Karting • GK4 Kartseries

Kartende broertjes Bult kunnen na lange tijd eindelijk weer racen en staan direct hun mannetje in NK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juni 2021 02:05 • Print artikel

MARIEMBOURG – Ze hadden er door de beperkingen rond COVID-19 lang op moeten wachten, maar afgelopen weekeinde stonden de kartende broertjes Nout, Mart en Job Bult eindelijk weer aan de start van een wedstrijd. Ditmaal was het toneel het circuit van Mariembourg. Daar werd de eerste ronde van de KNAF Cup gehouden, het NK voor IAME-rijders. De drie coureurs uit Oldenzaal presteerden er verdienstelijk.

Racende broertjes Bult uit Oldenzaal

Ze hadden alle drie al ruim een half jaar geen wedstrijden meer gereden, Nout (10), Mart (13) en Job (15) Bult. Daarnaast zijn Mart en Job in een hogere klasse gaan rijden in hun nieuwe kart van het topmerk TD Kart. Mart is overgestapt naar de X30 Junioren en Job naar de X30 Senioren. De twee waren dan ook niet ontevreden met hun resultaat in het dagklassement. “Het was mijn eerste raceweekend in deze klasse en het ging heel goed”, zei Mart. “Het gaat veel harder. Het is veel meer het echte werk. Ik moest er in het begin wel aan wennen, maar ik heb goed getraind.”

Ook zijn oudere broer Job was tevreden over zijn eerste raceweekeinde van dit seizoen. “Het had beter gekund, maar voor de eerste race was het wel goed”, zei hij. “Het was ook wel een beetje wat ik verwacht had. Er deden veel goede rijders mee. Ik ben blij dat we weer zijn begonnen. Het was wel weer even wennen na zo lang niet te hebben geracet. En rijden bij de Senioren is een tikje zwaarder.”

Eigenlijk hadden hun ouders ze alle drie willen laten meedoen aan het Benelux-kampioenschap, maar corona maakte dat een lastig verhaal. De organisatie spreidt de diverse klassen over de zaterdag en de zondag. Dat zou betekend hebben dat Mart en Job op de ene dag zouden moeten rijden en Nout op de andere dag.

“Mijn vrouw zou ze dan zaterdagavond moeten ophalen en Nout zou dan op zondag moeten hebben rijden”, schetste vader Peter de situatie. “En dan ook nog een PCR-test voor het hele team. Daarom hebben we besloten om het NK te gaan rijden.”

Afgelopen weekend stonden ze dus in Mariembourg tijdens het NK aan de start. Behalve Mart en Job zette zeker ook hun jongste broertje Nout een verdienstelijk resultaat neer. Hij rijdt dit seizoen in de Mini Parilla nationaal-klasse. Ondanks zijn verlate seizoenstart liet hij zien dat hij de goede snelheid al te pakken heeft. Hij was er zelf wel een beetje verbaasd over.

“Ik had niet verwacht dat ik in de top tien zou komen”, zei Nout. “Ik ben gewoon gaan rijden en er keihard voor gegaan. Ik vond het niet moeilijk dat ik lang geen wedstrijd heb gereden, maar het was wel echt opletten. Ik heb veel getraind, dus mijn conditie was in ieder geval goed.”

Kartbaan Oldenzaal

Dat trainen is bij de broertjes Bult nooit een probleem, want hun ouders hebben in Oldenzaal hun eigen buitenkartbaan. Daar was het bovendien lang erg rustig vanwege de corona-lockdown. Al was dat ook een reden dat de broertjes lang niet raceten.

Peter: “We zijn sinds 1 maart weer open met Kartbaan Oldenzaal, nadat we lang in onzekerheid hebben gezeten over wanneer alles weer open zou gaan. Ik heb op de baan alles in orde gemaakt. We hebben best veel gedaan op de baan in de afgelopen maanden, dingen waar we normaal niet aan toekwamen, dus dat was een voordeel.”

Sterker nog, alles ziet er tiptop uit. “En we hebben nu een reserveringssysteem. Als mensen willen komen karten kunnen ze online reserveren op welk tijdstip je wil komen racen, hoeveel karts je groep nodig heeft en hoeveel heats je wil rijden. Dat werkt harstikke goed. Nou zeg ik: dat hadden we veel eerder moeten doen. We hebben nu veel meer rust. Mensen hoeven niet meer te wachten, ze zijn meteen aan de beurt.”

Met de zaak op orde kunnen de jongens weer racen. In het NK dus, maar Peter sluit niet uit dat ze misschien nog een losse Benelux-wedstrijd meepakken. “Meer gaat ook niet. We hebben het weer heel druk op de baan. De telefoon heeft de afgelopen weken roodgloeiend gestaan.”

Je kunt ook met je eigen kart trainen op de baan in Oldenzaal. Meer informatie kun je vinden op de website van Kartbaan Oldenzaal. Of stuur een mailtje naar info@kartbaanoldenzaal.nl.

De broertjes Bult bedanken PdB Racing Team, Delré Racing, Arjan Schepers en Bob Klein Buursink.

Nout, Mart en Job Bult worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Hulshof Netto Tank, Hulshof Olie, De Monnik Dranken, Koop Grasmaaiers, Letterpret Reclameproducties, Fabri Sportprijzen en Tegelzetbedrijf Dorrestijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS