Karting • Belgisch Kampioenschap

Karter Jayden Thien staat ‘gewoon’ weer op bovenste trede podium: "Het gaat goed dit seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juni 2019 12:00 • Print artikel

KERPEN – Vrijdag had karter Jayden Thien op school nog een Cito-toets en moest hij de trainingen van die dag op het circuit van Kerpen laten schieten. Twee dagen later stond hij op de Duitse baan op de hoogste trede van het podium. De elfjarige geweldenaar uit Echt had tijdens de derde ronde van het Belgisch kampioenschap BMC zowel de prefinale als de finale gewonnen in de Rotax max Minimax-klasse.

Jayden Thien wint in kerpen

“Ik ben zeker blij”, zei Jayden. “Dat ik hier meedeed was belangrijk voor de punten. Ik ging voor het weekend al aan kop van het kampioenschap.” Daarom was het voor de talentvolle Limburger, die op dezelfde baan de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max rijdt, meer dan een wedstrijdtraining. “Ik wilde graag eerste blijven in het BMC. Maar het NK is voor mij wel belangrijker. Daar kan ik een ticket winnen voor de Grand Finals (het officieuze WK voor Rotax Max-rijders, red.) in Italië.”

Zijn overwinning in Kerpen was weinig verrassend meer. Jayden pakte dit seizoen al diverse podiumplaatsen en overwinningen in verschillende kampioenschappen. Toch was hij in de dagen voorafgaand aan de twee races van zondag nog niet zo zeker geweest dat hij opnieuw zo sterk zou rijden. Zijn voorbereiding niet helemaal gegaan zoals gewenst.

Hoewel hij op woensdag nog had getraind op de Duitse baan waar ook Formule 1-helden Michael Schumacher en Sebastian Vettel het racen leerden, ging die training niet optimaal, stelde de rappe jongeling. Daarna miste hij dus de trainingen op vrijdag en op zaterdag ging het in de trainingen opnieuw niet echt lekker. “Ik had niet de snelheid om mee te kunnen met de top terwijl ik wist dat ik beter kon. Ik dacht: als het zo blijft, wordt het moeilijk om in de top drie te eindigen.”

Toch had Jayden één belangrijke houvast voor de zondag. “Op zondag gaat het bij mij altijd beter”, legde hij uit. “Dan word ik opgejaagd. Als iemand voor me of achter me rijdt, ga ik vanzelf harder. Daarom ben ik ook rustig gebleven.” Zondagochtend tijdens de kwalificatie bewees Jayden dat het met zijn snelheid voor de races wel goed zat. Hij snelde naar de derde tijd en had zo meteen een prima uitgangspunt voor de prefinale.

Weldra had hij de twee man voor hem ingehaald en reed hij ‘ouderwets’ aan kop. Na een kwartiertje racen kwam hij ‘gewoon’ als eerste over de finish en voelde alles voor hem weer als vanouds. Ook in de finale was hij de sterkste, en zo stond er aan het eind van de middag twee keer een ‘1’ achter zijn naam. Was het toch nog goed gekomen!

Jayden Thien wint in kerpen

Constateerde Jayden tevreden glimlachend zelf ook. “Het gaat goed dit seizoen. Ik had niet verwacht dat ik dit nu al zou kunnen, dat ik nu al op kan tegen sterke tegenstanders.” Aan zijn inzet ontbreekt het niet. Jayden moet en zal het beste uit zichzelf halen. Voor hem is karten meer dan een hobby. “Natuurlijk wil ik plezier hebben in het rijden, maar ik wil ook mijn doel bereiken: kampioen worden. Ik weet dat ik het kan, maar dan moet ik het ook laten zien. Ik wil alles perfect doen. Iedereen kan altijd nog beter.”

Tegelijkertijd kon hij ook relativeren. “Lewis Hamilton maakt ook weleens een fout, niemand doet altijd alles perfect. Soms maak ik nog wel een foutje omdat ik te gretig ben. Maar het gaat steeds beter. In het Nederlands kampioenschap ga ik weer hetzelfde proberen. Ik ga mijn best doen en alles eruit proberen te halen wat erin zit!”

Jayden Thien wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Da’s Aluminium uit Susteren
Paula Cox "Mooi Wonen" uit Ohé en Laak
FLM Foodingredients uit Ittervoort
MDM Milieutechniek
Berkx Maatwerk
Looxs
Automobielbedrijf Geurts
Hermetico Geleen
Bouwonderhoud Hendrikx
RLS Bouw en Timmerwerken
Mobimall
Meisters Las & Constructiewerk
Auto vakmeester Verheijen
Shay
All-in Echt
Letro
Simons Grafisch Totaal

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS