Karting • Karting Diversen

Jur Valkenaars kampioen MiniMax bij Kart4Fun: "De titel was het doel en ik ben heel blij"

Uitgegeven door Bart • 30 november 2021 14:50 • Print artikel

Berghem - Jur Valkenaars heeft afgelopen weekend beslag gelegd op het kampioenschap MiniMax van Kart4Fun. De 12-jarige karter uit Bladel was bovendien de sterkste tijdens de afsluitende racedag op Circuit Park Berghem. Eerder dit seizoen was hij ook al de sterkste bij de races op de Landsard in Eindhoven. Dat zorgt ervoor dat Jur de titel ruimschoots verdiend heeft, hij was het hele seizoen de snelste MiniMax-rijder van het Kart4Fun-kampioenschap.

Jur Valkenaars

Voor Jur was 2021 zijn tweede jaar in de MiniMax-klasse. Naast het Kart4Fun-kampioenschap kwam hij ook uit in het NK van Chrono Karting. Daarin reed hij in een race naar de tweede plaats en eindigde hij als negende in het eindklassement. Ook bij Kart4Fun komt hij veel sterke rijders tegen.

"Het zat in de races allemaal heel dicht bij elkaar", vertelt Jur in de kantine van Circuit Park Berghem. In de kwalificatie was het verschil daarentegen enorm groot. Met een tijd van 57.486 was hij bijna een seconde sneller dan de rest van het veld. "In de eerste race was het lastig en kwam ik als derde over de finish. De tweede race heb ik gewonnen en in de derde race werd ik opnieuw derde. Dat was genoeg voor de dagoverwinning. Als je als eerste over de finish komt, is dat echt gaaf."

Bovendien had de getalenteerde karter ook het kampioenschap gewonnen. "Kampioen worden was het doel dit weekend en ik ben heel blij dat dit gelukt is. Het was leuk om op het podium gehuldigd te worden."

De Kombikart-rijder kan terugkijken op een goed seizoen in het NK van Chrono Karting. "De wedstrijd op de Landsard in Eindhoven was mijn beste race. Daarin eindigde ik in de pre-finale op de tweede plaats. In de finale zat er niet meer in dan de achtste plaats. Daar hadden we de bandenspanning niet goed, maar daar hebben we van geleerd."

Met die ervaringen op zak hoopt Jur volgend jaar verder naar voren te kunnen rijden bij het NK. "Ik blijf in de MiniMax rijden en ga de races van Kart4Fun, het NK en de BNL rijden. Dat is weer een hoger niveau en daar hoop ik veel te kunnen leren. Volgend jaar wil ik op het podium van het NK staan. Op verschillende racedagen, maar ook in het eindklassement. Bij het Benelux-kampioenschap moet een plaats in de Top 5 mogelijk zijn."

Jur Valkenaars

Om beter te worden, is Jur bijna ieder weekend op de kartbaan te vinden. Aangezien zijn vader Jorg op de kartbaan in Berghem werkt, is dat voor Jur de thuisbasis. Jorg Valkenaars was uiteraard trots op het kampioenschap van zijn zoon. "Kampioen worden is natuurlijk harstikke gaaf. Dit is de kroon op het werk. Hier hebben we een jaar lang hard voor gewerkt. We doen er veel voor, trainen bijna iedere week en steken er veel energie en tijd in. Door mijn werk op Circuit Park Berghem zijn we meer geneigd om naar deze baan te rijden dan naar Genk."

Een goede eindklassering in het NK kan Jur zo maar een ticket voor het WK opleveren. Dit jaar gaan de sterkste MiniMax-rijders ter wereld de strijd met elkaar aan op de kartbaan in Bahrein. "Het is mijn kartdroom om Europees of wereldkampioen te worden. Dit jaar is het WK in Bahrein. Het zou echt gaaf zijn als ik met karten naar zo'n verre landen zou mogen gaan."

Jur Valkenaars wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door Kombikart, Circuit Park Berghem, Kartbaan de Landsard en Nieles Electro. Daarnaast wil hij graag zijn vader, moeder en familie bedanken voor alle steun. En verder de organisatie van Kart4Fun, zijn teambaas Willem-Jan de Loos, motortuner Marcel van den Ekart en iedereen die Jur heeft geholpen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS