Karting • Belgisch Kampioenschap

Karter Milan Coppens flikt het in het hol van de leeuw: "Van de BMC-rijders was ik de beste. Dat is heel gaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 augustus 2019 01:42 • Print artikel

BERGHEM - Imponerend met zijn snelheid denderde karter Milan Coppens zondag naar een snaarstrakke zege in de Junioren-klasse van het BMC-kampioenschap. De veertienjarige toprijder uit Oud-Heverlee werd bovendien tweede algemeen in de nieuwe BeneFit League waarin piloten uit het BMC-kampioenschap en het Nederlands kampioenschap Rotax Max tegen elkaar strijden. In het Nederlandse Berghem deed Milan zo in het hol van de leeuw uitstekende zaken.

Milan Coppens

“Ik ben zeer blij. Gewonnen in het BMC-kampioenschap en tweede in de BeneFit. Een mooi weekend. We zijn hier al eerder komen trainen als voorbereiding en toen was de snelheid al heel goed”, zei Milan, die dus niet echt verbaasd was dat hij op het Zuid-Nederlandse circuit zo goed voor de dag gekomen was. “Tijdens de trainingssessies op vrijdag ging het ook heel goed. Ik reed steeds de eerste of de tweede tijd.”

Wat dat betreft hoefde de derde tijd tijdens de kwalificatie niet te verbazen. Het talent van Bouvin Power rijdt bovendien het hele seizoen al sterk; hoort bij de vaste coureurs die de buit verdelen. Toch was het bepaald geen abc’tje geweest, de wedstrijden op het circuit van Berghem. Zaterdag en zondag werden gekenmerkt door wisselvalig weer waarbij het dan weer nat was, dan weer droog.

Daardoor was de kwalificatie niet optimaal verlopen, vond Milan. “Zaterdag heeft het de halve dag geregend. Tijdens de kwalificatie was het nog niet droog en was de grip niet optimaal. Gelukkig heb ik toch nog een mooie plaats kunnen halen”, refereerde hij aan zijn derde plek. “Toch ben ik er maar half-tevreden mee. In de laatste ronde werd ik gehinderd. Anders had ik misschien nog wel twee plaatsen hoger kunnen eindigen.”

In de prefinale veroverde hij in de eerste meters de tweede plek, daarna zakte Milan helaas wat terug. “Daardoor verloor ik tijd op de piloten vooraan, maar ik was aan het eind van de race even snel als de kop. Jammer genoeg kon ik er niet meer naartoe rijden.” De snelle Belg kwam als zesde over de finish. Hoewel dat minder goed was dan verwacht, had hij aan het eind van de race gemerkt dat het met de racepace wel goed zat. Het had hem vertrouwen gegeven dat hij in de finale nog wat moois kon laten zien.

Die aanname bleek terecht. Inmiddels was de baan droog geworden en hoewel de baan nog nat was van de regenbui van even eerder, koos Milan tijdens de finale toch voor slicks. Dat bleek de juiste keuze. Bij de start verschalkte hij meteen twee piloten waardoor hij was opgeschoven naar de vierde plek. “In de ronde erna gingen twee jongens van de baan en schoof ik nog twee plekken op.”

Milan Coppens

Nog een ronde later reed Milan zowaar aan kop. Negen ronden lang hield hij het vol, maar door een foutje raakte hij zijn leidende positie kwijt. “Dani (van Ruiten, die P1 van Milan had overgenomen, red.) en ik waren even snel. Ik heb ook de snelste ronde gereden. Ik was vijfhonderdste van een seconde sneller dan de tweede rondetijd. Ik baal wel dat ik niet gewonnen heb, maar ik ben blij met mijn punten voor het kampioenschap. En van de BMC-rijders was ik de beste. Dat is heel gaaf.”

De baan in Berghem krijgt voor Milan zo hoe langer hoe meer betekenis. Hij pakte er in 2017 zijn eerste overwinning in de kartsport. “Het is mijn favoriete baan. Ik hou van de hogesnelheidsbochten en het smijten met de kart op de kerbstones.” Voor het vervolg van het seizoen richt hij zich vooral op het vervolg van het BMC-kampioenschap. “Ik kan het nog winnen en dat ga ik natuurlijk proberen!”

Milan Coppens bedankt zijn vader en moeder en Birger Bouvin van Bouvin Power voor de snelle motor en zijn monteur Dene Jewell voor alle ondersteuning.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS