Karting • GK4 Kartseries

Karter Mats Broeren (9) toont z’n snelheid met podium: derde rookie in NK! “Heel blij! Ik was heel trots!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2020 00:32 • Print artikel

MARIEMBOURG - Karter Mats Broeren uit Barendrecht is negen jaar, racet pas twee jaar, en blijkt snel, zo liet hij afgelopen zondag zien tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME. Op een nat circuit van Mariembourg werd hij heel knap derde bij de rookies in de Mini Parilla-klasse. Daarmee kende de rijder van het PdB Racing Team een uitstekende start van zijn seizoen.

Mats Broeren

“Het was een goed weekend omdat het de eerste keer was dat ik in het NK op het podium kwam”, zei Mats trots. Makkelijk was de finale overigens niet geweest. “De baan in Mariembourg is in het droog makkelijk, maar in de regen zijn er een paar bochten die krap zijn. Ik had ook de verkeerde bandenspanning. Daardoor ging ik een beetje glijden. Er was weinig grip. Het is wel heel leuk in de regen racen, lekker glibberen. Ik heb het naar mijn zin gehad en dat ik podium haalde… Daar was ik heel blij mee. Ik was heel trots op mezelf, en het is een hele mooie beker.” Vol trots nam hij die maandag mee naar school. “Op school weten ze dat ik kart. Ik doe aan boksen als conditietraining.”

Mats, die in de kwalificatie vijftiende was geworden en de heats naar de elfde en veertiende plek was gedenderd, wacht een druk seizoen. Behalve in het NK IAME komt hij dit jaar ook uit in de Mini Parilla-klasse van het GK4-kampioenschap. Verder rijdt hij clubraces op het circuit van Strijen en rijdt hij het kampioenschap van NXT. “Ik vind zoveel racen leuk. Ik rijd het liefst zo vaak mogelijk.”

Mats begon al op zesjarige leeftijd met karten. Dat was op de binnenbaan van Kart Centre Roosendaal. “Ik vond het leuk en ik wilde vooral doorgaan. Toen ben ik op de baan in Strijen wezen kijken en toen dacht ik: dat wil ik ook. Een weekje later ging ik zelf rijden in Strijen. Dat was de eerste keer buiten.” Daarna was het hek van de dam voor de talentvolle jongeling uit Zuid-Holland. Mats: “Eerst zijn we clubraces op Strijen gaan rijden en na een half jaar ook GK4. Karten is gewoon heel leuk. Je kunt dan lekker racen, lekker hard gaan en lekker inhalen. Gewoon als een vogel over de baan scheuren.”

Mats Broeren

Mats wordt in zijn raceactiviteiten onder andere ondersteund door Stirlings Oil International, dat werd opgericht door zijn vader Bart Broeren. De naam is een knipoog naar de voormalige Britse F1-coureur Stirling Moss. Stirlings Oil International begon met het produceren van smeermiddelen voor de racerij waarna het zich heeft ontwikkeld tot een allround oliemerk. Met verkooppunten in meer dan twintig landen is Stirlings één van de snelst groeiende oliemerken wereldwijd met de ambitie om binnen drie jaar door te groeien naar minimaal vijftig landen. Ook in Nederland is Stirlings actief. Het bedrijf biedt een uitgebreid gamma smeermiddelen voor onder andere de autosport, kartsport, speedway, industrie, automotive en de maritieme en agrarische sector.

Mats Broeren bedankt Peter en Nick de Bruijn, zijn papa en mama, Michael Kuiper, Henk, Tamara, Saskia, Bertus en het hele team van het PdB Racing Team. Verder bedankt hij zijn sponsoren Nederland Golft, Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling, Midland Heftrucks, Timmermeester, Van der Kooi Sportscars /Lotus Nederland en Daily Fresh Logistics.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS