Karting • GK4 Kartseries

Kampioen Nick Ho (16) blikt terug op succesvol seizoen n GK4 Kart Series: "Mijn eerste titel, super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 december 2021 02:23 • Print artikel

GENK – Het hele jaar reed karter Nick Ho uitermate sterk in de GK4 Kart Series, het officieel Nederlands-Belgisch kart Kampioenschap.
Zijn titel in de IAME X30 Senioren-klasse tijdens de zesde ronde van het kampioenschap in Genk was de logische en welverdiende bezegeling van een enerverend seizoen. Daarin toonde het zestienjarige talent uit Etten-Leur niet alleen dat hij de beste rijder was, maar ook dat hij als coureur met de steun van KCR Racing flinke stappen gemaakt heeft.

Nick Ho

“Het is mijn eerste titel, super”, blikte een verheugde Nick terug zijn titel, die er in 2019 al eens dichtbij was geweest. “Toen werd ik in de Junior nationaal-klasse tweede.” Dit jaar debuteerde hij bij de Senioren. Als rookie pakte hij dus heel knap meteen de titel. “Daar ben ik heel blij mee.”

Hoe hij zijn snelle succes verklaarde? “Vorig jaar zijn we overgestapt van chassis, we rijden nu op een kart van OTK. In het begin moest ik wel wennen aan chassis, maar ik heb heel veel in de kart getraind, samen met mijn monteur Melvin Benders. We hebben ook verschillende afstellingen geprobeerd. Dat pakte heel goed uit. Ik denk ook dat een Senioren-kart me beter ligt dan een Junioren-kart.”

Hij vervolgde: “Door de hogere snelheid lukt het me beter om de bochten aan elkaar te knopen. Dat is niet per se makkelijker, maar ik pak het misschien wat beter op dan de rest. Ook heb ik dit seizoen wat foutjes gemaakt", gaf hij ruiterlijk toe. "Daar heb ik veel van geleerd. Het gaat nu veel beter dan in het begin van het seizoen. Toen had ik nog te weinig ervaring bij de Senioren.”

Bovendien had hij bij zijn debuut dit jaar al lange tijd geen wedstrijden meer gereden door de corona-periode. En dan had hij ook nog eens pech tijdens zijn debuutweekeinde in de klasse. “Ik kwalificeerde me als zevende en werd omgetikt bij de start”, blikte Nick terug op het raceweekeinde op het circuit van Mariembourg. “In de tweede race moest ik daardoor achteraan starten. Toen had ik opnieuw een ongeluk bij de start. Iemand spinde voor me, ik kon niet meer ontwijken en knalde op hem. Mijn kart was krom.”

Toch liet hij in die wedstrijd al zien dat hij de overstap naar de Senioren-klasse heel goed had verteerd. In de derde race reed hij van de laatste plaats P36 terug naar P15. Misschien daardoor enigszins onopvallend, maar het was een demonstratie van de snelheid die hij in het vervolg van het seizoen zou laten zien. “Ik heb ook veel geleerd van de fouten in die eerste race. De tweede wedstrijd hebben we gelijk gewonnen.”

Nick Ho kampioen IAME Senioren

Toen was het lek boven. Vanaf dat moment domineerde Nick de klasse. Afgelopen weekeinde maakte hij het af. Al was dat eigenlijk niet meer dan een formaliteit. Want voorafgaand aan het weekeinde op de piste in Belgisch Limburg was al duidelijk dat de kampioensbeker voor hem was. Nick begon aan de races met een voorsprong van maar liefst 133 punten.

Het weekeinde zelf ging minder dan hij had verwacht, maar dat deed er eigenlijk niet meer toe. “We hadden de afstelling niet goed”, verklaarde de snelle karter. “Daardoor hebben we wat punten verloren.” Daar baalde hij stiekem wel een beetje van. “We wilden natuurlijk wel rijden om de titel waar te maken. Je gaat altijd voor het maximale resultaat. Ik wil gewoon winnen en kon daarvoor het nodige risico nemen. Helaas zat het dit weekend niet echt mee”, doelde hij op zijn negende plaats in de finale, maar dat kon de pret niet drukken met zijn vele podiums dit jaar en de titel als kers de taart.

Komend seizoen gaat Nick meedoen aan het Benelux-kampioenschap en de Euro Series, het Europees kampioenschap voor IAME-rijders. Een flinke uitdaging, wist de getalenteerde Brabander op voorhand. “We gaan het wel moeilijk krijgen. Het wordt sowieso belangrijk het beste eruit te halen. Ons eerste doel is de A-finale te halen in de Euro Series. Ik wil komend seizoen veel ervaring opdoen en constant scoren!”

Nick bedankt zijn ouders, KCR Racing, Ton van der Hof, Jan Verschoor, zijn monteur Melvin Benders en de sponsoren.

Nick Ho wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door McDonald’s Roosendaal, KCR en Okinii.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS