Karting • Rotax Euro

Kartende broers Mees en Thijmen Houben rijden zich binnen anderhalf jaar naar de top: "Superleuk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 augustus 2020 14:12 • Print artikel

Ze komen uit Heerlen, ze karten pas anderhalf jaar, ze zijn broers en ze zijn allebei razendsnel. Mees en Thijmen Houben toonden de afgelopen weken dat ze nu al vooraan kunnen meedoen in prestigieuze competities. Mees (10) won afgelopen weekeinde de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse, nadat hij een week eerder ook al de eerste ronde van het Europees kampioenschap Rotax Max had gewonnen. Tijdens dat EK was zijn twee jaar oudere broer Thijmen bovendien derde geworden in de Minimax-klasse.

Charlotte Verkuijlen, Thijmen en Mees Houben, Sophie Lansink

Mees liet er zaterdag op circuit De Landsard in Eindhoven geen twijfel over bestaan wie de snelste in zijn klasse was. Hij won zowel de prefinale als de finale. Die magnifieke resultaten waren wel een beetje onverwacht, zei Mees. “Want vrijdag ging het niet heel goed. Ik gleed steeds weg met de kart. We hadden daarom veel gedaan aan de afstelling en zaterdag ging het wel goed.”

Niettemin wist hij dat hij van zichzelf snel genoeg is. Niemand wint immers ‘zomaar’ een ronde in het Europees kampioenschap. “Het begon tijdens het EK te regenen en in de regen ben ik heel snel. Zo kon ik zo wegrijden. Net als bij de BNL Reboot 2.0”, zei hij. “Ik heb ook een heel goede monteur, Sophie Lansink. Van haar heb ik heel veel geleerd.”

Mees Houben wint EK in Genk

En dat in anderhalf jaar tijd, want Mees en Thijmen karten nog maar heel kort. Mees: “Vorig jaar zijn we begonnen met trainen. Ik wilde graag gaan karten omdat ik het altijd heel leuk vond als iets snel ging. Onze oma wilde dat we les kregen en stuurde ons naar de kartraceschool in Genk. Dan rijd je op de kleine baan. Maar papa en mama zagen toen dat er ook kinderen waren die op de grote baan reden.”

Niet lang daarna klopten de twee Limburgse broers aan bij het Belgische topteam GKS Lemmens Power om een keer mee te trainen op de grote baan. Thijmen in een Minimax-kart en Mees in een Micromax. “Daarna hebben papa en mama voor ons een kart gekocht en zo zijn we gaan oefenen in Genk vanaf april 2019.”

GKS Lemmens Power is nu ook hun wedstrijdteam. Daar hebben hij en zijn broer alle faciliteiten tot hun beschikking om optimaal te kunnen presteren. Mees geniet ervan. Racen is zijn lust en zijn leven. Zijn ambitie is helder: “Ik wil heel graag Formule 1-coureur worden.” Ook zijn oudere broer Thijmen doet niets liever dan racen. “De snelheid is superleuk en het is heel intensief”, zei hij. “Je kunt niet zomaar voorin rijden. Na een race ben je echt kapot.”

Toch slaagde Thijmen, die begeleid wordt door Charlotte Verkuijlen, er ruim een week geleden in erg knap derde te worden op het EK. “Dat was mijn eerste podium, echt vet. Het EK is één van de moeilijkste wedstrijden die er zijn. Maar toen ik net was begonnen ging het karten bij mij niet zo goed. Ik heb in mijn tweede race ooit ook al een crash gehad en mijn arm gebroken.”

Thijmen en Mees Houben met trotse vader

Thijmen gaf niet op en bleef volop trainen. “De BNL Reboot 2.0 was de laatste race dat ik achterin reed. De volgende race, tijdens de eerste ronde van het reguliere BNL-kampioenschap, reed ik vooraan in het middenveld. Ik heb in die periode heel veel getraind met als gevolg het podium bij de Rotax Max Euro Trophy in Genk. Dan zie je dat het zich uitbetaalt. Dat geeft echt een fijn gevoel!”

Mees en Thijmen Houben worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
Ripa Photo
Alecto
Lenco

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS