Karting • GK4 Kartseries

Karter Youri Bonte blij met poleposition en top vijf: "Ik wilde altijd al een pole halen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2020 17:54 • Print artikel

GENK – Met een poleposition, de tweede, vierde en vijfde plaats in de respectievelijke races bewees Youri Bonte zondag in Genk dat hij de aansluiting met de top bij de IAME X30 Junioren definitief heeft gevonden. De veertienjarige rijder uit Vrouwenpolder was tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series één van de te kloppen mannen en dat gaf uiteraard een goed gevoel voor de rest van het seizoen.

Youri Bonte met startnummer 157 aan kop

Wat hem vooral blij maakte, was dat hij tijdens de kwalificatie naar de poleposition was gedenderd. “Niet normaal zo blij was ik. Ik wilde altijd al een pole halen bij de Junioren en nu is het gelukt”, zei Youri met een brede lach. “De snelheid had ik sowieso. Vooral in de races. Je zag dat ik bij groepjes kon blijven rijden. De inhaalacties waren goed, alleen het verdedigen moest soms wel echt beter.”

Met die zelfkritiek toonde de talentvolle Zeeuw impliciet zijn ambitie. Dit seizoen is zijn tweede jaar bij de Junioren en daarin wil Youri, die twee jaar geleden nog overtuigend kampioen werd in de X30 Cadet-klasse, zichzelf bewijzen. Hij weet dat hij het kan. “De snelheid is goed. Ik hoop in het kampioenschap in de top drie te eindigen of races te winnen. Dat is mijn doel. Ik had misschien wel een podiumplaats verwacht, maar dat is helaas net niet gelukt.”

Zijn uitslagen in Genk lieten in ieder geval zien dat hij daar dicht bij is. Na het wennen aan de traditioneel zeer sterk bezette klasse gedurende zijn rookieseizoen vorig jaar, weet hij nu wat hij kan verwachten tijdens de races.

“Ik wist toen sowieso al dat het wat moeilijker zou worden. Dat Junioren zo agressief rijden, had ik niet echt verwacht. Er rijden gasten mee die de kart er zo naast zetten. Gelukkig lukken inhaalacties me nu ook goed. Vroeger kon ik dat niet zo goed. Dan twijfelde ik. Van: zal ik het wel of niet doen? Maar nu zet ik de kart gewoon ernaast. Ik ben zeker tevreden met hoe het nu gaat.”

Welke kampioenschappen Yoeri dit jaar rijdt, is nog een vraagteken. “Sowieso het hele GK4-kampioenschap, maar misschien ook een paar races van het NK en het Benelux-kampioenschap. We weten het nog niet zeker.”

Youri Bonte

Bovendien is het lastig in te schatten wat het seizoen zal brengen vanwege het coronavirus. Het zorgde ervoor dat het seizoen deze maand pas is begonnen. Dat betekende voor Youri maandenlang niet rijden. Toch heeft hij zich in die periode niet verveeld, gaf hij aan. “Ik vermaak me altijd goed. Ik heb heel veel op de simulator geracet. Vooral als je van je ouders het spel Formule 1 2020 krijgt, dan ga je wel racen. Twee, drie uurtjes per dag. Ik heb verder ook nog gewerkt. Waarom niet? Je kunt niet geld genoeg hebben”, zei hij met een knipoog. “En ik heb ook meer gefietst als training voor het karten.”

De eerste keer dat hij weer zijn kart tevoorschijn haalde, was in de week voor de eerste ronde van het GK4-kampioenschap op het circuit van Spa. “Dat was in de regen. Ik was gauw weer gewend aan de kart. Vooral het regen rijden ging goed.” Het zorgde voor zelfvertrouwen bij Youri. Dat is na afgelopen weekeinde alleen maar beter geworden. “Hopelijk dat ik bij de volgende wedstrijd wel dat podium pak!”

Youri zoekt nog sponsors, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS