Karting • Chrono

Karter Max Stemerdink ziet zijn progressie beloond met knap podium in eindstand BNL-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2021 00:34 • Print artikel

GENK – Max Stemerdink kent een sterk seizoen. Zo reed hij tijdens het afgelopen NK Rotax Max in Eindhoven al knap naar het podium. En eerder dit jaar bij de BNL in Genk kon hij de gang naar het podium maken. Tijdens de laatste BNL-races op Genk werd hij beloond met de derde positie in de eindstand van de sterk bezette Rotax Max Senior-klasse. Achter de Britten was de snelle Stemerdink de beste Nederlander in het algemeen klassement.

Max Stemerdink knalt naar podium bij NK Eindhoven en BNL Genk

Zondag was nog even spannend omdat zijn races in de Rotax Max Senioren-klasse niet helemaal naar wens verliepen. Maar aan het einde van de middag was daar dan toch het verlossende woord: karter Max Stemerdink uit De Steeg had het podium gehaald in de eindstand van het traditioneel zeer sterk bezette BNL-kampioenschap. “Ik ben er echt blij mee”, zei een opgeluchte Max over zijn derde plaats. “Het was op het nippertje. De laatste twee races waren niet heel erg goed. Mijn voorsprong op de nummer vier was nog maar een paar punten, maar het was genoeg.”

Elk BNL-weekeinde wordt opgedeeld in twee dagen van twee races, waarbij in elke race evenveel punten verdiend kunnen worden. De tweede race van de dag, de finale, telt dan voor het weekendresultaat. En laat Max zondag nou net veel pech hebben gehad. Met name in de finale. In die race werd hij van de baan gebeukt. De rijder van topteam JJ Racing had het geluk dat hij zijn race kon vervolgen, maar kwam helaas niet verder dan de 21ste plaats.

Toen de eindstand eenmaal berekend was, bleek Max maar een handjevol punten voorsprong te hebben op de nummer vier in het klassement. Hoe dan ook, hij was verzekerd van een podiumplaats in de eindstand. En dat was loon naar werken voor de snelle Gelderlander. “Ik heb het hele seizoen constant veel punten gepakt en zaterdag ging het gelukkig ook heel goed.”

Want Max eindigde in de prefinale en finale respectievelijk op de derde en vierde plaats. “Zaterdag waas de kwalificatie op P3 best goed, al kwamen we net iets tekort. We hadden de snelheid het hele weekeinde niet echt. Dat lag aan mezelf en ook een beetje aan de kart. Zondag lag het vooral aan mezelf. Ook waren we nog steeds zoeken naar een goede set-up.”

Het ging voor Max al mis in de kwalificatie, die hij afsloot met de zevende tijd. Hij verweet het zichzelf. “Ik reed me klem in de chicane”, verduidelijkte hij. “Daar was ik natuurlijk niet blij mee. Er had zeker meer in gezeten.”

In de eerste race op zondag had Max gelukkig een heel goede start vanaf de elfde positie. Hij maakte meteen vijf plekken goed. “Bij de start koos ik de buitenkant, dat was de goede optie. Daarna zakte ik terug naar P7 omdat ik de pace niet had. In de tweede race had ik een heel slechte start. Ik wist me wel terug te knokken, maar in de laatste paar ronden werd ik eraf gebeukt.”

Dat hij uiteindelijk 21ste werd, was natuurlijk geen goed nieuws voor zijn punten. “Ik dacht op dat moment niet na over de gevolgen voor mijn puntentotaal, maar na de race dacht ik ‘klote’. Uiteindelijk was ik toch nog derde.” Wel was hij boos op zichzelf. “Want die fout in de kwalificatie was gewoon niet nodig.”

Max Stemerdink (P3) knalt naar podium BNL Genk

Goed, gedane zaken nemen geen keer en gelukkig bereikte de titelstrijd een uitstekende conclusie gezien zijn derde plaats in de eindstand. Max: “Ik ben superblij met het seizoen, ik heb de hele tijd voorin meerijden. In Mariembourg bijvoorbeeld heb ik een goede dag gehad. En bij de BNL Kick-Off zat ik er ook al goed bij.”

Max was blij met zijn progressie dit seizoen. “Ik heb heel veel bijgeleerd. Vooral in de kwalificatie heb ik mezelf verbeterd. Die was vorig jaar echt een ding, was gewoon niet goed. En ook in het racen zelf heb ik me verbeterd. Ik rijd slimmer, denk meer na over waar je moet inhalen.”

Komend weekeinde mag hij dat op het circuit van Berghem opnieuw laten zien. Daar worden de zesde én de zevende ronde van het kampioenschap gehouden. “Eén ronde van het NK heb ik niet meegedaan, dus ik kan helaas niet meedoen om de titel, maar ik hoop dat ik er weer vooraan bij zit. Natuurlijk hoop ik in het weekend op weer een podiumplaats!”

Max bedankt Jacco van Dijk, JJ Racing, Raimo van den Boom, zijn oom Jan-Willem van K3 Delta in Andelst, zijn ouders en familie.

Max Stemerdink wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Hagen-Leeuwis Installatiebedrijf in Velp

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS