Karting • Belgisch Kampioenschap

Junior Berghmans pakt winst op Spa-Francorchamps na sportieve strijd! "Het mag van mij zo blijven lopen dit jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juli 2019 19:38 • Print artikel

SPA – Na jaren Rotax Max stapte karter Junior Berghmans dit jaar over op een kart met IAME X30-motor. Die switch blijkt een succes, zoals hij ook afgelopen weekeinde demonstreerde op het circuit van Spa tijdens de derde ronde van de IAME Series Benelux. De 28-jarige rijder uit het Belgische Kapellen snelde naar de overwinning in de Master-klasse en kon na afloop zijn geluk niet op.

junior Berghmans wint op Spa Francorchamps junior en senior met missen Tim de Feyter

“Ik ben heel blij. Het is pas mijn derde race in dit kampioenschap en het niveau is echt ‘pijlhoog’”, sprak Junior na afloop dolblij. “En ik kan alleen nog maar beter worden. Ik leer nog elke koers bij. Het mag van mij zo blijven lopen dit jaar.”

Tot dit jaar reed de snelle Belg altijd Rotax Max. De overstap naar een kart met een IAME X30-motor was dan ook een kleine gok. Want Junior wist niet precies wat hij moest verwachten. Hij kende alleen de verhalen van andere rijders. Nieuwsgierig geworden besloot hij eind vorig jaar de overstap te maken. Vervolgens liet hij zich verbazen. “Rijden met een IAME-motor is moeilijker dan met een Rotax Max”, wist hij inmiddels uit ervaring. “Je moet tijdens het rijden zelf de carburatie bijstellen. Het is een heel moeilijke motor. Ik zit wat dat betreft nog in een leerproces. Maar ik vind het superleuk.”

Dat hij in een leerproces zit, mag dan zo zijn, hij is toch al snel genoeg om races te winnen, zo toonde hij zondag overtuigend. En dat terwijl hij van tevoren niet een extra training op de baan in Spa had ingelast. “Ik ben hier vrijdag aangekomen en toen hebben we een beetje getest tijdens de reguliere trainingen. Nu heb ik dus een beker meegenomen.”

Dat succes had hij, buiten de onvoorwaardelijke support van zijn ouders, ook voor een belangrijk deel aan zijn team DFK te danken, benadrukte Junior. “Het team Tim, Ben en Willy de Feyter hebben altijd perfecte spullen; de motor was weer super, zoals altijd. En mijn monteur en coach Pieter geeft me mentale rust tussen de heats door. Hij zegt me wat ik moet doen. Dat loont. Ik vind het super om met zo’n mechanieker te kunnen samenwerken. Elk weekend dat hij me coacht, word ik beter. Hij is wel vrij streng, maar dat moet ook.”

Junior Berghmans

Dat Junior in Spa zo sterk voor de dag kwam, hoefde overigens niet eens echt te verbazen. Het is zijn lievelingsbaan. Hij weet dat hij er doorgaans hard gaat. “Maar rijden op dit niveau is zo moeilijk. Dat het dan toch gelukt is te winnen, is natuurlijk geweldig. Ik denk dat het is gelukt door een combinatie van geconcentreerd zijn en rustig blijven.”

Terugblikkend op zijn avontuur is het dan ook een uiterst tevreden Junior die zijn verhaal deed. “Ik ben superblij met de overstap die ik heb gemaakt. Het is de beste zet die ik ooit heb gedaan. Ik heb er vandaag wel echt voor moeten vechten. Ik kan het eigenlijk niet geloven, maar ik heb toch echt gewonnen. Ik blijf voortaan IAME rijden. Ik vind het leuker en ik denk dat er meer toekomst in zit voor mij dan in de Rotax Max.”

Junior zoekt nog mensen en bedrijven die hem willen steunen in zijn sport. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via berghmans.junior@gmail.com. “We denken erover na om mee te doen aan het WK in Le Mans dit jaar. Alle kleine beetjes helpen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS