Karting • Rotax Euro

Kaï Rillaerts wint een wel heel speciale beker: kampioen bij de Junioren tijdens International Trophy!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 augustus 2021 18:50 • Print artikel

LE MANS – Het was het ultieme bewijs dat hij een wereldtopper is in de Junioren-klasse van Rotax Max-rijders: karter Kaï Rillaerts won in Le Mans de jaarlijkse Rotax Max Challenge International Trophy. Tussen internationale toprijders was hij ‘gewoon’ weer de beste. Het is voor het veertienjarige toptalent uit Tremelo de zoveelste overwinning van dit seizoen.

Kaï Rillaerts wint in Le Mans

“Het was spannend, maar het is gelukt”, blikte een zeer tevreden Kaï terug op zijn bijzondere prestatie. “Ik moest er harder voor knokken. Het niveau was nog wat hoger dan het EK. Maar ik weet wat ik kan, ik weet dat ik kan racen. In 2019 had ik hier al eerder de International Trophy gereden. Toen was ik in de finale gecrasht. Het voelde lekker dat ik het nu wel afgemaakt hebt. Dit is één van mijn mooiste overwinningen.”

De hele finale, die Kaï van poleposition was vertrokken, zat de nummer twee hem op de huid. Toch had de piloot van topteam JJ Racing zich tijdens de race weinig zorgen gemaakt dat hij de koppositie zou verspelen. “Ik wist dat ik twee drie tienden sneller was. Door de slipstream zat hij wel altijd dichtbij. Dan weet je dat wie als eerste een fout maakte, als eerste klaar is.”

Kaï hield zijn hoofd koel en met al zijn ervaring reed hij gedecideerd naar de overwinning in de Franse stad. Hoewel hij dat dit seizoen al veel vaker deed, was deze bijzonder, erkende de snelheidsduivel uit Vlaams-Brabant. “Het voelde specialer toen ik over de finish kwam. Ik was ook de eerste rijder van JJ Racing die de International Trophy gewonnen heeft.”

Dat hij zou winnen in Le Mans was niet heel onverwacht. Niet alleen gaat Kaï aan kop van het Europees kampioenschap - een goede indicator van zijn niveau - tijdens de eerste trainingen op dinsdag was hij direct snel. Die lijn trok hij door op woensdag en donderdag zette hij die snelheid om in de winst in de kwalificatie met een dikke twee tienden van een seconde voorsprong op de nummer twee.

Het betekende dat hij de heats van poleposition mocht beginnen. Opnieuw was hij bloedsnel. Kaï snelde achtereenvolgens naar de eerste, tweede en opnieuw eerste plaats. Het gezamenlijke resultaat van de heats betekende dat hij ook in de prefinale van poleposition mocht starten.

Bij de start claimde hij direct de koppositie en gaf die in het vervolg niet meer uit handen. Kaï: “Het ging eigenlijk op dezelfde manier als in de finale. Ik had ook helemaal geen last van zenuwen. Daar heb ik sowieso niet echt last van tijdens het rijden. Ik ben ook niet bang om fouten te maken.”

Kaï Rillaerts

En zo mocht hij ook tijdens de finale op poleposition starten om de hele race dus aan kop te rijden. Na afloop kon hij weer een grote prijs in zijn toch al flink gevulde prijzenkast zetten. Een mooie manier om aan zijn vakantie te beginnen. Daarna is zijn volgende race de laatste ronde van het EK. Die wordt begin september gehouden in Wackersdorf.

Op de Duitse racepiste kan hij zijn titel prolongeren. Kaï Rillaerts staat er alvast uitstekend voor. “Als ik de prefinale win, mag ik in de finale uitvallen en ben ik nog steeds kampioen”, wist hij. De talentvolle piloot keek ernaar uit. “Ik vind de baan in Wackersdorf heel leuk. Hij is heel technisch en heeft snelle stukken. Ik ga er met veel zelfvertrouwen naartoe.”

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Urbano Motorhomes, Homixx, Frami Autosport, Jikan Concept Store, JJ Racing, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic, Niloc Protection en Comeback Sports.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS