Karting • Rotax Euro

Karter Kaï Rillaerts zet forse stap richting titelprolongatie in EK Rotax Max: twee overwinningen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juni 2021 18:04 • Print artikel

ADRIA – Na zijn derde plaats tijdens de eerste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy had titelhouder Kaï Rillaerts voor zijn gevoel wat recht te zetten. Wel, dat deed hij. Op het circuit van Adria won het veertienjarige talent uit het Belgische Tremelo zondag beide finales. Daardoor gaat de snelle karter van JJ Racing nu ruimschoots aan de leiding in de Junioren-klasse.

Kaï Rillaerts wint in Adria

“Natuurlijk ben ik hier heel blij mee. Ik ga nu riant aan kop”, zei Kaï. “Als ik de volgende ronde twee keer win, kan ik kampioen worden.” De Belgische topper van JJ Racing toonde zich ambitieus. “Ik wil proberen alle nog resterende races te winnen.”

Hoe hij als regerend kampioen nog sterker is dan vorig jaar? “Ik heb geleerd van mijn fouten in het EK. Die maak ik nu niet meer. Ik rem soms wel een keer te vroeg of te laat, maar dan gaat het over millimeters.”

Kaïs weekeinde op het Italiaanse circuit begon al uitstekend met toptijden tijdens de trainingen. Daarna snelde hij in de kwalificatie naar de poleposition, won vervolgens twee heats, werd tweede in de derde heat en mocht de eerste finale zodoende van poleposition beginnen.

Dat hij in Adria zo sterk voor de dag kwam, had hem niet echt verrast. “Vorig jaar ging het er ook supergoed. Ik kende de baan. Ik wist goed hoe ik moest rijden, dus ik had wel goede verwachtingen. Ik vind het een leuke baan. Hij is technisch en daar houd ik van.”

Beide finales kenden een vergelijkbaar verloop. Kaï startte van poleposition met naast hem op de eerste startrij zijn snelle teamgenootje Bruno Mulders. “Tijdens de eerste finale reden Bruno en ik weg in de eerste twee rondjes. Daarna reed ik uit zijn slipstream en kon ik een gaatje slaan. Zo heb ik de race gewonnen.”

In de tweede finale reden de twee na drie rondjes weg van de rest. Daarna was Kaï opnieuw wat te snel voor Bruno. Met een kleine marge kwam hij zodoende weer als eerste voorbij de finishvlag gedenderd.

Met zijn team JJ Racing was hij samen met drie andere teamgenootjes present op de Italiaanse piste. De equipe had zijn zaakjes meteen uitstekend voor elkaar. Toch is het niet zo dat ze met zijn vieren elkaar per se sterker maakten.

“Iedereen heeft een andere rijstijl. De ene rijder rijdt in een bepaalde bocht agressiever dan de andere. Je moet het uiteindelijk toch zelf doen. Gelukkig had ik de afstelling meteen goed voor elkaar. In de trainingen hadden we de snelste tijden. En als ik niet de snelste ben, zoek ik wat ik nog beter kan doen. Je wil altijd de limieten opzoeken.”

Kaï Rillaerts

De volgende keer dat hij dat in de Euro Trophy kan doen, is van 16 tot en met 18 juli op het circuit van Mülsen in Duitsland. Daar reed Kaï nooit eerder. “Ik weet dat de baan een lang recht stuk heeft. Daarna ga je de hoek om en dan volgen allemaal technische stukjes. Van tevoren gaan we er nog een weekend trainen.”

Voordat het zover is, rijdt hij binnenkort eerst nog de tweede ronde van de BeNefit League in Eindhoven. “Het is vier jaar geleden dat ik daar voor het laatst heb gereden. Ook daar ga ik van tevoren nog wel even trainen. Ik wil daar natuurlijk ook graag goed scoren!”

Kaï bedankt zijn school, het Koninklijk Atheneum Keerbergen, die het mogelijk maakt dat hij zijn sport op hoog niveau kan uitoefenen.

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Urbano Motorhomes, Homixx, Frami Autosport, Jikan Concept Store, JJ Racing, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic en Niloc Protection.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS