Karting • Chrono

Kartende broers Ralph (14) en Mika van de Pavert (12) tonen stijgende lijn, mooie podiums Mika

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2021 11:50 • Print artikel

SPA – Het dubbele programma van het NK karting in Spa leverde een prima weekeinde op voor Mika en Ralph van de Pavert. De kartende broertjes uit Veenendaal presteerden allebei goed. Mika pakte zowel zaterdag tijdens de derde ronde van het NK als op zondag tijdens de vierde ronde een mooie podiumplaats in de Rotax Max Minimax-klasse. In de sterke Rotax Max Junioren-klasse zag Ralph zijn ambities verwezenlijkt door zich tot twee keer toe in de top tien te rijden.

Mika van de Pavert

Zaterdag was het verrassend genoeg een ietwat teleurgestelde Mika (12) die na afloop van de finale zijn relaas deed. Hij was zojuist derde geworden en daar was hij niet echt blij mee. “Ik had meer verwacht dan de derde plek”, verklaarde de ambitieuze karter. “Waarom het niet is gelukt is, weet ik niet. Het weekend ging wel prima, maar deze sessie niet.”

Op zich was de verwachting hoger te eindigen dan de derde plaats niet zo vreemd. Hij had een paar uur eerder op de dag tenslotte nog de prefinale gewonnen, nota bene als rookie in zijn klasse. “Ik startte op de derde plaats. Toen ben ik naar de tweede plek gegaan, later naar één en heb ik de race op één uitgereden.”

Daarna had hij in de finale wel de juiste snelheid om opnieuw te winnen, maar kreeg hij bij de start met pech te maken. Mika: “Ik startte als eerste, maar ik kreeg een tikje. Daardoor kwamen een paar rijders me voorbij. Ik lag toen vijfde en heb er later nog twee teruggepakt, waarvan de tweede in de laatste ronde. Dat was wel fijn, maar door de start dacht ik niet van ‘yes’.”

Een dag later eindigde Mika de finale als tweede. Toen was hij een heel stuk meer tevreden. “Tweede is prima”, aldus de talentvolle Gelderlander. “De nummer één en ik waren ongeveer even snel en ik kon hem niet voorbij. Hij verdedigde goed. Ik was blij met mijn snelheid, ben wel tevreden. Maar niet helemaal, want ik heb niet gewonnen.”

Ralph en Mika van de Pavert

Zijn broer Ralph (14) rijdt sinds vorig jaar een klasse hoger: bij de Junioren. Hij is blij met hoe hij zich dit jaar ontwikkelt. “We hebben nu de snelheid een beetje te pakken”, zei hij zaterdag tevreden na afloop van de derde ronde van het NK. “We hebben nu een motor van Jacco van Dijk. Alleen al daardoor gaat het een stuk beter. We zitten nu tegen de top aan.”

Tijdens de finale reed Ralph, die vanaf de tiende plaats was gestart, een goede race. Hij finishte als zevende. Al vond hij dat er meer in had gezeten. “Ook omdat er regen tussendoor viel. Ik dacht: dat is wel lekker. Ik zag dat iedereen wat voorzichtiger ging doen. Ik deed natuurlijk ook wel wat voorzichtiger, maar iedereen was net wat voorzichtiger dan ik. Ik merkte dat ik een hoop tijd goed en een paar plekken goed maakte.”

Ralph van de Pavert

Met die zevende plek had hij zijn doelstelling voor het weekeinde gerealiseerd. “We wilden bij de eerste zeven rijden en daar zitten we nu net bij. Het is ook een heel sterk veld, dus dit is een prima resultaat. Ik hoop dit jaar nog een paar keer het podium te halen en ik wil in ieder geval standaard in de top vijf meerijden.”

Een dag later begon hij de vierde ronde van het NK direct goed. Ralph kwalificeerde zich als vijfde. “Dat was heel goed. Jammer genoeg werd ik daarna in de prefinale in de eerste bocht aangetikt. Er reden mensen tegen me aan en later kwam er een rode vlag. Een rijder moest afgevoerd worden met de ambulance.”

Ondanks die nul-score reed Ralph een goede finale. “Ik had best veel snelheid. Helaas had ik meer plekken goed moeten maken”, zei hij over zijn uiteindelijke achtste plaats. “De vijfde plek was in zicht, maar het is helaas net niet gelukt.” Toch kon hij met een positief gevoel het Belgische circuit verlaten: “Het gaat elke keer wat beter.”

Mika en Ralph van de Pavert worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Ben van de Pavert Sanitair.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS