Karting • Rotax Euro

Kaï Rillaerts voltooit zijn ultieme seizoen: vijfde titel met eindzege in BMC-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 november 2021 00:15 • Print artikel

GENK – Nu hij ook de laatste ronde van het BMC-kampioenschap heeft gewonnen, kan karter Kaï Rillaerts met een ultiem tevreden gevoel terugblikken op zijn veruit meest succesvolle seizoen ooit. Het talent uit Tremelo pakte zondag in Genk met een perfecte score zijn vijfde (!) titel van het seizoen in de Rotax Max Junioren-klasse.

Kai Rillaerts ook kampioen van België in de Rotax Max


De ‘oogst’ van dit jaar is indrukwekkend: BeNefit-kampioen, BNL-kampioen, Europees kampioen, BMC-kampioen en winnaar van de RMC International Trophy in Le Mans. Tel daarbij op zijn titels in het EK en het BMC van vorig jaar en Kaï verlaat dit seizoen de Junioren-klasse met liefst zeven titels.

Logisch dat een zeer tevreden Kaï zondag zijn verhaal deed. “Ik heb dit jaar maar twee races niet gewonnen, daar ben ik heel tevreden over. Iedereen verwachtte van me dat ik weer alles ging winnen en dat heb ik ook gedaan. Ik heb niet veel last gehad van druk. Ik rijd mijn races gewoon”, zei hij.

Met zulke dominantie rijst de vraag of het nog leuk is te racen. Kaï antwoordde bevestigend. “Het blijft altijd een uitdaging. Zeker dit weekend was het heel moeilijk. Ik reed voor het eerst op een Sodi Kart, maar ik ben wel heel tevreden over het chassis. Het is een heel goede kart. Wel is het af en toe zoeken omdat we geen ervaring hebben met dit frame.”

Kaï reed op een Sodi Kart omdat hij eind december op dat merk de Grand Finals moet rijden. Tijdens die jaarlijkse seizoensafsluiter, die geldt als het officieuze WK voor Rotax Max-piloten, hoopt hij nog een zesde titel aan zijn ronduit indrukwekkende palmares toe te voegen. Hij heeft er goede hoop op. “De remmen van een Sodi Kart zijn anders dan de Exprit-kart waar ik normaal op rijd. En de kart zelf is een beetje stijver, maar voor de rest valt het wel mee.”

Dat bewees hij wel tijdens de finale van de vierde en laatste ronde van het BMC-kampioenschap zondag. Na de prefinale won hij ook de finale overtuigend. “In het begin had ik een supergroot gat. Later dacht ik: ik rijd mijn rondjes, neem geen risico’s en heb wat lol op de baan. Ik had zoveel voorsprong. Ik ging niet pushen. Als het dan begint te druppelen of er is een vettige plek en je gaat van de baan, dan is je race voorbij.”

Hij kon de races zondag zonder druk rijden. Met een toch al perfecte score was hij feitelijk al kampioen toen hij zondag van start ging. “Ik heb alle BMC-races gewonnen dit jaar, heb 200 punten, meer kan ik er niet pakken.”

Komend weekeinde komt hij opnieuw in actie in Genk. Dan doet hij mee aan de BNL Golden Trophy waar veel rijders uit binnen- en buitenland op afkomen. Dan debuteert Kaï in een Rotax Max Senioren-kart, de klasse waarin hij volgend seizoen gaat uitkomen. “Waarschijnlijk gewoon op een Exprit. Het wordt moeilijk, want ik heb dan vanwege mijn lage gewicht 28 kilo lood op de kart. Dat is het maximale aan lood dat je op een Senior-kart mag hebben. Ik kan dus net rijden. We zien wel. Ik ga mijn best doen, meer kan ik niet doen.”

Kaï Rillaerts

Daarna gaat hij zich focussen op de Grand Finals. “Hopelijk kunnen we die ook winnen.” Die prestigieuze wedstrijd valt midden in de examenperiode van zijn school, de Kamsa Scholengroep. “Ik volg sportwetenschappen daar. De school is heel meegaand, supervriendelijk. Ze geven me de ruimte om te kunnen karten. Ik kan altijd vrij krijgen om naar races te gaan. En school past examenmomenten voor me aan, dat ik die voor het weekend kan doen bijvoorbeeld, of na de races. Ik ben er heel blij mee dat school dat wil doen. Zo kan ik tenminste naar het WK gaan.”

Hoewel Kaï overloopt van het zelfvertrouwen verwacht hij heus niet dat hij ook de Grand Finals zal winnen. Het niveau is er traditioneel heel hoog. “En het kan een keer fout gaan, je kunt een keer mechanische pech hebben. Al ben ik dit jaar het hele seizoen nog niet uitgevallen. Het team heeft alles goed voor elkaar en mijn monteur is super. Beter kunnen we het niet hebben!”

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Urbano Motorhomes, Homixx, Frami Autosport, Jikan Concept Store, JJ Racing, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic, Comeback Sports en Niloc Protection.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS