Karting • Chrono

Karter Jens van der Heijden draagt topresultaten Nederlands kampioenschap op aan zijn opa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2022 15:02 • Print artikel

KERPEN – Het waren zijn beste resultaten in het voor hem moeilijkste weekeinde van het seizoen. Terwijl zijn opa, de steun en toeverlaat in karten, in het ziekenhuis lag, snelde karter Jens van der Heijden naar een tweede en derde plaats in de Senioren-klasse van het NK Rotax Max.

Podium Jens van der Heijden

Die podiumplaatsen droeg de zestienjarige coureur uit Schaijk dan ook op aan zijn opa, die in dat weekend opgenomen werd in het ziekenhuis.
Vrijdag werd Jens opgeschrikt door een zorgwekkend telefoontje. Zijn opa had een hartstilstand gehad en lag in het ziekenhuis.

Op dat moment was hij in Kerpen (Duitsland) bezig aan de trainingen voor de vierde en vijfde ronde van het NK, die in één weekeinde werden gehouden. Jens pakte hals over kop zijn spullen en reed met zijn vader snel terug naar huis.

“Ik heb die nacht thuis geslapen, kon helaas niks doen voor mijn opa en besloten de volgende ochtend terug naar Kerpen te gaan”, deed Jens zondag zijn verhaal. “Opa was gelukkig stabiel en weer aanspreekbaar. Dat was echt fijn om te horen. Dus ik had tegen mijn vader gezegd dat ik weer graag wilde gaan rijden. Voor opa”

Jens heeft een speciale band met zijn opa. Hij is vanaf de kartschool al zijn trouwste fan. “Voor de prefinale op zaterdag kreeg ik te horen dat Opa stabiel was. Ik zat toen met een normaal gevoel in de kart”, zei Jens over de vierde ronde van het NK op zaterdag.

“Ik probeerde er niet aan te denken en dat is gelukt. Ik had een goede kwalificatie neergezet en startte de prefinale op de vierde plek. De start ging niet goed. Ik zakte terug naar de veertiende plek. Op het einde ben ik nog als zevende over de finish gekomen. Ik heb een goed gevecht gehad in de race.”

“In de finale startte ik als zevende en had weer geen goede start, maar zakte ik niet ver terug. Maar tijdens een inhaalmanoeuvre crashte ik. De spoorstang en de stuurstang waren krom. Er was bijna niet meer te rijden met de kart. Ik verloor veel snelheid, miste tienden van een seconde. Daardoor finishte ik als twaalfde. Dat was jammer.”

Een dag later, nadat Opa hem via de telefoon succes wenste, ging het een stuk beter. Tijdens de vijfde ronde van het NK kwalificeerde de rijder van JJ Racing zich als zesde. Dat was prima, al had het beter gekund, wist Jens. “Ik maakte een fout in een bocht. Er had dus wel een snellere tijd in gezeten”, legde hij uit.

“Voor de prefinale had ik nog wat tips gekregen hoe ik de starts anders kon doen en die start ging ook goed. Ik won meteen een plek. Daarna heb ik de nummers vier en drie ingehaald. Een rijder voor me had een ingeklikte bumper. Zo werd ik gepromoveerd naar de tweede plek. Dat was echt wel goed.”

Start Rotax Max Senior Jens van der Heijden

In de finale vertrokken van plek twee, kreeg Jens al in de eerste meters een tijdstraf van drie seconden opgelegd. Dat was vanwege het te vroeg verlaten van de corridor.

“Daarna reed ik op de eerste plaats. Later haalde de nummer twee me in en daarna werd ik nogmaals ingehaald. De rest van de race heb ik op de derde plek gereden. Gelukkig reden wij drieën zo hard dat ik een gat van 3.8 seconden had op de nummer vier. Dus behield ik mijn derde plaats, ondanks de tijdstraf van drie seconden.”

De twee podiumplekken droeg Jens graag op aan zijn opa. Diens stabiele toestand had ervoor gezorgd dat Jens alsnog min of meer zorgenvrij kon racen. “Tijdens het racen was de situatie van mijn opa niet echt een factor meer. Het ging gewoon goed!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS