Karting • Rotax Euro

Karter Reno Francot laat zich niet ontmoedigen door pech en zet door: podiumplaats in BNL!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2020 00:17 • Print artikel

GENK – Zelfs met een uitvalbeurt en andere pech slaagde karter Reno Francot zondag in het Belgische Genk erin het podium te halen tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap, omdat hij in drie van de vier manches vooraan meedeed. Zo liet de twaalfjarige rijder uit Echt opnieuw zien dat hij één van de snelste rijders is in de Rotax Max Minimax-klasse. Voor iemand die pas kort bezig is aan zijn eerste jaar in de kartsport zei het veel over zijn snelheid en talent. Het was bovendien een bewijs dat opgeven niet voorkomt in zijn woordenboek.

Reno Francot

Vier wedstrijden reed hij afgelopen weekeinde op de Belgische piste. Twee op zaterdag en twee op zondag. Tijdens de finale op zaterdag viel hij uit omdat zijn ketting van het tandwiel was geraakt. Bovendien had hij een dag later in de prefinale last van een fout aan zijn kart. Normaal gesproken zou die pech desastreus zijn voor zijn weekendresultaat.

Niet bij Reno. De snelle rijder van GKS Lemmens Power werd derde in de prefinale op zaterdag, tweede tijdens de prefinale op zondag en opnieuw tweede in de finale op zondag. Het was genoeg voor een knappe derde plaats overall.

Hoe hij hem dat geflikt had? De snelle Limburger bleef er nuchter onder. “Gewoon gas geven”, zei Reno, die niet eens echt verbaasd was over zijn mooie resultaten. “Ik had het wel een beetje verwacht, want de snelheid was er wel. We waren al snel in de trainingen. Maar we hadden ook een beetje veel pech.”

“Ik had tijdens de prefinale van zondag heel veel onderstuur bij het insturen van de bocht en heel veel overstuur bij het uitkomen ervan. Er was duidelijk iets mis met de kart. Ik kon niet naar binnen komen om het te herstellen. Ik dacht: ik moet het er maar mee doen. Ik moet gewoon mijn best doen en me aan de situatie aanpassen.”

Angst dat hij door de moeilijk bestuurbare kart plekken zou kwijtraken, had hij niet echt. “Ik keek op een gegeven moment eens achterom en toen zag ik dat er best een groot gat was. Toen wist ik dat het moest kunnen lukken om nog tweede te worden.”

Voor de finale van zondag was het euvel aan zijn kart verholpen en kon Reno, die vanaf de tweede plaats mocht starten, zijn ware potentie laten zien. “De finale ging goed. Ik had heel veel snelheid en was in gevecht met de nummer twee. Iets voorbij de helft van de race ging ik met de andere rijder de koploper voorbij. Die bleef daarna de hele tijd achter me zitten. Ik heb vol gas gereden. In de laatste ronde probeerde hij me in te halen, maar ik pakte een verdedigende lijn en ben ervoor gebleven.”

Het was opnieuw een bevestiging van zijn snelheid zoals hij zaterdag in de prefinale al had laten zien. Die race werd verreden in de regen. Voor Reno was het pas zijn tweede regenrace. Hij vond het moeilijk (“het was lastig om de juiste lijnen in de regen te rijden”), maar werd in het zeer competitieve veld toch ‘gewoon’ derde. “De twee jongens vooraan waren helaas te ver weg. Toen heb ik daarachter een eenzame race gereden.”

Reno Francot in actie

Nu wacht hem de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Die race wordt in Eindhoven gehouden en gesteund door Jumbo. Ook daar verwacht hij sterk te kunnen presteren. “In het NK is er ook een heel sterk deelnemersveld en heb je vaak goede gevechten.” Reno, die nog geen jaar kart, bewaart speciale herinneringen aan het Brabantse circuit. Hij pakte er in augustus zijn eerste dagzege.” Natuurlijk hoopt hij ook nu weer te winnen. “Want ik sta tweede in NK. Ik wil graag bovenaan staan.”

Verder rijdt Reno dit seizoen ook de Rotax Max Challenge Euro Trophy en in in december gaat hij naar Portugal voor de Rotax Max Challenge International Trophy. Hij heeft dus nog een druk programma. “Ik heb bijna geen weekend vrij. Maar dat vind ik juist leuk. Er is niet zo leuk als racen!” / Foto's Oswald Paret

Reno bedankt zijn sponsors, zijn monteur Peter van den Heuvel, zijn team GKS Lemmens Power, zijn familie en zijn supporters.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS