Karting • Chrono

Kartende tweeling Kyan en Luca Klijzing in vliegende vaart op weg naar de top

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 december 2020 17:16 • Print artikel

ALMERE – Ze zijn een twee-eiige tweeling, maar ze lijken wel een eeneiige. Niet alleen lijken de kartende broertjes Kyan en Luca Klijzing veel op elkaar, qua prestaties doen ze niet voor elkaar onder. De twee elfjarige talenten uit Almere domineren al meer dan een seizoen de eerste twee plaatsen op het podium en werden dit seizoen in elke race van het NK minimaal tweede in de Parolin Rocky-klasse. Met nog één ronde in het kampioenschap te gaan, gaat Kyan aan de leiding met twee puntjes voorsprong op Luca.

Snelste tweeling van de Flevopolder Luca en Kyan Klijzing

Hoewel de laatste twee ronden van het NK pas in januari wordt gehouden, wilden Kyan en Luca niets aan het toeval overlaten, en dus waren ze afgelopen weekeinde in Venray te vinden voor een training. “Het ging goed”, zei Luca triomfantelijk. “Het was wel koud aan je handen.” Kyan: “Er hing ook een beetje mist, achter op de baan.” Luca: “Het was een beetje een rare sessie. Als er niks anders is, trainen we elk weekend.”

Het tekende het fanatisme van de tweeling. Als er maar even een mogelijkheid is, kruipen ze in hun kart om te trainen en beter te worden. En dat gaat boven verwachting goed. Wat heet: ze domineren met z’n tweeën de Parolin Rocky-klasse. En dan te bedenken dat ze pas sinds vorig jaar wedstrijden karten.

“Snel door de bochten gaan, de snelheid en het inhalen is heel leuk om te doen”, motiveerde Luca zijn liefde voor de sport. Kyan: “Het geeft je een soort van kick. De snelheid, en het racen met iemand anders.” Luca: “Iemand met heel veel snelheid in een snelle bocht inhalen. Alles bij elkaar maakt het leuk.”

Kyan en Luca Klijzing

Tijdens wedstrijden komen de twee leerlingen van basisschool de Kraanvogel in Almere uit voor het topteam NXT Racing. Maar deze zaterdagmiddag zijn de twee broertjes alleen met hun vader Anthony present op de Limburgse piste. Hoewel ze elkaar in prestaties niks toegeven, zien ze elkaar niet als concurrenten. Sterker nog, ze helpen elkaar juist, óók tijdens de trainingen.

Luca: “We bekijken heel veel data met onze vader. We steken er heel veel tijd in. En we kunnen heel veel van elkaar leren. Ook bekijken we veel filmpjes van het karten.” Straks in januari kan er echter maar één kampioen zijn. Luca: “We gaan de beker delen. We slapen in dezelfde slaapkamer en daar staat onze prijzenkast.” Kyan: “Volgens mij staan er nu vijftig in onze kast.”

Wat de twee kartbroers óók hebben, zijn twee simulatoren: “Eén hadden we geleend van mijn vaders werk. We racen niet tegen elkaar, maar we kunnen wel op een baan rijden waarop we in het echt ook rijden, zoals op Spa.”

Kyan en Luca begonnen op hun zevende met karten nadat hun ouders een tweedehands kart hadden gekocht, een cadet. “In plaats van dat we één keer in de twee maanden naar de dierentuin gaan, gingen we naar de kartbaan”, aldus vader Anthony. “Ze bleven het leuk vinden. Toen hebben we nog een tweedehands kartje gekocht. Dan konden ze lekker racen met elkaar.”

Begin vorig jaar begonnen Luca en Kyan met iedere week trainen en sinds maart 2019 begonnen ze wedstrijdjes te rijden. Anthony: “In november 2019 pakten ze de eerste bekers en dat beviel blijkbaar goed: ze bleven het doen. We sloten ons dit jaar aan bij NXT Racing. Het grote voordeel daarvan is dat je heel snel kunt leren van elkaar. En dat je elkaar beter kunt maken. Gelukkig is er een echt team binnen het team waarin data worden gedeeld en de papa’s elkaar helpen. Die hele groep zie je stappen maken.”

Nu de titel in de Parolin Rocky-klasse een kwestie van tijd lijkt, kijkt de tweeling met hun vader vooruit naar een nieuwe, hogere klasse voor volgend jaar. Anthony: “We zijn druk aan het rondkijken. We kijken onder andere naar de IAME Junior-klasse en naar de ID Engines-klasse. Over twee maanden zullen we een keuze moeten maken, waarin budget een zeer grote rol speelt.”

Want de tweeling Klijzing is afhankelijk van welwillende sponsors om hun sport te kunnen beoefenen. “Wij hebben geen eigen bedrijf. Ik werk in loondienst en mijn vriendin ook. We proberen er het beste van te maken. Van de week hebben we het budget opgemaakt voor de verschillende klasses en er is nog een groot gat dat we hopen te dichten met sponsoren.”

Kartende tweeling Kyan en Luca Klijzing

Een flinke uitdaging die Anthony niet uit de weg gaat: “We hebben van tevoren niet kunnen dromen dat we zo goed zouden gaan, maar nu hun talent boven is komen drijven, willen we proberen te zien wat we daar mee kunnen. En of er andere mensen en bedrijven zijn die hetzelfde geloof in Kyan en Luca hebben. Die samen met ons het avontuur willen aangaan.”

In welke klasse is dus nog even ongewis. Kyan en Luca zijn er nog niet over uit. Kyan: “We hebben er twee getest, een IAME Junior- en een ID Engines-kart. Beide karts waren heel vet om in te rijden. Luca: “Omdat het veel sneller gaat dan de Parolin.”

Volgend jaar gaat de tweeling bovendien naar de middelbare school. “Dat zorgt voor een extra dimensie”, aldus vader Anthony. “School is natuurlijk belangrijk. We gaan het karten en school zo goed mogelijk proberen te combineren. Voor hen is karten een uitlaatklep, en voor mij ook. Het is ook een gezellig samen zijn.”

Bedrijven of personen die erin geïnteresseerd zijn om de kart carrière van Kyan en Luca Klijzing te ondersteunen kunnen contact opnemen via a.klijzing@chello.nl of bellen naar 06-14459628 voor meer informatie. Ook kun je hun avonturen volgen via www.luckykarting.nl en via de sociale media waar zij te vinden zijn onder de naam 'LucKy Karting', een naam zelf bedacht door Luc(a) en Ky(an).

Kyan en Luca Klijzing worden in hun raceactiviteiten ondersteund door: Nietzman & Korenromp Schilderwerken, Aras Bouw, Kruidhof en Naesten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS