Karting • GK4 Kartseries

Karter Roberto Baas maakt grote stappen vooruit; top vijf bij eerste NK-race: "Ik vond het best wel verrassend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2020 09:15 • Print artikel

MARIEMBOURG – Karter Roberto Baas van topteam WJS Racing kende zondag een uitstekende start van het seizoen. Tijdens de eerste ronde van het NK IAME eindigde de elfjarige inwoner van Kalmthout erg knap als vijfde in de sterk bezette Mini Parilla-klasse met maar liefst 29 jonge karters. Op een regenachtig circuit van Mariembourg bevestigde hij zo dat hij op de goede weg is.

Roberto Baas

“Ik vond het best wel verrassend”, zei een opgetogen Roberto over zijn vijfde plaats. “Ik rijd hier niet zo vaak, het is ook niet echt mijn favoriete circuit.” Hoe hij het hem dan geflikt had om in het grote deelnemersveld in zijn klasse vooraan mee te rijden? “Tijdens de trainingen reed achter de snelste jongens aan. Ik keek hoe zij reden en toen ben ik dat ook gaan doen. En papa heeft natuurlijk ook heel goed gesleuteld.”

Het was dan ook een trotse vader Mark die zijn verhaal deed. “Roberto heeft boven verwachting gereden. Dit hadden we totaal niet verwacht”, zei hij. “Als hij in de top tien had gereden, hadden we dat al goed gevonden. Hij reed nota bene een regenrace op een droogweerafstelling. Hij heeft heel beheerst en netjes gereden. Als we dit zo voort kunnen zetten, zijn we heel blij. Dan hopen we op een ticket voor het WK in Le Mans. Dat is in ieder geval wel het streven.”

Roberto’s zusje Isabella deed bij de Junioren in het middenveld mee. En dat betekende weer een berg ervaring voor de veertienjarige snelle dame die pas amper een jaar kart. Vorig jaar stapte ze halverwege het seizoen in als wedstrijdrijdster en dit seizoen rijdt ze in het hoog aangeschreven NK bij de IAME X30 Junioren. En dat was pittig, erkende ze.

Isabella Baas

“Soms vind ik het rijden bij de Junioren wel moeilijk, want het gaat best wel wild. Maar ik vind het ook wel leuk. Vorige week hebben we op dit circuit nog getest en dat ging echt goed. We hadden één dag droog weer en één dag regen, dus het was een goede training.”

Een week later mocht ze haar vaardigheden dus in een wedstrijd laten zien. Moeder Margot, die sleutelt voor haar dochter, was in ieder geval tevreden met wat ze afgelopen zondag had laten zien. “Het gaat heel goed. Ze trekt zich goed op aan de rijders voorin”, zei ze. “Het gaat nu allemaal wat lekkerder dan vorig seizoen. Ik ben benieuwd hoever ze dit seizoen naar voren kan komen.”

Roberto en Isabella Baas

Roberto en Isabella bedanken hun vader en moeder en het topteam van WJS Racing van Willem Jan Schoots.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS