Karting • Chrono

Karter Reno Francot is supersnel maar krijgt niet de beloning die hij verdient: "Ik heb me goed terug geknokt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 16:52 • Print artikel

EINDHOVEN – In zijn eerste jaar als wedstrijdkarter al uitgegroeid tot één van de smaakmakers in de Rotax Max Minimax-klasse, was Reno Francot afgelopen weekeinde opnieuw uitstekend op dreef. De twaalfjarige snelheidsduivel uit Echt was consequent voorin te vinden tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Dat leidde tot de tweede plaats in de prefinale en de derde plaats in de finale.

Reno Francot

Jammer genoeg kreeg Reno niet de beloning die hij verdiende. Na afloop van de finale kreeg het talent uit Limburg te horen dat hij tijdens de race iemand zou hebben gehinderd. Daarom had hij vijf strafseconden gekregen en werd hij officieel als vierde geklasseerd.

“Ze zeiden dat ik een jongen wijd had geduwd en dat ik daardoor binnendoor kwam”, sipte Reno op circuit De Landsard in Eindhoven over het vermeende voorval. “Misschien tikte ik hem een heel klein beetje aan, maar hij verremde zich en daardoor schoot hij wijd en kon ik binnendoor steken. Door die straf werd ik vierde. Dat was echt balen. Ik ben dan ook echt teleurgesteld.”

Niet alleen omdat hij de straf niet begreep - die als onrecht aanvoelde - maar ook omdat Reno wist dat hij echt snel was. In de finale reed de topper van GKS Lemmens Power nota bene de snelste raceronde. Elke ronde kwam hij dichter bij de nummer twee in de race.

Die snelheid had hij trouwens al sinds de vrije training op vrijdag laten zien. Reno: “We hadden meteen al een goede pace. Dat was in de regen, en dat ging heel goed. Ik reed zelfs de eerste tijd. Het was ook mijn eerste keer hier in de regen. En op een droge baan zaten we er ook goed vooraan bij, reed ik qua tijden steeds in de top drie.”

Reno Francot

Dat was dus veelbelovend voor de kwalificatie. Die ging alleen niet helemaal zoals het Limburgse talent had gehoopt, helaas. “Ik werd opgehouden in mijn snelle ronde. Daardoor werd ik vijfde”, blikte Reno terug. Hij liet zich er niet door ontmoedigen en ging er eens goed voor zitten tijdens de prefinale.

De Limburger had een heel goede start. Na de eerste bocht lag hij al op P2. “Daarna heb ik de race op de tweede plek uitgereden. Achter mij was van alles gebeurd, maar daar had ik gelukkig geen last van. In het begin waren de remmen een beetje raar aan het doen. Na de prefinale hadden we die ontlucht en daardoor was de kart beter in de finale.”

Tijdens die race, waarvan de uitslag het dagklassement bepaalt, had hij een moeizame start. In die eerste meters werd Reno wijd geduwd. Daardoor viel hij terug naar P7. “Ik heb me daarna goed terug geknokt naar P3. Maar ik kreeg dus een penalty voor iets wat ik niet heb gedaan.”

Reno liet zich niet ontmoedigen. Hij weet hoe snel hij is, hij weet wat hij kan. Een podiumplaats zal ongetwijfeld op korte termijn volgen. Bovendien staat hij nog altijd eerste in het kampioenschap. Hij berustte dan ook. “De volgende keer beter.”

Reno bedankt zijn sponsors, zijn monteur Peter van den Heuvel, zijn team GKS Lemmens Power, zijn familie en zijn supporters.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS