Karting • Rotax Euro

Karter Luca Leistra plaatst ultiem eindschot en pakt toch nog P2 bij BNL Kick-Off: "Heel spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 maart 2021 10:45 • Print artikel

GENK - Met een ultiem eindschot na de laatste bocht van de laatste ronde wist hij toch nog een plaatsje op te schuiven. En dus denderde karter Luca Leistra in de Rotax Max Senioren-klasse in extremis naar P2 tijdens de BNL Kick-Off. De vijftienjarige topper uit het Belgische Schoten, racend op een Alonso Kart, demonstreerde in Genk daarmee zijn klasse en zijn ervaring van op het hoogste niveau racen.

Luca Leistra Alonso Kart naar podium

“Het was heel spannend op het einde”, had ook Luca ervaren, die de hele finale had moeten knokken voor zijn plek. “Aan het begin bij de start was ik derde en haalde ik de nummer twee in. En dan reed ik een hele tijd tweede. Toen kwam Mads Riis eraan. Hij was heel snel en haalde mij in. Hij reed nog naar Juho Valtanen toe en haalde hem ook in.”

Intussen reed Luca kort daarachter op de derde plaats. Tot en met de laatste ronde. “En toen was er een heel fiasco gebeurd hè”, doelde de snelle Belg op de consternatie in de laatste 150 meter. “Er gebeurde heel veel. Dan was Juho de snelste en dan weer ik. Het was nipt.” Maar toen er met de zwartwit geblokte vlak werd gezwaaid, knalde Luca als een duveltje als een doosje toch nog als tweede over de finishlijn.

“Iedereen van voor begon te verdedigen. Ik wilde zelf ook geen groot risico nemen door aan de buitenkant te gaan rijden en ben dus de hele tijd aan de binnenkant gebleven. Valtanen verremde zich aan het einde waardoor Riis en ik hem konden inhalen.”

“Ik zat bij het opkomen van het rechte stuk heel nipt, maar ik ben dan toch juist tweede geworden. Het was heel mooi en heel spannend. Ik zette hem ernaast en ik dacht of ik geef nu gas bij en het wordt of crashen of eerste worden. Ik ben toch van mijn gas gegaan en er gewoon mooi achter gebleven. Het was zeker een leuke race.”

podium Luca Leistra

En zo had de Belgische racebelofte een enerverend eerste weekeinde in de Rotax Max beleefd. Normaal gesproken rijdt hij in de prestigieuze OK-klasse bij de WSK. Zo heeft de rijder van DPK, uitkomend op een kart van Formule 1-piloot Fernando Alonso, al drie OK-wedstrijden gereden in het WSK-kampioenschap in Italië. Die waren al veelbelovend, maar in Genk liet hij in de Rotax Max Senioren-klasse zien dat hij de weg omhoog heeft gevonden.

“Het niveau was dit weekend ook wel hoog. Er waren 47 deelnemers, dat is best veel. En Valtanen is iemand die in de WSK’s van voren heeft gereden. Hij is zeker geen slechte piloot.” De Fin was hem ook nipt te snel af in de kwalificatie. Tot Luca’s lichte verbazing overigens. “Ik had in alle trainingen de kart op P1 gezet. Dus in de kwalificatie ging ik dan ook voor pole. Maar ik kwam twee honderdsten van een seconde tekort op Valtanen.”

Luca Leistra

Voor Luca is een wedstrijd als die van afgelopen weekeinde goed om zijn wedstrijdritme op peil te houden. Hij gaat zich dit seizoen richten op een volledig WSK-programma en het Europees kampioenschap OK. “De races die ik extra kan doen in de Rotax zal ik dan meenemen. Het worden heel veel races. Ik denk wel twintig weekends.”

Dan zou het er toch eens van moeten komen, Fernando Alonso ontmoeten. Wat hij heeft de Formule 1-piloot zelf nog niet ontmoet. “Hij zou normaal gesproken bij de laatste WSK-race zijn komen kijken, maar hij had zijn kaak gebroken. Normaal gesproken komt hij nog wel een keer dit seizoen. Dat zou leuk zijn.” / Foto's Oswald Paret

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Whoppa Pool.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS