Karting • GK4 Kartseries

Karter Laurens Steijger toont zijn regenskills en dendert naar fraaie podiumplaats in NK Karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2021 14:40 • Print artikel

MARIEMBOURG – Een mooie beloning voor zijn harde werken van dit jaar voor Laurens Steijger, zondag in Mariembourg. De zeventienjarige karter uit Rotterdam Hillegersberg werd knap derde in de sterk bezette IAME X30 Senioren-klasse tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME. Daarmee verzekerde hij zich van zijn eerste podiumplaats van het seizoen.

Hans en Laurens Steijger podium NK IAME

“Is het toch mooi gelukt”, doelde een opgetogen Laurens op zijn eerste podiumplaats van het seizoen. “Ik had het niet zien aankomen. Zaterdag ging het nog niet heel hard. We hadden de afstelling van de kart nog niet voor elkaar.”

Bovendien: dat was nog op een droge baan. Een dag later regende het de hele dag hard. En toen waren de verhoudingen in het veld plots drastisch anders. Zijn vader Hans had de kart goed afgesteld en Laurens toonde zijn talent in de regen waarin hij altijd wat extra’s tevoorschijn kan toveren. “In de regen ging de kwalificatie al best prima: ik werd vijfde.” Dat die snelle tijd bepaald geen toevalstreffer was, bewees Laurens even later in de heats. Daarin snelde hij op zijn Falcon-kart naar de zesde en zevende plaats en vond hij aansluiting bij de rijders voorin.

Omdat het maar bleef regenen in Mariembourg, keek Laurens vol verwachting uit naar de finale. “Meestal heb ik in de regen weinig problemen, terwijl anderen er wat meer moeite mee hebben. Al moet ik ook zeggen dat het me niet zoveel uitmaakt wat voor weer het is. Maar misschien heb ik in de regen iets meer kans op een goede uitslag dan normaal.”

In de finale als vijfde gestart, won de rijder van topteam PdB in de eerste meters al een positie. Even later viel zijn teamgenoot voor hem jammer genoeg uit, maar het betekende voor Laurens wel opnieuw een positie winst. Op dat moment lag hij derde en die plek wilde de snelle Zuid-Hollander koste wat kost vasthouden.

Want de nummers één en twee waren inmiddels te ver weg en die podiumplaats moest en zou er komen natuurlijk. Laurens toonde zijn raceskills in de natte omstandigheden en reed een ijzersterke wedstrijd. “Ik moest daar blijven rijden, geen gekke dingen doen, geen fouten maken en gewoon finishen. Ik had gelukkig niet veel druk vanachter. Ik ben hard door blijven rijden en toen is het gelukt.”

Laurens Steijger racet naar podium in Mariembourg

P3 dus, zijn beste resultaat van het seizoen en één om echt trots op te zijn. Want de omstandigheden in Mariembourg waren bij vlagen des duivels. Dat hij desondanks in dat weer zijn eerste podiumplaats pakte, had hem niet echt verbaasd. “Begin dit jaar en eind vorig jaar hebben we hier ook veel in de regen gereden. Dat ging best wel goed. Ik heb daar veel van geleerd, dat dit weekend hier toegepast en dus dat podium gepakt.”

Een mooie beloning voor al het harde werken. Dit seizoen is zijn tweede jaar in de X30 Senioren-klasse en zijn eerste jaar in de klasse in het NK. Dat hij al een jaar ervaring bij de Senioren heeft, helpt, zo had hij gemerkt. “Je ziet wel dat anderen met minder ervaring daardoor nog wat foutjes kunnen maken. Ik heb geleerd goede beslissingen te maken of je wel of niet ergens voor moet gaan. Op zich helpt de ervaring dus goed.”

Inmiddels aanbeland in oktober zit het seizoen voor Laurens er bijna op. Hij reed dit jaar behalve het NK ook het Benelux-kampioenschap. Dat werd een week geleden al afgesloten. En in principe is er nog één wedstrijd in het NK, omdat het organiseren aan het begin van het seizoen niet mogelijk was vanwege corona.

“En misschien ga ik nog één of twee wedstrijden rijden in andere kampioenschappen. Dat is nog even afwachten. Maar ik zou graag nog een paar wedstrijden rijden!”

Laurens Steijger bedankt Team PdB, KWM Racing, zijn ouders en zijn sponsoren:

Pensioeningang.nl
Wijnhandel Marko Poot

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS