone wedstrijden deel te nemen.”

Zo deed Julian van 9 tot en met 12 juli mee aan het European Championship Sweden in Kristianstad. “Dit kampioenschap heeft een pittig niveau en een WSK-achtig karakter qua reglement. Een mooi leermoment en ervaring voor de droom van Julian: deelnemen aan het WSK in Italië.”

Julian Jägers

De vrije trainingen in Zweden verliepen erg goed met de nieuwe ‘out de box’ IAME GR3-motor. “Het karakter van de motor was even wennen, maar Julian zat er in de vrije trainen erg goed bij, zeker omdat het een voor hem onbekende baan is.”

De kwalificatie werd opgedeeld in twee groepen. De eerste groep reed op een droge baan en groep twee, de groep van Julian, reed in de volle regen. Door een straf moest de talentvolle Gelderlander in de navolgende qualifying race helaas achteraan beginnen, op P32.

Hij reed in die wedstrijd naar een knappe negentiende plaats. Jammer genoeg had Julian na afloop de pech op te staan uit zijn kart voor de weegbrug. Dat werd zwaar bestraft, want wederom moest hij achteraan starten en moest de jonge snelheidsduivel uiteindelijk meedoen aan de ‘second chance-race. Die won hij en dus mocht hij alsnog meedoen aan de finale!

Daarin reed Julian knap naar voren en hij finishte op P16. Jeroen: “We hadden op meer gehoopt, maar we zijn toch tevreden. Zweden was hem meer dan goed bevallen en bovendien erg leerzaam. Het karten, de grote bruggen en de natuur hebben veel indruk gemaakt op Julian.”

In augustus rijdt hij na een korte vakantie zijn volgende races. Hij gaat uitkomen in het Benelux-kampioenschap, het GK4-kampioenschap, de Nordic Cup, het IAME Sweden-kampioenschap en de EuroSeries. Daar hoopt hij uiteraard nog verder naar voren te komen!

Julian bedankt Jeffrey van Diggele van JD Kartsports voor de inzet.

Julian Jägers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Comfort Parcs Nederland.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS