Karting • Karting Diversen

Karter Sam Claes gaat door met zegevieren: ook winst in Benelux-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 april 2021 00:29 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met twee armen in de lucht en met een brul van blijdschap kwam hij over de finish gestormd na zijn zege op Karting des Fagnes in Mariembourg! Het kan niet op voor Sam Claes. Na zijn overwinning in de GK4 Kart Series, won de 27-jarige karter uit Peer zondag ook de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Daarmee verzekerde hij zich van de koppositie in de tussenstand in de Super Shifter-klasse.

Sam Claes

Sam heeft dit seizoen tot dusver drie keer op het podium gestaan in drie wedstrijden. De mooiste was hiervan de zege bij de GK4 Kart Series, waar Sam in een vol veld met 36 rijders, ook een bataljon KZ-rijders versloeg. De enige wedstrijd die hij niet won, was de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap waar hij derde werd. Nooit begon hij een seizoen sterker dan dit jaar. Het bewijs dat hij nog steeds bij de absolute top hoort in de koningsklasse.

Sam, die al sinds jaar en dag te boek staat als topper, was zondag dan ook danig in zijn nopjes met zijn prestaties. “Natuurlijk ben ik hier heel blij mee. Het gaat echt heel goed dit jaar. De vorige keer heb ik in de GK4 geschiedenis geschreven, zal ik zeggen, door alle KZ-jongens te verslaan en dit weekend was ik ook de snelste.”

Gevraagd naar de verklaring voor zijn uitstekende vorm, had de sympathieke Belg meteen het antwoord. “Ik heb de mindset veranderd”, zei hij. “Vorig jaar had ik een andere mindset en dat ging niet altijd even goed. Daarom nam ik me voor om de mindset te veranderen en dat pakt tien keer beter uit. We hebben nu veel meer plezier in het racen en het gaat vanzelf een stuk harder. Raar maar waar.”

Ook speelt het vaderschap – Sam werd in februari vader van een dochter – een rol. “Ik heb de indruk dat sinds ik vader ben geworden ik een stukje rustiger ben geworden. Ook als ik hier kom. Ik ben niet meer zo zenuwachtig. Ik jaag mezelf niet meer zo hard op. Ik denk dan: we zien wel wat het wordt. Als we eerste zijn, zijn we eerste, zijn we vijfde, zijn we vijfde.”

Ook het afgelopen weekeinde werd het dus de eerste plek. De hele dag was de topper van SLC Karting snel op de Zuid-Belgische piste. De eerste heat won hij, tijdens de tweede heat werd hij tweede. Al had het niet veel gescheeld of hij had die heat ook gewonnen. “Het verschil op de meet was vijf duizendsten van een seconde.”

Sam Claes

Dat hij in Mariembourg opnieuw zo sterk voor de dag kwam, had hem niet verbaasd. “Ik wist dat de kart de snelheid had om te winnen. We moeten het natuurlijk ook nog klaar krijgen.” Om ook in de finale kans te maken op de overwinning had hij gegokt op een lagere bandenspanning. Dat betekende iets minder snelheid aan het begin van de race, maar in de slotfase juist des te meer.

“Want op het einde van de finale rijd je pas echt om je plaats in de uitslag”, legde hij uit. “Als de bandendruk te hoog is, heb je totaal geen grip meer. Daarom gokte ik op een lagere bandenspanning.”

Tot halverwege de race moest Sam Christof Huibers, een geduchte concurrent, nog voor zich dulden. “Maar ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen.” Met zijn overwinning bewees hij nog steeds bij de absolute top te horen. Dat ondanks dat er van onderen nieuw talent bijkomt.

“Zolang ik het zo kan volhouden, blijf ik er toch mee doorgaan. Ik heb al weleens gedacht aan een overstap naar de Masters-klasse. Maar ik heb twee jaar terug meegedaan aan een wedstrijd in de Senior-klasse van de GK4. Toen stond ik ex aequo voor de dagoverwinning. Ik wacht er dus nog even mee om bij de Masters te gaan rijden. Ik wil graag nog vaker winnen bij de Super Shifters!”

Sam bedankt zijn vader, PL8 Design, Randy Nauwelaers en de hele crew van SLC Karting.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS