Karting • Iame X30 Euro Series

Karter Sam van Voskuilen bevestigt zijn uitstekende vorm: beste rookie in Benelux-kampioenschap! "Zeker niet verkeerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2020 00:18 • Print artikel

GENK – Sam van Voskuilen is aan een uitstekend jaar bezig in de IAME X30 Junioren-klasse. Eerder won de rijder van topteam WJS Racing al een race op zijn thuisbaan in Strijen, afgelopen weekeinde werd de dertienjarige karter uit Rotterdam Hillegersberg beste rookie op het circuit van Genk. Dat was nog wel tijdens zijn debuut in het Benelux-kampioenschap. Een keurige vierde plek in de finale volstond, en dan te bedenken dat hij in die race nota bene de nodige pech had moeten doorstaan.

Sam van Voskuilen

“Dit resultaat is zeker niet verkeerd”, zei een blije Sam. “Het is bovendien de eerste keer dat we in dit kampioenschap rijden, dus ik ben wel blij met het resultaat.” Het niveau in het Benelux-kampioenschap is erg hoog, had Sam op de Belgische piste ervaren. “Het was moeilijker om in te halen en de rijders zijn ook constanter qua rondetijden, ze zijn constant snel.”

Dat mocht dan zo zijn, Sam bewees zelf één van de snelsten te zijn. Zeker met inachtneming van de pech die de rijder van topteam WJS Racing in de finale te verduren kreeg. “In het begin van de race kwam iemand ter hoogte van de Europalaan achter op mijn kart terecht en hij kwam er niet meteen vanaf. Pas na een tijdje lukte dat. Ik had drie plaatsen verloren en was zo op de zevende plek terechtgekomen.”

Dat was nog niet alles. Want daarna kwam Sam na een botsing in een spin terecht. “Ik kwam vast te zitten in het achterwiel van de kart van de rijder voor me”, blikte de talentvolle Zuid-Hollander terug. “We hadden toen nog acht rondjes te gaan. Toen het gebeurde lag ik vierde, maar ik viel opnieuw terug naar de zevende plaats. Daarna reed ik nog terug naar voren en kwam ik in de buurt van de nummer drie. Ik reed zelfs nog de snelste ronde, maar het gat was net te groot om het te kunnen dichtrijden.”

De vierde plaats was dan misschien niet het maximale wat erin had gezeten voor Sam, wel was dat toch al nette resultaat nog steeds goed genoeg voor de eerste plaats bij de rookies. Zeker ook gezien het feit dat het zijn eerste race in het Benelux-kampioenschap was een resultaat om trots op te zijn.

Sam van Voskuilen

“Ik wist niet wat ik kon verwachten. Wel hadden we hier veel getraind en had ik in Genk al een wedstrijd in het GK4-kampioenschap gereden. Toen zat de snelheid er ook goed in. De trainingen vrijdag gingen ook goed. Wel moesten we we voor de kwalificatie en de race de goede setup vinden omdat we daarvoor andere banden gebruiken dan in andere kampioenschappen.”

Zijn resultaat van beste rookie past in de scores van dit seizoen. Eerder won Sam al tijdens een clubwedstrijd in Strijen. In een andere clubrace op dat circuit had hij bovendien ook op het podium gestaan. Dat hij dit seizoen sterk rijdt, is dus evident.

Hoewel hij in Strijen dus al een wedstrijd had gewonnen, noemde hij zijn optreden in Genk van zaterdag zijn beste prestatie van het seizoen. “Want als je ziet hoe sterk de competitie is…”, zei hij. Nu wacht hem de volgende clubwedstrijd in Strijen. “Dat is mijn thuisbaan, die ken ik helemaal uit mijn hoofd. Vorig jaar ben ik clubkampioen, dus nu wil ik de titel weer winnen!”

Sam van Voskuilen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bol & Van Voskuilen Advocaten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS