Karting • Karting Diversen

Karter Jason Duijvestijn verbaast zichzelf: "Dit was mijn eerste overwinning"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 juli 2020 01:19

VENRAY – Het was zijn allereerste raceweekeinde in de Honda 4-takt Cadet-klasse, en jawel: Jason Duijvestijn werd zowaar eerste in zijn klasse! Het negenjarige talent uit Lelystad nam op het circuit van Venray de bijbehorende beker met een grote grijns in ontvangst. Het was dan ook een speciaal moment. Niet alleen omdat hij gewonnen had, maar ook omdat het de eerste keer ooit was dat hij gewonnen had.

Karter Jason Duijvestijn uit Lelystad pakt zege in Honda Cadet

“Ik weet niet waarom ik zo goed reed”, zei de ietwat verbouwereerde Jason bescheiden na afloop. “Ik dacht: ik ga gewoon best doen, dan kijk ik wat ik eruit kan halen. Ik was heel blij. Ik had al drie keer eerder op het podium gestaan, maar dit was mijn eerste overwinning. Ik heb een mooie beker gekregen.”

De zege kwam hem dubbel en dwars toe. Hij was het hele weekeinde op de Limburgse piste al snel. In de trainingen al. “Ik reed best wel goede tijden, ik kon iedereen voorbij.” Daarna was het min of meer logisch dat de rijder van team Kart Academy zich als tweede kwalificeerde. Tweede algemeen welteverstaan, dus inclusief de rijders van de andere Cadet-klasse.

En toen kwam de eerste race. Jason ging er als een duveltje uit een doosje vandoor en handhaafde zich de hele race voorin. Toen met de finishvlag werd gezwaaid, kwam hij als tweede algemeen en als eerste in zijn klasse voorbij het zwart-witgeblokt gezoefd. Om het nog mooier te maken: ook in de tweede race van het weekeinde werd hij tweede algemeen en eerste in zijn klasse én legde hij beslag op de snelste ronde.

Wat zijn ijzersterke optreden in Venray des te specialer maakte, was dat hij pas drie trainingen in de Cadet-kart gereden. Normaal gesproken rijdt hij namelijk in de Parolin Rocky-klasse waarin hij komende maand aan het NK begint. “Maar dit jaar rijd ik tijdens clubwedstrijden Honda 4-Takt Cadet. Om te proberen. Ik vind het een leuke kart. Hij is ook lekker snel.”

Karter Jason Duijvestijn blij met bekers

Moeilijk vond Jason het niet, zo’n andere, snellere kart. “Ik hoefde eigenlijk niet te wennen. In de Parolin Rocky heb ik al heel veel geleerd qua rijden. In die klasse rijd ik al drie jaar.” Dat klinkt misschien wat vreemd uit de mond van een negenjarige jongen, maar feit is dat Jason al op zijn vierde begon met karten.

Jason: “Mijn vader had een tweeuursrace en ik ging mee kijken. Ik vond het heel leuk en ik wilde het ook doen. Daarna heb ik met mijn vader in een tweepersoonskart gereden. Later heb ik ook zelf een keer gereden. Dat was superleuk. Ik heb toen les genomen bij Kartcentrum Lelystad.”

Zo kwam het dat hij nog maar zeven jaar oud was toen Jason begon met wedstrijden rijden. Waarom hij karten zo leuk vindt? “Je kunt snel door de bochten, lekker hard rijden, en goed focussen bij de start”, legde hij uit.

Komende maand kan hij dat weer doen op het circuit van Strijen. Daar wordt in het weekeinde van 21 en 22 augustus de eerste race van het NK gehouden. Jason keek er al naar vooruit. “Ik ken de baan goed. Het is een best makkelijke baan om in te halen, maar je moet wel opletten voor de kerbs, want die zijn best wel hoog. Ik denk dat ik de top vijf moet kunnen halen. Ik hoop in ieder geval top tien!”

Jason Duijvestijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Top en Top Schoonmaak
Starla Legal
BVL & Co Accountants
Welzijnspraktijk Aandacht
Living
KFC Lelystad
Jongeling Advocatuur

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS