Karting • Iame X30 Euro Series

Kartster Sita Vanmeert (15) maakt met EGP promotie en is direct ambitieus: "Ik heb er veel zin in"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 maart 2021 02:09 • Print artikel

MARIEMBOURG – Ze is pas vijftien jaar, maar maakt het aanstaande seizoen toch al haar debuut in de IAME Senioren-klasse. Kartster Sita Vanmeert uit Ranst is een talent en hoopt komend seizoen opnieuw hoge ogen te gooien in diverse kampioenschappen. Dit jaar doet ze dat als coureur van Eyckmans Grand Prix (EGP), het Belgische topteam waarnaar ze eind vorig seizoen overstapte.

Sita Vanmeert Eyckmans GP

“Ik ben hier met open armen ontvangen”, duidt Sita haar genegenheid voor haar nieuwe team. “De laatste race van vorig seizoen heb ik al voor EGP gereden. Ik werd toen prompt zesde. Ik heb sindsdien ook een ander chassis, een Kosmic.” Ze zit goed op haar plek bij het team, heeft Sita ervaren. In het rare coronajaar 2020 werd ze nog derde bij het NK IAME bij de Junioren, nu maakt de snelle jongedame promotie. “Het team heeft veel ervaring. Ik merk dat ze heel goed weten wat ze doen. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik gemakkelijk de overstap naar de X30 Senioren heb kunnen maken.”

Voorheen altijd zeer tevreden over haar chassis van Exprit, is Sita niettemin blij dat ze is overgestapt op Kosmic. “Het weekend voor de laatste race van het seizoen hadden we al op de nieuwe kart getraind, dus ik had al wel wat kunnen oefenen. Dat was in Mariembourg.”

“Het is wel een aanpassing maar het is een goede aanpassing. De Kosmic rijdt heel soepel. Als je over de kerbs gaat, gaat de kart makkelijk mee en zo. Bij het team hebben ze me ook nieuwe lijnen geleerd. Ik voel me al helemaal thuis in de Kosmic.”

Een positief relaas dus van de beloftevolle Vlaamse die met de nodige veranderingen aan het nieuwe seizoen begint. Want niet alleen is ze van team en van kartmerk gewisseld, ook heeft Sita dit seizoen een nieuwe crew die aan haar kart sleutelt. Haar vader sleutelt wekelijks tijdens de trainingen. “Dat mijn papa dit jaar voor me sleutelt, vind ik best wel leuk. Elk weekend samen met mijn papa op stap. Dat gaat heel goed.” Ook krijgt ze versterking vanuit Eyckmans GP. Tijdens kampioenschappen sleutelt, een mechanieker van EGP aan haar kart. Dat zijn respectievelijk Kevin Moens voor het IAME Benelux kampioenschap en Bert Nelissen voor de Europese wedstrijden.

De eerste tekenen zijn vooralsnog veelbelovend. Tijdens de test op het circuit van Mariembourg van afgelopen weekeinde was ze enorm snel. “We zaten goed van voren, dus ik denk dat dat in de races ook wel goed zal komen.” Daarbij toont Sita zich direct zeer ambitieus. “Ik hoop toch zeker op een top 3-plaats. Vorig jaar was een beetje een verloren jaar door corona. Laat ons hopen dat dit jaar beter wordt.”

Sita Vanmeert

Sita wacht een druk seizoen. Zo gaat ze het volledige IAME Benelux-kampioenschap rijden, het volledige IAME Euro Series-kampioenschap en zal ze deelnemen aan de IAME Ladies Cup in Laval, Frankrijk, een raceweekeinde dat is geďntegreerd bij het IAME France-kampioenschap. Vorig jaar hebben we niet veel wedstrijden gehad, dus ik heb er heel veel zin in.”

Haar raceactiviteiten kan ze ondernemen dankzij een mooie groep trouwe sponsors. “Ik ben enorm dankbaar dat mijn sponsors Bullseyet, NeuralNet, Qaviaar, VICTS en Konfidi in mij blijven geloven. Het zijn stuk voor stuk fantastische mensen, die via deze weg ook eens in de bloemetjes mogen gezet worden.”

Nu ze de leeftijd van vijftien jaar bereikt, borrelt de vraag op of ze misschien aan een carričre in de autosport begint te denken. “Formule 1 geniet nog steeds mijn voorkeur. Dat was als 7-jarige al mijn doel en is het na al die jaren nog steeds. Ondertussen nog goed wat ervaring opdoen als senior kartrijdster en we zien wel wat op mijn pad komt.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS