Karting • Karting Diversen

Karter Horion van Waes pakt mooi podium in eerste Junior-race! "Ik ben hier zeker blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2020 08:50 • Print artikel

EINDHOVEN – Constant en van hoog niveau. Dat was de prestatie van Horion van Waes, afgelopen weekeinde op circuit De Landsard in Eindhoven. De dertienjarige karter uit Waregem werd maar liefst drie keer tweede in de Rotax Max Junioren-klasse tijdens de eerste ronde van het Kart4Fun-kampioenschap. Een mooi resultaat en een dito beker voor de snelle Belg.

Horion van Waes met monteur en trotse vader

“Ik ben hier zeker blij mee”, zei een verheugde Horion. “Dit was pas mijn eerste Junior-wedstrijd. Het resultaat viel best mee, maar het kon beter. Ik had wel wat problemen met de motor, en de jongen die eerste werd was ook wel sterker dan ik.”

De resultaten van de Haase-rijder van topteam Oeste Kart waren niettemin uitstekend. Dat had hij ook wel een klein beetje verwacht. “Als je kijkt naar de trainingsresultaten van dinsdag voor de races waren mijn tijden nog iets sneller dan vandaag, dus ik dacht dat ik misschien wel eerste kon worden. Ik wist in ieder geval wel dat ik snel zou zijn.”

Elke race had Horion een prima start, alleen bleek het in het verloop van de wedstrijden lastig om het tempo vast te houden om te kunnen strijden om de overwinning. “Dat was wel jammer, maar tweede is toch ook wel goed.”

Horion is pas dertien jaar oud en heeft toch al zes jaar ervaring als karter. Hij begon namelijk al op zijn zevende, dankzij die ene vakantie in de Ardennen. “Mijn zus wilde daar gaan karten. Ik ben mee gaan kijken en ik vond dat het er leuk uitzag. Daarom wilde ik het ook weleens proberen. Ik ben toen in Kortrijk gaan karten met babykartjes. Ik vond dat wel plezant en zijn dat toen buiten gaan doen.” Wat hij dan precies zo leuk vindt aan zijn sport? “De adrenaline, het racen zelf en de snelheid natuurlijk.”

In eerste instantie reed Horion op indoorbanen zijn rondjes. “Eerst heb ik in 2016 het Belgisch kampioenschap indoor gereden. Dat heb ik gewonnen. In 2018 heb ik aan het Europees kampioenschap Indoor meegedaan en daar ben ik ook eerste geworden.”

Met die fraaie prijzen op zak, vond Horion het zoetjesaan tijd geworden het eens te proberen op buitenbanen. “We zijn toen gaan rijden in de Rotax Max Micromax-klasse. In het BMC-kampioenschap ben ik toen nog rookiekampioen geworden en ik ben ook twee keer rookiekampioen geworden in de IAME Mini Parilla-klasse.”

Hij vond het racen in de open lucht zo leuk dat hij voor geen goud meer terug naar de binnenbanen wilde. “De adrenaline is op buitenbanen nog groter”, legde hij uit. “De snelheid ligt nog hoger en dat maakt het nog leuker.” Bovendien voelt hij zich bij Oeste Kart op zijn plek. “Dit is al mijn derde jaar bij het team. Het is een goed team en gezellig met allemaal Belgen. Er hangt een heel goede sfeer.”

Horion van Waes aan de leiding

Dat moet hem helpen om de volgende ronde van Kart4Fun opnieuw hoge ogen te kunnen gooien. Aan zijn zelfvertrouwen zal het na drie tweede plaatsen in ieder geval niet liggen...

Horion bedankt zijn papa en mama. “Ze steunen me altijd en geven me altijd zoveel voor het karten.” Verder bedankt hij zijn monteur Dave en zijn teambaas Jo Lambrecht en het hele team Oeste Kart.

Horion zoekt nog sponsors om de volgende stap in zijn carrière te kunnen zetten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via +32-478306581.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS