Karting • GK4 Kartseries

Karter Senna Pessel maakt grote ontwikkeling door ondanks tegenslag en wint zijn eerste race: Echt heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 november 2021 10:32 • Print artikel

MARIEMBOURG – Hij maakte dit jaar zijn debuut in de Honda 9PK-klasse, werd later teruggeworpen door een gebroken hielbeen, knokte zich terug en plukte daar afgelopen weekeinde op ondubbelzinnige wijze de vruchten van. Karter Senna Pessel won tijdens de vijfde ronde van de GK4 Kart Series. Op het circuit van Mariembourg liet de twaalfjarige coureur uit Kamerik zien zich te hebben ontwikkeld tot één van de toppers in de klasse.

Senna en Hans Pessel

“Ik heb gewoon mijn eerste race gewonnen”, jubelde Senna. “En lang aan kop gereden. Ik ben echt blij met de zege en voor mijn team TK Racing. Het is mijn eerste overwinning en dat voelt heel goed. Voor het eerst sneller dan iedereen.”

Wie de achtergrond van Senna’s seizoen kent, begrijpt de uitgelatenheid bij de talentvolle Utrechter. Eerder dit jaar brak hij zijn hielbeen (niet tijdens het karten) en moest daardoor toezien hoe zijn concurrenten bleven strijden in het GK4-kampioenschap terwijl hij aan het revalideren was. Maar Senna was vastbesloten sterk terug te komen. En dat is lukte hem dus.

SEnna Pessel wint in Mariembourg

De race zondag verliep zeer voorspoedig, kunnen we wel stellen. “Ik had een goede start. Tijdens de eerste paar rondjes sloeg de nummer één een groot gat, maar toen kreeg ik de smaak te pakken en liep ik in”, blikte Senna terug. “Ik was voornamelijk aan het kijken waar hij reed. Op een gegeven moment dacht ik: nu aanvallen.”

En dat deed Senna. “Het was een gevaarlijke inhaalactie buitenom. Daardoor had ik betere tractie in de bocht en bij het uitkomen van de bocht. Dat was wel een mooie inhaalactie. Ik sloeg meteen een gaatje. Ik heb daarna veertig ronden aan kop gereden.” En zo zijn eerste zege in de kartsport binnengehaald.

Dat Senna is gaan karten heeft alles te maken met die ene vakantie in Frankrijk. “We gingen karten in Le Mans. We wilden het circuit van de 24 uur van Le Mans zien en zagen toen dat er ook een kartbaan was”, aldus de talentvolle coureur, vernoemd naar de legendarische Formule 1-coureur.

Destijds nog maar acht jaar oud stapten hij en zijn vader Hans in een kart. Senna: “Het was heel leuk. Wat ik zo leuk vond, was het sturen en snel door de door bocht racen, en natuurlijk de snelheid.”

Terug in Nederland gingen Senna en zijn ouders op zoek naar mogelijkheden om ook thuis te gaan karten. “En toen hoorden we via-via dat je in Lelystad kunt rijden. Op een gegeven moment gingen we daar trainen voor een racelicentie en uiteindelijk kochten papa en mama een eigen kart. Daar was ik superblij mee. Toen zijn we ook op andere banen gaan karten.”

Op het circuit van Venray zag zijn huidige teambaas Kurt Timmermans hem rijden. Zo kwam het dat hij vorig jaar in de GK4 Kart Series wedstrijden ging rijden in de Honda Cadet-klasse. Hij kwam zo op banen waar hij nog nooit had gereden. “Dat was spannend. Ik had bijvoorbeeld überhaupt nog nooit getraind op het kartcircuit van Spa. De eerste race ging niet zo goed, de tweede ging al veel beter.”

TK Racing

Dit jaar maakte hij de overstap naar de Honda 9PK-klasse. “Er is een groter veld en de karts gaan sneller” legde Senna uit. Dat hij meteen zo goed meekan, weet de jonge coureur wel te verklaren. “Ik kan goed zeggen wat ik voel en dan kunnen Kurt en papa de set-up doen. En zondag gaf mijn teamgenoot Sverre Ubben me nog wat tips. Hij had zaterdag al geracet en wist wat er beter kon.”

Voor Senna begon het seizoen direct goed. Tijdens de eerste ronde van het kampioenschap, ook in Mariembourg, werd hij prompt vierde. “Ik vind het een leuke baan en ik ga er altijd goed.” Zo bewees de brugklasleerling van het Kalsbeek College in Woerden zondag dus wel. Dat belooft wat voor de volgende ronde van het kampioenschap. Die wordt over drie weken gehouden op het circuit van Genk. “Hopelijk kan ik dan ook winnen!”

Senna bedankt zijn vader en moeder voor het feit dat hij van ze mag karten, TK Racing, Kurt Timmermans, Sverre Ubben en de familie De Ketele.

Senna wordt in zijn race-activiteiten gesteund door InsideProjects.nl en Kenneth Smit training/communicatie.

Senna is serieus met zijn sport bezig en wil graag verder komen in de kartsport. Welk bedrijf wil hem steunen in zijn weg naar de top?

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS