Karting • GK4 Kartseries

Karter Mattiz Meerschaut blikt terug op sterk seizoen, en gaat alweer een stap hogerop!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 januari 2023 17:45

HUIZEN – Debuteren in de IAME X30 Junioren-klasse en er meteen vandoor gaan met de rookietitel in het Nederlands kampioenschap. Dat moet gevierd worden en dat deed karter Mattiz Meerschaut uit het team van Bergman Race Support zondag in Huizen. De veertienjarige piloot uit het Belgische Affligem kreeg tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging daar een fraaie bokaal voor die knappe prestatie.

Mattiz Meerschaut

Uiteraard stapte een tevreden Mattiz van het podium van kartcentrum Coronel. De bokaal was een mooie tastbare herinnering aan een succesvol seizoen. Toch had de talentvolle piloot verwacht nog beter te scoren in het NK, zei hij. “Maar ik ben wel blij met de rookietitel. Het WK in Le Mans was mijn beste race. Ik reed daar voorin. Dat was wel het mooiste moment van het jaar.”

Als rookie bij de Junioren had Mattiz flink moeten knokken om zijn plek in het sterke deelnemersveld te veroveren. “Het was zeker niet altijd gemakkelijk afgelopen jaar”, bekende hij. “Ik heb moeilijke wedstrijden gehad in het NK. Dat ik dan hier op het podium sta als beste rookie geeft dan toch wel voldoening.”

Die prestatie zegt wat over zijn potentie. Toch zullen we Mattiz komend seizoen niet meer bij de Junioren in actie zien komen. Hij gaat namelijk opnieuw een stap hogerop. In 2023 komt de snelle Belg uit in de IAME X30 Senioren-klasse. Dat heeft te maken met zijn gewicht. Hij is te groot geworden voor de klasse.

Daarom stapte hij het afgelopen seizoen in Genk tijdens de laatste ronde van de GK4 Kart Series al eens in een Senior-kart om zijn eerste race-ervaring op te doen in die kart. Hij toonde direct zijn race skills en nestelde zich gelijk in de kop van het veld. Mattiz: “Dat was een oefenwedstrijd. Het ging wel goed. Ik had daarvoor één of twee keer met een Senior getraind. Ik reed meteen voorin mee. Ik werd twee keer tweede en vijfde in de finale.”

Mattiz Meerschaut

Dat belooft heel wat. Constateerde, tot zijn tevredenheid, ook Mattiz. “De Senior-kart ligt me wel goed, denk ik. Ik vind het ook een heel leuke kart om in te rijden, omdat hij sneller gaat.” Toch was zijn debuutweekeinde in de Senior-kart zeker geen makkie geweest, ondanks zijn klinkende uitslagen.

Ik had voorafgaand aan de kwalificatie maar één vrije training kunnen rijden. De anderen hadden de dag van tevoren al getraind, op vrijdag, maar ik moest naar school. Nou ja, ik heb gewoon mijn ding gedaan en dat was gelukkig gewoon goed.”

Met de ervaring van die ene, klinkende race op zak, keek hij alvast verlangend vooruit naar het aankomende seizoen. Daarin gaat hij hoogstwaarschijnlijk het IAME Benelux-kampoenschap, de IAME Euro Series en het WK IAME rijden. “Misschien dat we ook het NK gaan rijden, maar dat weten we nog niet zeker.”

Wat zijn definitieve programma ook wordt, Mattiz heeft zichzelf alvast een helder doel gesteld: “Ik wil meteen vooraan meedoen en zelfs al proberen te winnen. Ik heb deze winter al veel getraind. Rijden in de Senior-kart begint al goed gewoon te worden. Dat geeft zelfvertrouwen voor de wedstrijden!”

Mattiz bedankt zijn familie, vrienden, Bergman Race Support (BRS) en zijn sponsoren.

Mattiz Meerschaut wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Goodyear, Willco Products, Tip Top Cleaning, Vulco Coppens, Meerschaut & Co, AASB, Mattizo.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS