Karting • Iame X30 Euro Series

Karter Bart Ploeg knap derde in IAME Benelux-kampioenschap in spannend weekeinde in Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 november 2020 02:16 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met de derde plaats tijdens de laatste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap in de X30 Junioren-klasse verzekerde karter Bart Ploeg zich afgelopen weekeinde van de derde plaats in de eindstand. Opnieuw een knappe prestatie. Het veertienjarige talent uit Heijningen bewijst jaar in jaar uit voorin, ook bij de EK's zoalsdie van Italië, te kunnen meestrijden tussen de grote teams.

Bart Ploeg

“Derde is op zich wel goed. Maar het kan natuurlijk beter”, zei Bart die blij was met zijn resultaat, maar nog liever had gewonnen. “We hadden kans op het kampioenschap. Dat is net niet gelukt.” Het was dan ook een spannend weekeinde op het circuit van Mariembourg. De snelle Brabander was een beetje meer gespannen dan normaal omdat de laatste ronde van het kampioenschap was afgelast in verband met corona. Nu zouden in Mariembourg ineens de hoofdprijzen worden verdeeld. “De races moesten dus wel goed gaan. Alles moest kloppen. Ik moest me echt goed focussen.”

Tijdens de trainingen toonde Bart dat hij bij de snelsten op de baan hoorde. Helaas ging de kwalificatie daarna niet helemaal zoals hij had verwacht. “Het was lastig, het ging gewoon niet. De bandenspanning was verkeerd en nog een paar andere dingetjes”, legde hij uit. Bart werd zesde in zijn kwalificatiegroep en elfde overall. “Gelukkig heb ik in de race veel goed kunnen maken.”

Tijdens de eerste heat mocht Bart als elfde plek starten. Uiteindelijk kwam hij keurig als zevende over de finish. Maar omdat drie concurrenten voor hem vanwege een ingeklikte bumper een tijdstraf van vijf seconden kregen, werd hij als vierde geklasseerd. In de tweede heat startte hij opnieuw van de elfde plek. In die race liet Bart zien dat hij de snelheid uitstekend voor elkaar had en dat hij een échte racer is. Hij beet zich vast in zijn stuur en dan weet je het wel! Hij haalde de ene na de andere rijder in. Zijn opmars stokte pas op een razendknappe tweede positie. “We kwamen niet superveel tekort. We hadden echt de goede snelheid.”

In de finale mocht hij als vijfde starten. “Bij de start ging ik meteen naar drie. Later heb ik de nummer twee ook kunnen pakken. Ik heb zelfs nog zes of zeven rondjes op de eerste plek gereden, maar drie rondes voor het einde werd ik ingehaald door de nummer twee. Even later werd ik ook nog door de nummer drie ingehaald. Dat kwam door de bandenspanning en omdat we motorisch in één keer veel tekortkwamen. Waar het precies aan lag, weten we niet.”

Die derde plaats in de finale was niettemin knap. Tegelijkertijd kon Bart niet onder de conclusie uit dat er meer had ingezeten. En daarmee ook meer in de eindstand van het kampioenschap, want in de eindrangschikking heeft hij maar drie punten minder dan de nummer twee. “Jammer dat ik in de finale die eerste plek niet heb kunnen vasthouden. Anders had ik misschien nog kunnen stijgen in het kampioenschap.”

Hoe dan ook, zijn overstap naar TD Racing aan het begin van het jaar is de juiste geweest. Want hij was dit seizoen meteen succesvol op het nieuwe TD-chassis. “Ik ben er zeer tevreden over”, zei Bart, die nog bij het NK kans maakt op de titel. “We hoefden er nooit veel aan te doen. Overal waar we kwamen, zaten we er meteen goed bij. We hadden echt niks te klagen.”

Bart Ploeg

Normaal gesproken heeft Bart nu nog één internationale race op de agenda staan, de International IAME Games. Die wordt gehouden op het circuit van Portimão in Portugal, eind deze maand. “Het ligt eraan of die nog doorgaat. Ik hoop het natuurlijk wel. Het is de leukste race van het jaar, helemaal in Portugal. Ik ben er nog nooit geweest. We willen er een weekend van tevoren gaan trainen.”

Of die race nu doorgaat of niet, Bart kon tevreden terugblikken op zijn seizoen. Net zoals in andere jaren reed hij ook in 2020 de nodige overwinningen en podiumplaatsen bijeen. “Wel had er toch nog wat meer ingezeten, vooral in het Europese kampioenschap. Daarin ben ik vijfde geworden in de eindstand, terwijl een plaats in de top drie mogelijk was. Helaas hadden we wat probleempjes. Maar ik ben er heel trots op dat we met ons drieën (Bart, zijn vader en zijn moeder, red.) tegen de grote teams kunnen opboksen!”

Bart bedankt FF Engines voor de goede motor, Thierry Delré voor de goede coaching, TD Kart en natuurlijk zijn vader en moeder.

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK Trucks, Truck en Trailer Service Klundert.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS