Karting • Iame X30 Euro Series

Karter Bart Ploeg blij dat hij weer volop kan racen! "Mijn eerste positie in het kampioenschap proberen te verdedigen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 augustus 2020 11:10 • Print artikel

ESSAY – Karter Bart Ploeg bereidt zich voor op het naderende NK IAME X30 op Mariembourg. De razendsnelle rijder van TD Racing gaat aan de leiding bij de IAME X30 Junioren na zijn zege eerder dit jaar bij het eerste NK in Mariembourg, maar toen kwam de corona-periode. Lange tijd werd er niet gereden, maar inmiddels heeft Bart een drukke agenda en wordt er volop geracet. Zo bewees Ploeg tijdens de eerste ronde van de IAME X30 Euro Series dat hij zich ook internationaal goed kan handhaven. Op het Franse circuit van Essay snelde de veertienjarige coureur uit Heijningen naar een keurige zestiende plaats in de Junioren-klasse. Het was een sterk begin van het kampioenschap dat door de coronacrisis nu pas echt is begonnen. We blikken aan de vooravond van het tweede NK in Mariembourg met Bart terug op het EK in Frankrijk en het naderende NK op Karting des Fagnes.

Bart Ploeg

Bart was tevreden met zijn prestatie. Zeker ook omdat het pas zijn eerste race was sinds de uitbraak van de coronacrisis. “Het ging goed in Essay”, zei hij. “Vrijdag had ik een supergoede kwalificatie (P13), mijn beste in de Euro Series tot nu toe. In de heats werd ik zevende, vijfde en negende. Daar was ik blij mee.” Het betekende dat hij zondag in de prefinale op de elfde plaats mocht starten. “Maar de motor werd steeds minder, daardoor kon ik er niet alles uithalen.”

Zo eindigde de rijder van topteam Delré Racing op de zeventiende plaats. Dat was tevens de positie waarop hij in de finale moest starten. Bart maakte daarin één plaats goed en eindigde zo als zestiende in een indrukwekkend deelnemersveld van 36 beste junioren van Europa. Een tevredenstemmend resultaat na vier maanden van niet racen.

Daarvoor had hij alleen de eerste ronde van het Frans kampioenschap gereden en de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap. Bart: “Ik heb daarna heel veel op de sim gereden, uren per dag. Het hielp me wel voor het karten; ik bleef zo in het ritme van het racen. Ik heb nog een heel kampioenschap van Karting News gereden. Daar deden zo’n zestig deelnemers aan mee.”

In Frankrijk kon hij dan eindelijk weer eens een echte race rijden. Veel leuker uiteraard. Dat hij zo lang niet had kunnen racen, had hem zelfs geholpen, wist Bart. “We hebben rust moeten houden en daardoor zat ik lekkerder in mijn vel dan elk weekend rijden met alle stress. Nu doen we het wat meer rustig aan en nog gaan we heel hard. Ik heb minder stress in het weekend en alles gaat vloeiender omdat we alles onder controle hebben.”

Dat hielp hem in Frankrijk. Mooi meegenomen, want het was de eerste keer dat hij op dat circuit een race had. Hij moest de baan dus nog leren kennen. Bart: “Gelukkig lag de baan me wel. In de week ervoor waren we er al gaan trainen. Toen vond ik de baan al leuk. En hoe leuker je de baan vindt, hoe makkelijker het wordt.”

Bart Ploeg TD Racing

Nu er weer wedstrijden worden gehouden, kan Bart zich eindelijk weer op het karten focussen. Voor de rest van het seizoen rijdt hij het IAME Benelux-kampioenschap en het NK. Ook hoopt hij nog een paar races in de Euro Series te rijden.

Maar eerst wacht hem de tweede ronde van het NK. Die wordt gehouden op het circuit van Mariembourg in België. De eerste wedstrijd van het NK, in maart, won hij daar. “Ik ga mijn eerste positie in het kampioenschap proberen te verdedigen.”

Door corona en de vakantietijd weet hij niet precies wat hij van het deelnemersveld kan verwachten. Hij hoopt op veel tegenstand. “Het is veel leuker dat je een lekker sterk veld hebt en dat je moet vechten voor je plek dan dat je tien seconden wegrijdt!”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS