Formule 1

Kans op F1-debuut van Nyck de Vries? De FIA-president heeft een hint gegeven over schorsing Lewis Hamilton…

Uitgegeven door Peter Vader • 16 mei 2022 06:01 • Print artikel

Lewis Hamilton zit inmiddels opgesloten in een gespannen confrontatie met de FIA over zijn sieraden en piercings. De Brit kan het risico lopen geschorst te worden voor de Grand Prix van Monaco als hij besluit sieraden te blijven dragen terwijl hij in de cockpit zit. De zevenvoudig wereldkampioen heeft een vrijstelling van twee races van het juwelenverbod, maar die zal bij het raceweekend in het vorstendom niet meer van toepassing zijn en dat kan enorme gevolgen hebben als hij zich niet aan de wensen van de FIA houdt.

Lewis_Hamilton_met_halsketting_en_peurcings
Lewis Hamilton met halsketting en piercings

Niets beters te doen?
De Mercedes-coureur heeft zichzelf schaakmat gezet in een gespannen confrontatie met het Formule 1-bestuursorgaan sinds ze besloten om de bestaande voorschriften voor wat coureurs dragen aan banden te leggen. De 37-jarige Brit heeft veel accessoires en piercings, waaronder oor- en neusringen die volgens hem onmogelijk te verwijderen zijn. Hamilton zei voor de Grand Prix van Miami afgelopen weekend: “Het lijkt onnodig om hierop in te gaan. Ik ben hier om een bondgenoot van de sport te zijn - we hebben ‘grotere vissen te bakken’. We moeten de vrijheid hebben om te doen wat goed voelt."

Ben Sulayem
Ben Sulayem

Een boete?
FIA-president Mohammed ben Sulayem heeft zich over de kwestie uitgesproken. Hoewel hij niet zei of Hamilton een verbod tegemoet zou kunnen zien, bevestigde hij wel dat de Brit een boete zou krijgen. Er zijn boetes van toepassing", vertelde hij aan de Daily Mail . "Het is alsof iemand te hard rijdt op de weg. Je kunt ze niet stoppen, maar ze krijgen een boete, zelfs als het per ongeluk was. Je kunt mensen niet laten gaan omdat het je vrienden zijn. Er moet één regel zijn voor iedereen. In de auto kan er geen keuze zijn. Mensen zeggen dat de regels nog niet eerder zijn geïmplementeerd, maar ze kunnen het oude regime vragen waarom dat het geval was.”

Nyck de Vries
Nyck de Vries

F1-debuut Nyck de Vries?
Mocht Hamilton een raceverbod krijgen voor zijn sieraden, dan zou de aandacht voor de Grand Prix van Monaco enorm zijn. De Mercedes-coureur zou de eerste coureur worden sinds Romain Grosjean, die een raceverbod krijgt. De Fransman kreeg een raceverbod voor het veroorzaken van een enorme botsing in de Belgische Grand Prix van 2012. Hoewel Mercedes misschien denkt dat een raceverbod onwaarschijnlijk is, kunnen ze plannen maken voor de mogelijkheid. Het team zou twee hoofdopties hebben om hem te vervangen, beide afkomstig van hun Formule E-outfit. Stoffel Vandoorne zou de meer ervaren optie zijn, aangezien hij tussen 2016 en 2018 in de Formule 1 voor McLaren heeft geracet. Nyck De Vries is de andere optie, hij is de regerend Formule E-kampioen maar heeft nog nooit eerder in de Formule 1 geracet.

Nico Hulkenberg
Nico Hülkenberg

Hülkenberg opnieuw invaller?
Nico Hülkenberg kon ook in aanmerking komen, omdat hij regelmatig als reserve inviel voor de door Mercedes aangedreven Aston Martin. De Duitser heeft veel ervaring met het starten van 181 Formule 1-races en zou de extra bonus hebben om dit seizoen deel te nemen, zodat hij de nieuwe auto's beter zou begrijpen. De Grand Prix van volgend weekend in Barcelona zal meer uitsluitsel geven over het lot dat Hamilton in de huidige impasse te wachten staat, aldus een bericht van Express.co. Alle ogen zullen gericht zijn op de Britse coureur en de acties die hij van plan is te ondernemen.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS