Karting • GK4 Kartseries

Kartende broers Floris en Morritz Nijhuis allebei snel in Venray, Floris pakt eerste podium bij Junioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 mei 2021 02:15 • Print artikel

VENRAY – Voor de kartende broertjes Floris en Morritz Nijhuis uit Hoge Hexel was de tweede ronde van de GK4 Kart Series een lucratief weekeinde. Floris (12) werd knap tweede in de IAME X30 Junioren nationaal-klasse, Morritz (11) werd keurig vierde in de Mini Parilla 60cc-klasse.

Floris Nijhuis Morritz Nijhuis

De broers zijn eind 2019 overgestapt naar topteam OW Karting van Ricardo Oude Weernink en dat begint dus zijn vruchten af te werpen. Floris werd op het circuit van Venray achtereenvolgens vijfde, achtste en tweede in de races, Morritz elfde, zesde en vierde. Allebei reden ze hun beste uitslag in de derde race en die bepaalt het dagklassement. Zodoende blikten de beide broertjes meer dan tevreden terug op hun weekeinde op de Limburgse baan.

“Ik had het niet verwacht”, zei Floris. “Het is mijn eerste podiumplaats bij de Junioren. Ik ben echt blij dat ik het heb gehaald. In de laatste race lag ik op een gegeven moment eerste. Toen begon het te regenen en dacht ik: ik word geen eerste, ik haal geen podium meer. Want de race begon droog en toen werd het nat. Maar later werd het toch weer droog.”

Intussen had hij de leiding weliswaar moeten afstaan, maar in de slotfase was hij op een droge baan zo snel dat hij een geweldige opmars naar voren kon maken. Zo slaagde hij erin toch nog tweede te worden. “En als ik nog één ronde had gehad, was ik misschien nog eerste geworden, denk ik.”

Niettemin was het een waardige afsluiter van een enerverend weekeinde in Limburg. Dat begon voor Floris nog een beetje moeizaam, vond hij. “De kwalificatie ging niet heel goed. Ik was vijfde. Ik zat net verkeerd. Ik zat achter een groepje, maar als ik gas terug zou nemen kwam ik in een ander groepje. In de laatste ronde kon ik nog P5 pakken.”

In de eerste race, die hij vanaf de vijfde plaats begon, had hij een goede start. “Toen lag ik derde, later ben ik jammer genoeg teruggezakt naar de vijfde plaats. Race twee was niet megagoed. Toen finishte ik op de achtste plaats, maar race drie ging dus supergoed. Gaaf dat ik nu mijn eerste beker heb bij de Junioren. Dat is niet iets dat je elke dag gebeurt.”

Floris Nijhuis

Hij concludeerde dat het dit seizoen beter gaat dan in andere jaren. Zoekend naar een verklaring kwam hij uit bij zijn team OW Karting. “Ricardo geeft goed aan wat je moet doen en wat je niet moet doen, hoe je moet rijden.” Zijn jongere broertje Morritz onderschreef die goede ervaringen: “Ik ben heel blij dat ik bij Ricardo rijd.”

Ook Morritz had een goed weekeinde in Venray. Elke race verbeterde hij zich. Uiteindelijk bleef hij maar één plek van het podium verwijderd. Natuurlijk had hij liever op het podium gestaan, maar zijn knappe opmars over drie races maakte dat de jonge Overijsselaar tevreden zijn verhaal deed.

“Ik werd negende in de kwalificatie. Ik dacht: dat is wel goed, maar zeker niet maximaal”, zei Morritz. “Toen ben ik in race één van negen gezakt naar elf.” In de tweede race moest hij als veertiende starten. Hem wachtte dus een uitdaging, maar in de regen toonde hij dat hij een uitstekend coureur is en rukte rap op naar voren. “Ik reed naar de zesde plaats. Dat was zeker niet verkeerd.”

In de derde race toonde hij opnieuw zijn snelheid. Gestart vanaf de zesde plaats verschalkte de rookiekampioen van 2019 nog twee rijders. Zodoende finishte hij op de vierde plaats. “In de laatste ronde was ik een strijd verwikkeld met de nummer vier. Ik ben heel blij dat ik die strijd heb gewonnen!”

De broers reden in Venray zo sterk dat het niet verwonderlijk is als ze later dit seizoen een keer allebei op het podium staan. Morritz: “Dat hoop ik wel.”

Morritz en Floris bedanken hun monteur Arnold, Ricardo Oude Weernink, iedereen bij OW Karting, de sponsoren en hun vader en moeder.

Morritz en Floris Nijhuis worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Harbers Trucks en opa Bert.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS