Karting • Karting Diversen

Kartster Laura van den Hengel krabbelt op na heftige crash en rijdt fraaie inhaalrace in internationaal topveld

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 mei 2021 17:43 • Print artikel

KERPEN – Dat Laura van den Hengel afgelopen weekeinde opnieuw aan de start stond van een kartwedstrijd was al een overwinning op zich. Dat ze na een knappe inhaalrace van de 24ste naar de 7de plek was gedenderd in de prestigieuze KZ2-klasse, maakte het een comeback waar ze ook nog eens een heel goed gevoel aan overhield. Op het circuit van Kerpen had de rijdster uit Terschuur zichzelf opnieuw bewezen dat nooit opgeven loont. Ze blikte dan ook met een redelijk voldaan gevoel terug op de eerste ronde van het DKM-kampioenschap.

Laura van den Hengel Kart Support

“Ik ben echt blij dat ik zo naar voren ben gekomen, en blij met het eindresultaat, omdat het zulke zware omstandigheden waren. Later komt het besef dat je met snelle jongens aan het vechten was... Als enige vrouw in deze klasse moet jezelf bewijzen in een door mannen gedomineerde sport. Als vrouw zijn je lengte en lage gewicht nadelig, maar je moet het zelf afdwingen in deze klasse.”

De afgelopen twee seizoenen reed ze het NK KZ2. Nu wilde ze eens haar horizon verbreden. “Het niveau in het DKM (het Duits kampioenschap, red.) is erg hoog. Ik heb NK’s gedaan en ik wilde een keer in het buitenland racen in een sterke competitie.” In de winter trainde ze keihard om topfit aan de start te kunnen staan in samenwerking met Gregor Stam sportbegeleiding.

De geboren en getogen Achterveldse moest voor die eerste DKM wel een flinke horde over. Een flinke crash met 130km per uur tijdens een training in Kerpen een maand geleden had haar voorbereiding danig verstoord. “Ik ging in de volgas-knik na de start-finish van de baan. Ik werd uit mijn kart gesmeten en was even buiten bewustzijn. Ik heb er gelukkig niets van meegekregen. Op vele blauwe plekken na was alleen mijn knieband ingescheurd.”

Maar zoals het een echte racer betaamt, ging Laura door met haar sport: “In principe hoort een crash nu eenmaal bij het racen. Het kan gebeuren.” Ze liet zien uit het juiste racehout te zijn gesneden. Knop om en gaan! Zo bleek ook wel afgelopen weekeinde tijden de eerste ronde van het DKM. In deze hoog aangeschreven competitie liet Laura haar raceskills zien. “Het was een moeizaam begin, maar we eindigen dus met een goed resultaat in Kerpen. Voor het eerst na de crash kon ik weer trainen, de baan was heel snel. Er was heel veel grip. En dat was pittig.” Het ging in de trainingen niet slecht, maar de kwalificatie verliep moeizaam voor Laura. Daarin eindigde ze op P21.

Op zaterdag werden de heats verreden, maar ze had pech in de tweede heat. Daarin kreeg Laura ‘vliegles’, zoals ze het zelf verwoordde. “Ik zat in de sandwich en iemand schoot zo vanachteren over me heen. Hij reed over mijn velg en ik vloog daardoor weer over een ander.”

Zondag in de eerste finale ging tijdens de start iemand opnieuw over de achterkant van haar kart. Daarbij liep ze een kapotte band op. “Ik zag het eerst niet zitten voor de tweede finale, zoveel tegenslag, maar ik dacht: ‘Zet de knop om en focus’. Dat gaat bij mij overigens automatisch, opgeven is geen optie. Je moet door. In de tweede finale kon ik alleen naar voren komen, het was geen domme dingen doen, geen fouten maken. Door de omstandigheden was het heel zwaar. Maar daar had iedereen last van.”

Laura vervolgde: “Daarvan kun je profiteren met een goede conditie en focus. Dat is gelukt. Ik reed van P24 naar P7. Ik was er echt blij mee. Mijn tijden waren goed voor een plaats in de top vijf, ik heb mijn tijden tot de laatste ronde kunnen verbeteren en reed constant. Het was een heel gave race. Je bent echt in gevecht en ik moest van ver komen. Omdat ik een lage bandenspanning had, moest ik in het begin alle zeilen bijzetten. Maar daarna ging het top. Ik zat op de staart van de kopgroep. En dat in zo’n veld. Je moet dan wel zorgen dat je jezelf niet gek laat maken.”

Laura van den Hengel

Met dat knappe resultaat in finale kan Laura met opgeheven hoofd uitzien naar de volgende ronde van het DKM. Qua team en begeleiding zit het wel snor en ook aan haar zelf ligt het niet, zoals ze in Kerpen weer bewees. Ze werkt samen met Erwin van der Veen van Kart Support. Ook naast de wedstrijden werkt ze samen met het team van Erwin. “We doen KartExperience”, legde ze uit. “Daarmee begeleiden we veel autosporters met een dag karten in de schakelkart. Want schakelkarten is een super goede work-out voor de autosport.”

In het DKM komt ze met steun van Erwin van der Veen uit voor CRG Holland van Michel Vacirca. Die combinatie betekent dat ze absolute topfaciliteiten tot haar beschikking heeft om op topniveau te kunnen presteren. Voorlopig blijft dat zo, als het aan haar ligt. “De kartsport en racen is gewoon het mooiste dat er is. Ik kan het niet uitleggen, dat begrijp je pas als je zelf racet.”

Laura bedankt Erwin van der Veen en Michel Vacirca, en al haar sponsoren.

Laura van den Hengel wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Kart Support, HPI Racing Team - HPI Group, Pack Power, CSN Groep, Maxxis Kart Tyres en CRG Holland.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS