Karting • Chrono

Karter Christiaan de Kleijn kan zijn geluk niet op: podiumplaats in koningsklasse KZ2!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 mei 2022 20:51 • Print artikel

SPA – Derde in zijn eerste jaar in de koningsklasse tijdens zijn tweede NK-race: karter Christiaan de Kleijn, uitkomend voor het topteam van CRG Holland, kon zijn geluk niet op, zondag op het circuit van Spa. Het zeventienjarige talent uit Bosch en Duin vierde met groot genoegen zijn podiumplaats in de prestigieuze KZ2-klasse van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting.

Christiaan de Kleijn

“Ik ben heel erg tevreden”, was de logische reactie van Christiaan. “En helemaal na vrijdag. Toen kwam ik ongeveer een seconde tekort. Zaterdag ging het al iets beter en nu ben ik derde geworden. Maar vrijdag en zaterdag had ik dit echt niet zien aankomen. Aan het einde van de dag ging het nog steeds niet heel goed.”

Bovendien had hij pech. “Ik reed mezelf de banden in aan het einde van het rechte stuk. De kart was krom. Daarna hebben we alles weer gemaakt en zondag kwam het dus toch nog goed.” Want zondagochtend stonden de zaken er ineens heel anders voor. “Ik reed de tweede tijd in de vrije training en in de kwalificatie was ik derde. Toen wist ik wel dat een podiumplaats erin zou zitten.”

Nu heeft Christiaan, die vorig seizoen vice-kampioen in het NK Rotax Max Senioren werd, dus zijn eerste podiumplaats op zak. En dat terwijl hij nog weinig ervaring heeft in deze mooie schakelklasse. Christiaan: “Dit had ik aan het begin van het NK echt niet durven denken. Ik ben dan ook heel blij.”

De verklaring voor zijn snelle en goede aanpassing aan de KZ2-kart zit hem met name in het vele trainen, dacht de snelle Utrechter. “Ik maak veel meters en het gaat steeds beter. Deze klasse bevalt me echt heel goed.”

In de prefinale liet hij dat ook zien. Al was het begin van de race lastig. “De nummer één en twee maakten een jumpstart waardoor er heel veel verwarring was en ik heel slecht van mijn plek kwam. Ik zakte terug naar de vijfde plek. Ik heb daarna de hele tijd op de vijfde plek gereden en op het einde nog iemand ingehaald. Zo ben ik uiteindelijk vierde geworden.”

Christiaan de Kleijn

Ook het begin van de finale was niet ideaal voor Christiaan. Hij maakte een foutje bij de start. “Daardoor lag ik ineens zesde. Maar daarna heb ik de nummers vijf en vier ingehaald en ben ik vierde geworden.”

Hij werd als derde geklasseerd omdat de oorspronkelijke winnaar een ingeklikte bumper had. Daarop staan vijf strafseconden en Christiaan profiteerde die op twee seconden daarachter finishte. “Ik werd nu als derde geklasseerd. Dat voelt heel goed. Ik stond gedeeld vijfde in het kampioenschap. Nu sta ik vierde.”

Voor Christiaan blijft het volgas vooruitgaan. Komend weekeinde heeft hij opnieuw een race, ditmaal in het ADAC-kampioenschap op het circuit van Ampfing. “Ik verwacht heel veel te leren over de baan, want ik ben er nog nooit geweest. Eigenlijk is het een soort training voor de volgende ronde van het DKM-kampioenschap die ook op die baan wordt gehouden. Ik ga er dit weekend gewoon meters maken, maar het liefst ga ik natuurlijk voor het hoogste.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS