Karting • Chrono

Karttalent Sverre Ubben is pas veertien en pakt nu al podium tijdens NK in Rotax Max Senioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 augustus 2023 03:55

SPA – Pas veertien jaar oud en nu al meedoen om de podiumplaatsen in de Rotax Max Senioren: karter Sverre Ubben was dan ook een blij man na afloop van de vierde ronde van het NK Rotax Max. De veertienjarige kartpiloot uit Meeuwen eindigde in de finale als derde en bevestigde daarmee zijn status van aanstormend talent. We blikken terug met de snelle piloot van het topteam van GKS.

Sverre Ubben en het GKS Kartteam


“Her is mijn eerste jaar in de Rotax Max. Dat ik dan derde word in de Senior-klasse geeft een goed gevoel”, zei een dolblije Sverre na afloop van de races op het circuit van Spa. “Ik heb veel getraind en er hard mijn best voor gedaan. Dit is mijn eerste podium van het jaar.”

Niet alleen is het zijn eerste volledige jaar in een Rotax Max-kart, ook is hij pas veertien jaar, wat jong is voor een Senior-rijder. Bovendien had de snelle Belg dit jaar ook te kampen met blessureleed, dus al met al is zijn podiumplaats een zeer knappe prestatie.

“In Mariembourg, tijdens de Euro Series, reed ik tijdens de training op woensdag in de muur. Ik had daarbij een botje in mijn hand gebroken en kon drie weken niet rijden”, blikte Sverre terug. “Daarna heb ik in Le Mans weer mijn eerste race gereden, daarna heb ik er nog twee gereden voordat ik hier in Spa aan de start verscheen. Dat ik nu op het podium sta is natuurlijk wel mooi.”

Zeker ook omdat de rijder van topteam GKS na zijn blessure terug in vorm moest zien te komen. “Toen ik weer kon racen, merkte ik wel dat de snelheid minder was. Het was even wennen. En er zat een schroef in mijn pols. Ik had ook geen kracht in mijn armen. Daarom dacht ik voor dit weekend dat top vijf al mooi zou zijn. Om dan nu op het podium te staan, is super.”

Sverre Ubben vliegt naar podium


Terugblikkend op het weekeinde vond Sverre gaandeweg de stijgende lijn. “De trainingen gingen wel redelijk. We moesten nog wel wat snelheid vinden, maar we zaten al in de buurt van de top. De kwalificatie ging best wel goed. Ik was vierde in mijn groep en achtste in totaal. Ik zette een redelijk goede ronde neer.”

Daarna volgden twee heats die voorafgingen aan de finale. “Heats ben ik wel gewend, In het EK is dat ook zo. In de eerste heat ben ik van P6 naar P5 gereden. In de andere heat ben ik als vijfde gestart en ben ik vijfde gebleven. In die heat hadden we problemen met de velgen waardoor de banden helemaal wegsleten.”

Dat leek op het eerste gezicht vooral slecht nieuws voor de finale. Want hij mocht reglementair gezien geen nieuwe banden monteren voor de slotrace van het weekeinde. “Daardoor dachten we dat de finale niet geweldig zou gaan, maar het is toch goed gekomen. Ik kon toch op die banden rijden. Ik lag de hele tijd op drie.”

Sverre Ubben op podium


“Het was wel moeilijk omdat ze op het eind helemaal versleten waren. Op het laatst had ik de snelheid niet meer en konden anderen me inhalen. Ik heb me toch nog teruggevochten naar de derde plek. Dat hadden we niet gedacht!” Daarmee bewees Sverre dat je in de kartsport nooit moet opgeven voordat de finishvlag gevallen is.

Sverre Ubben bedankt familie Lemmens, iedereen van het GKS kartteam, Fred, Rick, Edgar, Kurt, zijn sponsors en zijn ouders.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS