Karting • Belgisch Kampioenschap

Karter Matthias Van Goethem is beste Belg in de Mini-Max en mag naar de Grand Finals! "Ik kan niet wachten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2019 16:15 • Print artikel

GENK – Karter Matthias Van Goethem is nog een rookie, maar ondanks zijn gebrek aan ervaring slaagde hij zondag erin als beste Belg te eindigen in de Rotax Max Minimax-klasse van het BMC-kampioenschap. Die knappe prestatie zorgde ervoor dat de twaalfjarige piloot uit Putten zich kwalificeerde voor de Rotax Max Challenge Grand Finals, het officieuze WK karten voor Rotax Max-rijders.

Matthias Van Goethem naar Rotax Max Grand Finals in Italia Oeste Kart Haase

“Ik ben er heel blij mee”, was de logische reactie van Matthias, kort na de finale in Genk. “Mijn eerste titel sinds ik in 2017 kampioen Micromax werd bij de NAB. Ik mag nu naar de Grand Finals. Ik kijk er heel erg naar uit om daar te rijden.” Het is overigens niet de eerste internationale race-ervaring voor de jonge piloot. Vorig jaar deed hij al mee aan het Rotax Grand Festival in Oostenrijk. “Dat was erg leuk. Ik kwam daar rijders uit de hele wereld tegen.”

Tijdens de Grand Finals, dat van 16 tot en met 19 oktober op het circuit van Sarno wordt gehouden, zal dat niet anders zijn. Sterker nog, daar doen nog meer rijders uit nog meer landen aan mee: ruim 350 rijders uit ruim 50 landen. Wat hij in Italië precies kan verwachten, dat wist Matthias niet. “Ik heb er nog nooit gereden. Als er tijd is, gaan we er van tevoren nog trainen.”

Personal coach Jonathan Spoelders was dolgelukkig met de prestaties van zijn pupil. “Ik ben echt abnormaal blij. Dit is wel héél leuk”, zei hij. “Dit is mijn eerste jaar dat ik in het karten werk. Dat we dan zoiets bereiken is fantastisch.” Bovendien is Matthias zijn kleine neefje, wat de prestatie extra bijzonder maakte voor de twee. “We hebben er ook heel hard voor gewerkt.”

Matthias heeft dit seizoen veel progressie geboekt. Waar hem dat in zat? “We hebben dit seizoen veel met een camera op de kart gereden”, zei de jongeling. “De beelden daarvan hebben we steeds bekeken om mijn rijden te verbeteren. Ik leer er heel veel van.” Bovendien heeft hij in de persoon van Jo Lambrecht van Oeste Kart een uitstekend monteur en tuner. “We hadden dit eerlijk gezegd niet verwacht”, aldus Jo. “Maar Matthias is dit jaar heel veel gegroeid. Dat liet hij dit weekend wel zien met de vierde plaats in de kwalificatie. Jammer genoeg had hij daarna wat tegenslag in de reeksen.”

Jo brengt een boel ervaring naar het team rond Matthias. Hij begeleidt zowel competitierijders als hobbyrijders en heeft jarenlange ervaring met het Haase-chassis waarop Matthias rijdt. “Dat is een klein, Italiaans familiebedrijf. Het is een heel goed chassis, ik heb er vroeger zelf nog mee gereden.” De kwaliteit van het chassis blijkt ook wel uit de prestaties van de talentvolle Belg. Jo: “Ik ben trots op hem.”

Matthias Van Goethem naar Rotax Max Challenge Grand Finals in Italia

Bovendien mag niet vergeten worden dat Matthias pas drie jaar kart. De interesse voor de sport werd bij hem gewekt nadat zijn vader met collega’s van het werk was gaan karten. “Hij had ons erover verteld en het leek me leuk om zelf eens te doen”, zei de kersverse Belgisch kampioen. “We zijn toen een keer gaan rijden. Ik vond het meteen leuk. Het racen zelf, maar nu ik wedstrijden rijd, vind ik het ook leuk dat je een weekend lang van huis bent.” Jonathan: “Dat begint al met de trainingen. Je ziet aan hem dat hij er heel veel lol in heeft.”

Hoewel het BMC-kampioenschap erop zit, kan Matthias nog niet op zijn lauweren gaan rusten. Want met een ticket voor de Grand Finals op zak krijgt het seizoen voor hem nog een heel bijzonder toetje. “Ik hoop dat het goed gaat in Italië. Ik kan niet wachten om ernaartoe te gaan!”

Matthias Van Goethem wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Haase, CTM Motorhomes, Oeste Kart en T-Hoefijzer GCV.

Kijk ook eens op de Instagrampagina van Matthias: matthiaskarting145.
Meer informatie over Oeste Kart is te vinden op oestekart.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS