Karting • Karting Diversen

Spannende ontknoping Belgisch Kampioenschap karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 oktober 2005 11:37 • Print artikel

Belgisch Kampioenschap Karting- 6e manche te Mariembourg, 8 en 9 oktober 2005.


Belgisch Kampioenschap Karting :
Harkema wint het spektakel !

Degenen die voor een spannende finale naar Mariembourg kwamen zijn niet teleurgesteld. Ze kregen een prachtig spectakel voorgeschoteld. Na een superspannende finale van de ICA vinden we Mathijs Harkema terug tussen de andere Belgische Kampioenen van 2005 Pieter Carette (ICC), Laurens Vanthoor (Juniors), Lorenzo Donniacuo (Kadetten), Jamie Smets (Rotax Max Challenge) en Pierre Lalmand (Rok Cup).

Mathijs Harkema

De categorie om in de gaten te houden op dit Belgische Kampioenschap was de klasse ICA (Beloften) die had een spannende finale in petto waar nog drie coureurs de titel naar zich toe konden trekken. De favorieten werden al meteen na de eerste meters van de eerste finale van 3 naar 2 herleid toen de Fransman NathanaŽl Berthonohet slachtoffer werd van een aanrijding en pas met een grote achterstand opnieuw kon vertrekken... De Belg Rick Dreezen (15 jaar) en de Nederbelg Mathijs Harkema (16 jaar) bleven over zodat de titel tussen hun beiden uitgevochten werd. Als pechvogel vertrok Rick Dreezen pas als 15e voor de eerste van de twee allesbeslissende races. Na een sterke inhaalrace sloot hij dan ook de eerste manche af als 6e terwijl tegenstander Harkema de punten van de 3e plaats wisten te nemen. Dit net achter Glenn Keyaert en Benjamin Bailly. Dreezen had de titel nog in handen met 1 enkel puntje voorsprong. Alles zou dus beslist worden in de allerlaatste race van het seizoen!
Ingesloten bij de start kwam Dreezen slechts als 9e voorbij na de eerste ronde, ver achter de als tweede gepasseerde Mathijs Harkema en leider Glenn Keyaert. Maar er is meer nodig om Rick Dreezen in te tomen. Gemotiveerd als nooit tevoren raasde de ontketende Maaseikenaar door het deelnemersveld. Aangekomen bij Harkema plaatste hij dan ook meteen een geslaagd inhaalmanoeuvre. Harkema antwoordde meteen en de twee jonge piloten begonnen aan een prachtig lijf aan lijf gevecht. De tweede plaats achter Keyaert stond gelijk met de titel en de positiewissels tussen de twee pretendenten waren dan ook niet te tellen. Met nog twee rondes te gaan leek het gevecht eindelijk beslist en had Rick Dreezen een kleine voorsprong opgebouwd die hem de titel zou gaan opleveren. Toen sloeg het noodlot toe op het rechte stuk, problemen met de uitlaat haalden Door dit probleem had Dreezen geen aanspraak meer op de titel van Belgisch kampioenschap. Mathijs Harkema werd alsnog tweede na een impressionante Glenn Keyaert. Daarmee gaat de titel naar Mathijs Harkema die wordt bijgeschreven in de tabellen van de ICA als Kampioen van BelgiŽ 2005.

Laurens Vanthoor

Ook in de Junior klasse (13-15 jaar) waren er spanningen, met drie coureurs die de titel voor het grijpen hadden. Laurens Vanthoor, Scott Jenkins en Robin Frijns domineerde het klassement al vanaf de eerste manche. Ze eindigden ook precies in die volgorde na een razende eindsprint. Een resultaat dat al meteen Frijns uitsloot voor de titel. De Brit Scott Jenkins was nu nog de enige concurrent van Vanthoor. De uitgeschakelde Robin Frijns zette zich logischerwijze in dienst van zijn teamgenoot Vanthoor door hem af te schermen bij het begin van de 2e manche. Die bedankte hem dubbel en dik op het einde van de manche door de winst en de titel van vice-kampioen aan te bieden in de laatste rechte lijn. Frijns 1 en Vanthoor 2, en in omgekeerde volgorde sloten ze het seizoen af aan de kop van het eindklassement.

Lorenzo Donniacuo

Als leider in het kampioenschap, vůůr de finale, van de Kadetten reeks (11-13 jaar) moest Lorenzo Donniacuo (13 jaar) gewoon stand houden om de titel binnen te halen. Dit deed de Italo-Belg uitstekend om als 3e van de dag te eindigen. Anais Vanuytrecht (11 jaar) werd uitgesloten van de eerste manche door een te snelle start. Als 14e gestart in de tweede manche zorgde een prachtige inhaalrace alsnog voor positie 7. De straf van de eerste manche betekende dat het podium gemist werd. Als uiteindelijke winnaar gekroond in de eerste manche realiseerde de Maleisier Jaafar Jazeman een sterke solorit in de tweede manche om in het dagklassement 1e te eindigen voor Jacky Cortel en Lorenzo Donniacuo.

Pieter Carette

De enige vraag die er nog restte in de ICC (125 cc met versnellingsbak) of Pieter Carette met het maximum van de punten zou eindigen in het Kampioenschap. Tot hij zijn overwinningstotaal op negen zetten realiseerde hij het ondenkbare, want omdat 9 van de 12 resultaten weerhouden worden voor het eindklassement van het Kampioenschap eindigt de dubbele Belgische kampioen met het maximum van de punten. De Duitsers Sascha Steinhardt en Bastian Krapoth namen het podium voor Bruno Benoit en Bob Van Nijen.

Jamie Smets

De finale proeven van Mariembourg betekenden ook meteen de laatste ronde in de twee promotiecategorieŽn. De Radio Contact Rok Cup en de National Belgian Rotax Max Challenge. Terwijl Bert Aerden praktisch niets anders hoefde te doen dan op te dagen in het MAX kampioenschap beging hij een ernstige fout in de 1e manche door onder de gewichtsvoorschriften te duiken. De diskwalificatie volgde en zorgde ook meteen voor het verlies van de titel. Die titel viel nu recht in de schoot van Jamie Smets, dubbele winnaar in Mariembourg. Op het dagpodium stonden ook nog Guillaume Chaumont en Bruno Vermeeren. In het kampioenschap eindigde Roy Curfs als runner up voor Guillaume Chaumont.

Pierre Lalmond

De ervaren Pierre Lalmond greep het kampioenschap. Als 4e in het dagklassement is hij de eerste kampioen in de Rok Cup geworden. Daarmee verkreeg hij ook een ticket voor het Wereldkampioenschap, eind deze maand in Lonato. Onhoudbaar in Mariembourg werd Christian Van Balen vice kampioen. Hij zal Pierre Lalmand vergezellen in ItaliŽ evenals Julien Collin, de nummer 3 in Mariembourg en de nummer 4 in het kampioenschap. De coureur uit Vielsalm profiteert door de opgave van de FranÁaise Marie Hirth (3e in het eindklassement, maar weerhouden door beroepsverplichtingen eind oktober) om de laatste uitnodiging die er op het BK te verdienen viel voor het WK in de wacht te slepen. Uitstekend was ook de prestatie van Jacques Weinberg (40 jaar), hij werd tweede van het weekend en bewijst daarmee dat naast jeugdig enthousiasme ook ervaring van tel is in deze Rok Cup.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS