Karting • Rotax Euro

Kaļ Rillaerts maakt het waar: titelprolongatie in EK Rotax Max! "Blij dat ik de titel heb”"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2021 02:54 • Print artikel

WACKERSDORF – Echt verrassend was het natuurlijk niet meer, maar het was wel een waanzinnig knappe prestatie: Kaï Rillaerts prolongeerde zondag zijn titel in het Europees kampioenschap Rotax Max. De veertienjarige karter uit Tremelo bleek tijdens de laatste ronde van het EK in de Junioren-klasse definitief onbereikbaar. Hij legde zo met zes punten voorsprong op de nummer twee in het klassement beslag op de eindzege. Bovendien won hij een felbegeerd ticket voor de Rotax Max Grand Finals in Bahrein.

Kai Rillaerts Junior Champion en ticket voor WK in Bahrain 2021

Natuurlijk was Kaï dolblij met zijn tweede Europese titel. Niets zo moeilijk om twee jaar op rij te bewijzen dat je de beste bent van Europa. “Ik ben heel tevreden, ben blij dat ik de titel heb”, was de bescheiden reactie van Kaï. “Mooi om voor de tweede keer Europees kampioen te zijn.”

De titelprolongatie – dat hem zijn tweede ticket van het seizoen opleverde voor de Rotax Max Grand Finals – kreeg hij bepaald niet op een presenteerblaadje aangereikt, want Kaï, die tot dan het EK had gedomineerd, liep wat averij op in de twee finales op het circuit van Wackersdorf. “Ik won de eerste finale wel, maar ik had een ingeklikte bumper (dat betekent vijf seconden straf, red.) waardoor ik als negende werd geklasseerd. En in de tweede finale kreeg ik vijf seconden straf voor een touché met een andere rijder waardoor ik elfde werd.”

In de eerste finale liep de leering van Atheneum Kamsa die ingeklikte bumper op toen een rijder slecht de eerste bocht uit kwam. “Ik kon hem niet meer ontwijken”, legde Kaï uit. Daarna liet hij in de laatste ronde opnieuw zijn klasse zien. “Toen ik die ronde inging, lag ik derde, in de tweede bocht haalde ik mijn teammaatje in en daarna haalde ik op het laatste stuk nog de nummer één in. Het verschil op de finish was maar vijf duizendsten van een seconde.”

Helaas kreeg hij de na de race die vijf strafseconden waardoor hij uiteindelijk als negende werd geklasseerd. Anders was hij al zeker geweest van de titel. Nu moest Kaï er in de tweede finale van het weekeinde nog om strijden.

In die laatste race van het EK van dit jaar gestart als negende viel hij in het geduw en getrek terug naar de veertiende plek. Kaï: “Daarna ben ik naar P6 teruggereden. Daar raakte ik een andere jongen en kreeg daarvoor vijf seconden. Dat betekende helaas dat ik als elfde werd geklasseerd.”

Hoewel dat natuurlijk niet de manier was waarop hij zijn laatste race van het EK had willen afsluiten, deerde het uiteindelijk allemaal bijzonder weinig. Doordat hij het hele seizoen had gedomineerd was zijn voorsprong nog steeds groot genoeg om kampioen te worden. Hij was er terecht trots op. “Het was een veel moeilijker jaar, veel competitiever dan vorig jaar. Dat maakt het mooier.”

Kai Rillaerts Junior Champion en ticket voor WK in Bharain 2021

Voor Kaï, die vorig het EK, het BMC-kampioenschap en het BNL-kampioenschap won, is zijn Europese titel zijn derde van het seizoen. Eerder dit jaar won hij al de Benefit League en de zeer prestigieuze International Trophy in Le Mans. Daar kunnen nog meer titels bijkomen. In zowel het BNL-kampioenschap als het BMC gaat hij aan de leiding.

Komend weekeinde komt hij in Genk in actie tijdens de derde ronde van het BMC-kampioenschap. Hoewel het restant van die titelstrijd nog twee raceweekeindes behelst, kan Kaï zondag al BMC-kampioen worden. Eén racewinst is daarvoor genoeg. “Hopelijk gaat het lukken. Ik doe mijn best en ik zie wel wat het wordt.”

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Urbano Motorhomes, Homixx, Frami Autosport, Jikan Concept Store, JJ Racing, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic, Niloc Protection en Comeback Sports.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS