Karting • Chrono

Karter Devyan Roest blikt terug op topseizoen: rookie-kampioen NK Mini-Max en een superweek in Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 januari 2021 02:15 • Print artikel

HOOFDDORP – Hij werd in 2020 rookiekampioen én vicekampioen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max Minimax. Daarmee bewees karter Devyan Roest dat hij bezig is aan een gestage opmars in zijn sport. Die progressie gaf de dertienjarige coureur uit Hoofddorp later verder gestalte door zesde te worden tijdens de Rotax Max Challenge International Trophy in Portimao. Dat deed hij te midden van de internationale wereldtop en met een gescheurd frame.

Devyan Roest blikt terug op topseizoen: rookie-kampioen NK Mini-Max en topweek in Portugal

“We zouden blij geweest zijn als we in de top tien zouden eindigen, dus dan was zesde wel goed. En dat met een kart die kapot was”, blikt Devyan terug op de grootste wedstrijd die hij ooit reed. “Het frame was gescheurd. Het kost snelheid bij uit het uitkomen van de bocht. Dan vreet de kart zich helemaal vast. Ik was me er tijdens de race niet echt van bewust. Ik dacht eerst dat het aan mijn motor lag, want op het rechte stuk miste ik ook wat snelheid. Het leek alsof mijn motor aan het inkakken was.”

Niettemin reed Devyan, die veel medewerking krijgt van zijn school (Haarlemmermeer College in Hoofdorp) om toetsen in te halen en vrij te krijgen, een dijk van een finale. Daarin startte hij als elfde en reed hij in een ommezien naar de zesde plaats. “Ik heb zelfs een tijdje vijfde gelegen. Door mijn kapotte kart zakte ik terug naar de zesde plek, maar ik had een gat naar de nummer zeven. Daardoor kon ik zesde blijven.”

Een knap resultaat, al had de talentvolle Noord-Hollander het gevoel dat er meer in had gezeten. “Ik kon de kopgroep goed bijhouden, had een goed tempo. Ik hoopte het podium te kunnen halen. Ik vond die zesde plaats daarom eerst een beetje jammer, maar uiteindelijk ben ik tevreden met het resultaat. Nu voelt zesde wel stoer. Ik kon tegen de hele klas zeggen dat ik zesde ben geworden tijdens zo’n grote wedstrijd.”

Dat evenement duurde maar liefst een hele week en werd gekenmerkt door vrijwel uitsluitend slecht weer. Alleen tijdens de finale was het droog op de Zuid-Portugese baan. De listige omstandigheden waren overigens geen reden voor stress bij Devyan in de kwalificatie, heats en prefinale. “In de regen ga ik ook wel goed.”

Twee weken ervoor had hij al een aantal dagen getraind op het circuit, dus hij was sowieso goed voorbereid. “Je zag ook wel dat wij heel goed voorbereid waren”, zei Devyan. “In de eerste sessies waren we meteen één van de snelsten. Ik vind het een heel vette baan. Hij heeft heel gave bochten en een lang recht stuk. De regen was voor mij helemaal geen probleem. Ik had voor de finale dan ook geen zenuwen. Je zou alleen verwachten dat als je in Portugal rijd je lekker de zon hebt.”

Devyan Roest

Maar voor Devyan scheen het afgelopen sowieso de zon. Ondanks de coronaperikelen liet de Nederlands kampioen Parolin Rocky van 2018 zich niet van de wijs brengen en zette hij een flinke stap voorwaarts in zijn ontwikkeling als karter. Dat leverde hem de rookietitel op in het Nederlands Kampioenschap van Chrono Karting.

Devyan: “Dat ik rookiekampioen ben voelt goed. Ik ben er wel blij mee. Ik kwam zelfs maar een paar puntjes tekort voor het kampioenschap. Voor mijn eerste jaar in de Minimax-klasse is dat wel goed. De eerste wedstrijd van het NK was wel moeilijk. Ik viel uit omdat ik in een gat dook dat er eigenlijk niet was. Maar de derde wedstrijd, die ik won, ging wel goed natuurlijk.”

Hoewel het karttalent het afgelopen jaar in een hogere klasse ging rijden, had Devyan dus weinig moeite zich aan te passen aan het nieuwe niveau. “Een Minimax-kart gaat een stuk harder dan een Micromax. Ook klinkt hij mooier er trekt hij harder op. Maar ik was er snel aan gewend.”

Bovendien kwam hij het afgelopen seizoen uit voor zijn nieuwe team MdB Motorsport van Mike de Bruijn. Dat bleek een uitstekende zet. Voorheen deed hij alles samen met zijn vader en een monteur, overigens ook al met het nodige succes. “Ik vind het wel fijn, rijden in een team. Je krijgt nog meer hulp. Ik leer veel van Mike. En hij zorgt voor rust in de tent.” Devyan kon dan ook met een tevreden gevoel terugblikken. “Het was een fijn seizoen!”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Sanidump Aalsmeer/Cruquius, Stiho Haarlem, Match en Fit Sportsponsoring en Max Machinery.

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, is Devyan op zoek naar nieuwe sponsors. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via devyanroest@gmail.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS