Karting • Chrono

Karttalent Ties van Wijk maakt droom waar en pakt ticket voor Rotax Max Grand Finals in Bahrein

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 oktober 2023 19:40

BERGHEM – Het hele seizoen al uitstekend op dreef in het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting stond Ties van Wijk (13) zondag in Berghem ‘gewoon’ weer op het podium. Tijdens de vijfde ronde van de titelstrijd was de talentvolle karter uit Hoenzadriel derde geworden in de Junioren-klasse. Daarmee verzekerde hij zich van een WK-ticket voor de Rotax Max Grand Finals in Bahrein!

Ties van Wijk

“Een ticket voor deelname aan de Grand Finals was het hoofddoel van dit seizoen, dus het is supergaaf dat dat nu gelukt is”, zei Ties tevreden over het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat begin december wordt gehouden. “Het wordt mijn eerste deelname aan de Grand Finals.”

Hij gaat ongetwijfeld een spannende week op het schiereiland in de Perzische Golf tegemoet. Ties heeft er nog nooit gereden. “Ik heb wel filmpjes van de baan gezien maar het is nog niet zo dat de lay-out van de baan al in mijn hoofd zit. Maar ik hoor van iedereen dat het een supermooie baan is. Ik ga een paar on board-beelden bekijken van rijders. De Grand Finals waren twee jaar geleden ook al in Bahrein.”

Ties had in Berghem flink moeten knokken om het ticket veilig te stellen. “Het was nog spannend op het eind. Toen ik de finale in ging had ik één punt minder dan degene die eerste stond in de strijd om een ticket, maar na de finale had ik vier punten meer en won ik het ticket.”

Een ticket winnen is per definitie knap, zeker in de zeer competitieve Junioren-klasse. Dat deed hij dan ook nog eens met een bijzonder knappe podiumplaats. En toch wist Ties dat er nog meer in had gezeten op de Brabantse piste.

“De prefinale was niet goed genoeg”, oordeelde hij. “Ik was iets te langzaam met inhalen en dan word je zelf ingehaald. Je moet meteen toeslaan.” Dat was een belangrijke les, want aan snelheid ontbrak het de rijder van topteam Bouvin zeker niet.

Ties van Wijk

“Op één rondje waren we wel snel, want we waren tweede in de kwalificatie. In de prefinale had ik helaas een valse start. Ik viel in eerste instantie terug van twee naar vijf omdat ik niet snel genoeg was en niet snel genoeg inhaalde. Maar door de penalty voor die valse start viel ik terug naar P7.”

En dat was niet nodig geweest, oordeelde Ties. Een P2 was anders alleszins mogelijk geweest. Maar de snelle Gelderlander gaf niet op en was vastbesloten in de finale het een en ander recht te zetten. “De finale ging ik goed. Want toen haalde ik wel snel genoeg in en ging ik van zeven naar drie. De pace was daar ook heel goed. Ik ben daarom wel tevreden over de finale. Maar er zat veel meer in de prefinale. Ik heb er wel van geleerd in ieder geval.”

Tijdens het de Grand Finals, een evenement met zo’n vierhonderd coureurs uit dik zestig landen, rijden straks alle rijders in de Junior-klasse op een Praga-chassis, een ander merk dan de Tony Kart waarop Ties rijdt.

“Ik heb nog nooit een Praga getest. Ik heb wel van een teamgenoot gehoord dat een Praga-chassis andere remmen heeft.” Waar andere Grand Finals-deelnemers vaak van tevoren een of twee wedstrijden rijden op het Grand Finals-chassis rijden, doet Ties dat niet. “We willen gewoon nog zoveel mogelijk vooraan eindigen. In het BMC-kampioenschap staan we nog heel goed, dus blijf ik nog even op mijn eigen chassis rijden.”
Die race wordt over een kleine twee weken gehouden op het circuit van Genk. Ties: “Ik denk dat ik er een goede kans maak op een podiumresultaat. Daar sta ik derde en in het NK ook. Ik kan in beide kampioenschappen nog op het podium in de eindstand eindigen!”

Ties bedankt zijn ouders en broer, zijn monteur, het team van Bouvin, zijn sponsoren Tandheelkundig Centrum Parijsch, Tandheelkundig Centrum Broekgraaf, Buro Kriebels en zijn vrienden van de club van 100. Voor meer informatie, kijk op vanwijkracing.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS