Karting • Chrono

Karter Pepijn Rietman goed op dreef tijdens NK in Strijen: “Dit was echt een super weekend”

Uitgegeven door Bart • 2 juni 2022 04:10 • Print artikel

Strijen – Pepijn Rietman was afgelopen weekend een klasse apart in de ID Engines Junior-klasse van het NK 4takt van Chrono Karting. De 12-jarige karter uit Zwartsluis behaalde een grand slam door pole position te veroveren, drie races te winnen en bovendien in alle races de snelste raceronde op zijn naam te zetten. Door die resultaten gaat de rijder van de Kartacademy na drie wedstrijden aan de leiding van het Nederlands kampioenschap. “Dit was echt een super weekend, pole position en drie overwinningen, ik ben heel tevreden.”

Pepijn Rietman

Het weekend begon al goed met een sterke kwalificatie op zaterdagmiddag. “Ik had meteen een goede snelheid en kon een goed tempo rijden. Wij hadden de banden van tevoren al een beetje ‘ingerubberd’. Daardoor kon ik meteen pushen en pakte ik pole position met een verschil van twee tienden.” Pepijn is bezig aan zijn derde seizoen in de ID Engines Junior-klasse, waar alle motoren gelijk zijn en het echt aankomt op de rijder.

Op zondagochtend begon het te regenen en in de 7 minuten durende warm-up noteerde Pepijn ‘slechts’ de zevende tijd. In de eerste race stelde Pepijn meteen orde op zaken. Vanaf de kop reed hij ver weg bij de concurrentie. “Ik had er veel zin in, want ook in de regen kan ik goed rijden. In de warm-up lukte dat nog niet zo goed, maar in de eerste race was ik veruit de snelste en reed ik de snelste raceronde. Mijn start was goed en ik kon meteen een gaatje slaan naar de rest. Op het moment dat het harder ging regenen, ging ik harder rijden. Het ging gewoon heel goed.” Aan de finish was het gat naar de nummer 2 meer dan 6 seconden.

Voor de start van de tweede race was de baan nog enigszins nat, maar Pepijn koos toch voor slicks en dat bleek de juiste keuze te zijn. “Bij de tweede race koos ik om te starten op de buitenkant omdat de baan nog wat nat was, maar ik kon de bocht niet goed houden en ik zakte terug naar de vierde plaats. In de eerste paar rondjes was het nog best glad, maar daarna begon ik echt het vertrouwen te krijgen. Niet lang daarna haalde ik nummer 3 en 2 in en kwam ik achter de nummer 1 Jordy van de Goor te rijden. Ik had een prima snelheid en op het rechte stuk kon ik hem passeren. Zo heb ik ook die race gewonnen.”

Pepijn Rietman

Ook in de afsluitende derde race was Pepijn oppermachtig. “De derde race ging echt super. Ik had een goede start, maar de nummer 2 zette hem in de tweede ronde met een mooie inhaalactie ernaast. Ik heb één rondje achter hem gezeten en toen heb ik hem weer ingehaald. De leidende positie kwam daarna niet meer in gevaar.”

In de stand om het Nederlands kampioenschap in de ID Engines Junior is het na drie ronden extreem spannend. Door de resultaten in Strijen gaat Pepijn nu nipt aan de leiding van het NK. “In Eindhoven en Spa had ik ook de snelheid, maar kon ik het niet afmaken. Ik denk dat dat deels met de zenuwen te maken had. Hier in Strijen ging het echt super, pole position en drie keer winst. Beter kan niet, echt een topweekend!”

Dit jaar krijgen we nog de races in Venray, Assen en Berghem en die banen liggen me allemaal goed, dus ik ga zeker voor de Nederlandse titel. Die derde plaats van vorig jaar vond ik al geweldig, want ik was nog nooit zo hoog in het NK geëindigd. Mijn doelstelling vorig jaar was top 5 en toen werd ik derde. Dit jaar wil ik beter presteren dan vorig jaar en het liefst natuurlijk Nederlands kampioen worden.”

Pepijn Rietman bedankt zijn vader en moeder, Ricardo Romkema, het hele team van de Kartacademy en ID engines.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS